Temperatura joasa, senzor extern + intern. Confort & economie & viata: maxime.

Caldirile & instalațiile nu dureaza cât podoabele dacice. Au o durata de viata. Trebuie reabilitate. Distribuitorul, cuprul, tevile super-scumpe și branduite nu salveaza instalațiile. Nu le prelungesc durata de viata. O prelungim cu: temperaturi și presiuni mici; continut mic de oxigen @ metale. La instalațiile de încalzire SALVATORUL este – curios, interesant, greu de crezut – senzor extern de temperatura. Sau, faci tu pe senzorul: umbli la temperatura apei din butoanele centralei, pe care-ai dat o avere.

Temperatura joasa = best confort, facturi, durata de viata
Temperatura joasa = best confort, facturi, durata de viata

Pune butonu’ între 0 și 1. Daca frig, urci pe 1. Tot frig? Urci pe 2. Etc. Depinde de temperatura exterioara, izolatia, marimea casei etc.

Stii ce înseamna Feels like, Resimtit ca, la meteo?

Temperatura joasa - feels like

Temperatura aerului = 0°C. Temperatura corpurilor solide = -5°C. Uita-te la “feels-like” când te-mbraci! Esti corp solid, chiar de nu MAI mergi la sala 🙂

Articolul trebuie citit împreuna cu Puterea minima, raportul de modulare = viitor.

O mica paranteza. Ca sa vezi unde-i tehnologia asta. Un client mi-a recomandat sa citesc despre cap termostatic inteligent Fibaro.

Cap termostatic inteligent Fibaro
Cap termostatic inteligent Fibaro
Cap termostatic inteligent Fibaro cu senzor
Cap termostatic inteligent Fibaro cu senzor

Temperatură joasa, presiune joasa instalații încalzire, apa rece și calda menajera. Durata de viata.

Durata de viata a tevilor și fitingurilor/îmbinarilor scade FOARTE mult cu cresterea presiunii și a temperaturii. Vezi articolul: Cele mai bune tevi. Fan cupru?!

Instalatii de apa rece

Aici nu prea avem ce face cu temperatura. E mica, ok. La presiune umblam, sa nu avem “un milion” de bari pe DISTRIBUITOR 😉

Instalatii de apa calda menajera

Vezi articolele din site despre acm! Spre consumatori se poate coborî de la 65°C la 42°C, sau chiar 40°C. La presiune, la fel, sa nu fie peste 6 bari.

Instalatii de încalzire

Mda… Ar trebui sa te prinzi de ce sunt presiuni maxime JOASE: 2 bari la cazanele pe lemne, 3 bari la CT gaz și pompe caldura. Ca la lemne da Domnu’ temperaturi și peste 100°C. La 2 bari apa fierbe la cca 120°C. Mai mult nu urca, că fizica. La gaz sunt temperaturi de 70-80°C. Nu e chiar asa stres cu temperatura. Ne lasa pe 3 bari.

Pont! Presiune minima în instalatie = exista apa în cazan. Nu exista pericolul de supra-încalzire schimbator. Nu exista pericolul de aer cu oxigen, sa atace metalele. Daca ai plastic în CT&instalatie = mai ok decât metalul. Ciudat?

1 bar = 10 mCA, metri coloana apa. Toti inginerii de service spun sa umpli centrala la 1,5 bari. Ok. Dar, nu te stresa daca ai doar 0,7 bari! Instalatia functioneaza perfect și la presiunea asta. 0,7 bari = 7 mCA. Adica, daca ai o casa S+P+2E = 3×4 = 12 metri, presiunea ta minima trebuie sa fie 1,3 bari. Trebuie sa ai 1 mCA presiune peste cel mai înalt calorifer. Spre exemplu la Alteas pot seta presiunea minima de siguranta la 0,2 bari: la apartament centrala e deasupra caloriferelor. Deci, 0,2 bari înseamna ca ai apa în instalatie. M-am lungit. Dar, poti lasa mai jos presiunea = + 1 metru fata de inaltimea instalatiei tale!

Temperaturi mari + presiuni mari = instalații cu durata de viata MICA 🙁 Temperaturi și presiuni mici = viata luuunga, cât a distribuitorului 🙂

Cu dilatari, contractari, depuneri calcar etc. vezi articolul Instalatii degeaba 2 🙁

Temperatura joasa instalații de încalzire. Agent termic ba prea cald, ba prea rece.

Că temperatura [& presiunea] înalta e naspa, ne-am lamurit. Bun! O CT e reglata de toooata lumea pe 70-75°C. Merge, sta, merge sta. Apa la 70°C, apa la 25°C, apa la 78°C, apa la 45°C. Instalatiilor nu le plac nici aceste fluctuatii. DISTRIBUITORUL are un milion de conectori ce leaga tevile de el. Dilatare-contractare la greu. Cu timpul pleaca super-legatura. La fel la teuri, adaptori etc.-fiting. Vezi cum scade și urca temperatura agentului termic. Al 2-lea grafic, boiler flow!

Temperatura joasa. CONFORTUL TERMIC, cerut de la centrale cu pretentii de 2018.

Reglezi termostatul pe 22°C și nu vezi 23°C, sau 24°C pe el? M-as îndoi. La 21,5°C reporneste centrala. Vezi primul grafic, mai sus!

Exact asa ca și când: ba iei paltonu pe tine, ba-l dai jos. Ba ti-e prea cald – desi CT sta, ba “umpic” frig – înainte de momentul pornirii.

Prea cald, desi centrala e oprita:

Prea frig în momentul când reporneste centrala:

OK. Spui: mai bine prea cald 🙂

Cum spun în alt articol. Clientul nostru N., cu încalzire-n pardoseala: “Bă, hai, pune senzorii ăia odată! Parcă-i făcătură. Fug a’ mei prin casă când am 24°C, de transpiră maxim. Îi scot de la dus, am doar 20°C. Mă disperă.”

Senzor extern de temperatura: ce face? Afara sunt -15°C = pufoaică. Afara 0°C = geacă. Afară +15°C pulover.

Temperatura joasa. CONFORTUL ACUSTIC

 • Centralele suna cel mai tare la pornire. Cu modulare buna + temperatura joasa = porniri/orpiri minime.
 • Nu suna tevile, nici caloriferele, ca s-ar dilata-contracta chinuite de temperaturi mari^mici.

Temperatura joasa. De ce urca temperatura de la 22°C la 24°C?

Simpluuu. Calculele se fac în ipotezele:

 • în casa: 22°C oricând, peste tot. 22+, de vrei.
 • afar’: -18°C, la Cluj.
 • caloriferele: temperatura tur/retur, 75/65°C¹, sau 45/35² la pardoseala. Cum vrea omu’: 70/55¹, ori 55/50² etc.

Afara sunt tot timpul -18°C? În septembrie, sau aprilie sunt +18°C, muschii mei vrea’ +22°C în casa. Te oftici?

Senzorul de temperatura n-are decât sa regleze temperatura agentului la 30/20°C = 25°C media. Avem pretentii de la el: 1,5 lei un NTC de 10 kOhmi. Ma rog, nu esti fan chiciuri: +/-100 lei cu cutie, manual, garanție etc.

Stai linistit! Fizica: un corp de 25°C, caloriferul/podeaua, cedeaza caldura unui corp de 22°C. Tanana…

Temperatura joasa. Cum functioneaza un termostat on/off?

Spui: bine, mă, termostatul opreste centrala, oricum. Da. Dar, a bagat la greu apa cu 70°C = energie consumata.

Sau: pai, reglez termostatul pe 22°C cu oprire/pornire de +/-0,1°C. Buuun. Da’-ti va sunaaa centrala aia-n creier, ca te bransezi la Termoficare.

Cum spuneam: nu te bucura ca sta centrala! Astepti “decât” sa se risipeasca, odata 🙁 energia pe care DEJA a consumat-o. Ca, la 70/60°C caloriferele au primit cu generozitate caldura, energie. O dau mai departe. Lent, ce-i drept, doar afara sunt +15°C. La încalzirea în pardoseala fenomenul este muuult mai accentuat. Vezi despre inertia termica instalații, inertie termica cladiri în Puterea minima, raportul de modulare = viitor!

Temperatura joasa. Cum functioneaza un termostat PWM?

Tehnologia avanseaza pe toate fronturile. Acum sunt ceva termostate PWM = pulse-width modulation. În general, folosite cu actuatoarele de pardoseala, sau robinetii termostatati pe calorifere.

Pui termostatul pe 22°C. PWM-ul înainte sa fie 22°C opreste actuatorul. Sta. Vede: creste, sau coboara temperatura-n camera. De urca, lasa actuatorul închis. De coboara, deschide actuatorul. Etc. Chipurile, fac și ceva echilibrare hidraulica.

Temperatura joasa, sau un termostat de tipul lui NEST a 3-a generatie, de 250 euro?

Temperatura joasa Termostat Nest
Temperatura joasa Termostat Nest

Câta euro? Au facut treaba buna baietii, oricum. E un termostat on/off. Dar, care e jmecheria?

Cum spun în Instalatii degeaba 2 🙂 , ma enerveaza termostatele cu programare. De ce? Îti trebuie facultate sa le programezi. Cam toti îl folosesc pe modul manual: plus & minus. La banca, DA: vin exact la 9 fara 5, pleaca exact la 17 și 5. Recomand termostatele plus & minus. Asa este acest NEST. Doar ca nu apesi, ci învârti.

Jmecheria termostatului Nest, care este fara programare orara. La diferite ore, manual, pui pe ce temperatura vrei. În loc sa se zapaceasca, el tine minte cam la ce ore, cam ce temperaturi vrei. În plus, vede pe Facebook cât e de frig afara și estimeaza timpul cu cât înainte sa porneasca centrala ca tu, când ajungi acas’, sa fie exact 22°C. Invers, la oprire. Un termostat normal îl programezi cu juma de ora înainte, c-ai observat cam cum se încalzeste/raceste casa. Dar, juma de ora fix, indiferent ca afara e mai frig, sau mai cald.

Pont: Exista pompe pentru recirculare apa calda menajera care învata cam la ce ore din zi folosesti apa calda. Nerecomandata celor cu distribuitor 😉 La fel, boilere electrice.

Temperatura joasa. În sfârsit despre senzorul exterior de temperatura.

Din meniul centralei termice, îti alegi o linie din grafic. Linia 1 de exemplu. Afara -5°C, agent 52°C. Afara +15°C, apa 27°C.

Greu de ales linia? Deloc. Alegi linia 0,2. Că eficienta, randament centrala 109% etc. Observi ca în casa e sub 22°C. Pui linia 0,3. Frig, still? 0,4.

Alegerea se face o data și GATA. Senzoru’-si face treaba.

Se întoarce familia din weekend? N-ai WiFi la termostat? Nu-i stres. Anulezi functia auto și mergi pe direct, maxim. Pui 82°C calorifere, 60°C pardoseala.

Centrala are porniri/orpiri dese? Ghinion! Ai luat o centrala fara raport de modulare 1:10 🙁 Nu-i nimic. Alegi o linie ceva mai înalta. Ouăle-n cuib, Roger! La +15°C afara, caldura doar într-o parte a apartamentului/casei ar fi o cerere de caldura cca 1,6 kW, probabil. Daca centrala baga 6 kW, ajunge prea repede la 27°C. Ridici linia = ridici temperatura apei = câstigi timp între pornire/oprire.

Temperatura joasa. De ce ar fi confort mai mare cu un senzor extern?

Ai termostat on/off, deocamdata 😉 Reglezi 22°C. Pornire 21,5°C. Oprire CT 22,5°C. Apa în calorifere/pardoseala nu e asa “fierbinte”. Nu înmagazineaza/transporta atâta energie. Apartamentul nu urca la +24°C. Se va raci ceva mai repede înapoi la 21,5°C. Vei avea o plaja de temperatura de 1 grad: 21,5-22,5°C.

Temperatura joasa. Senzor extern și ECONOMIA omului.

 • randament centrala 40/30°C = 109%, 80/60°C = 97%. Deja -12% la factura. Hai, 10%, ca mergi 70/60.
 • nu încalzesti apartamentul/casa cu 1..2 grade mai mult. Alta 10^20% economie. Vezi Puterea minima!
 • spui ca merge mai mult timp centrala? Da, Dar consuma 2,8 mc de gaz/h : 10 = 0,28 mc/h. Raport modulare 1:10. În 10 ore va consuma 2,8 mc.
 • nu chemi instalator în anu 4, ca-nceput sa plînga instalatia.
 • caloriferele nu-s galbene, n-au grilaju’ prashtie, îndoit maxim.
 • depuneri minime de calcar, sau deloc.
 • nu schimbi instalatia în anul 19.

Temperatura joasa. Senzor INTERN: CONFORT & ECONOMIE MAXIME

 • Nu ai nimerit linia optima 0,1-1,2 etc. Senzorul de interior o ajusteaza dupa cum simte temperatura din casa.
 • Nu trebuie sa dai 250 euro pe un termostat Nest. Centrala stie exact cât e afara, la ce ora vrei exact 22°C. Asa face temperatura agentului termic, astfel încât exact la ora 18:00 sa ai exact 22°C. Nu 23,5°C. Nu 21,5°C.
 • Are WiFi? Pui când vrei, cât vrei și încalzirea, și apa calda. Stii ca nevasta-i la dush? Nu-i recomandat sa umbli la acm 😉 Vezi ce avarie are CT etc.

Repet. Toata stima pentru Nest. A facut, face și va face economii imense de energie pe tot globul. Este ideal pentru centralele Tutankhamon, antice.

Dar, noi, românii, avem centrale de generatia 2018. Cu raport de modulare 1:10, senzor extern + intern de temperatura, WiFi.

Nest este doar on/off, anticipeaza în functie de timp și temperatura de pe net. Nu stie coborî, ori urca temperatura apei.

Spre deosebire de Nest, JMECHERIA senzorului interior [termostatului modulant]: Ajusteaza și temperatura agentului termic. Vrei, fara programare orara, sa urci de la 20°C la 23°C. Centrala face automat temperatura mai mare a apei din calorifere/pardoseala, chiar daca senzor extern impune o alta valoare. Cum se apropie de 23°C, scade treptat temperatura apei din instalatie: sa ai în cel mai scurt timp 23°C, DAR niciun pic peste 23. Nest vede temperatura exteriora pe internet. Cam difera de la un cartier la altul, de la un deal la altul.

Senzor extern. Ce ne-ar mai putea aduce viitorul?

Oricum, ma astept ca generatia a 4-a de Nest-uri sa aduca parteneriate cu producatorii de centrale, pentru a modula și temperatura agentului termic: jos palaria. La fel, ma astept ca termostatele modulante ale centralelor sa învete cum ceri caldura, ca Nest-ul.

Clar: senzor extern + senzor intern = cea mai înalta tehnologie. Mai mult nu se poate. Se pot îmbunutati doar rapoartele de modulare ale centralelor termice 1:20, 1:30 etc. În viitor, speram: modulare de la 0,01 kW la 24 kW. Se pot îmbunatati pompele, cum ar fi AutoAdapt de la Grundfos. Învata cum, când, câta caldura cere casa. Consumul minim de energie electrica.

Cele bune! Un cuib plin de caldura! Nest plin de nebunii: senzori extern & intern cu Wifi iti doresc!

44
Zici, sau contrazici ceva?

6 Comment threads
38 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
  Te-ntere' ce-i p-aci? Pune-un email!  
Dă-mi de știre!
Ionut

Buna!

Am o centrala Genus One 24 la o casa p+1 de 100 mp total, cu termostat Salus 091FLRF și la caloriferele dormitoarelor de la etaj cate un cap termostatat. Centrala a fost setata ca in tur sa aiba 50 grade și temperatura ambientala in intervalul orar 05-22 sa fie fie 23 grade, iar in rest de 21 grade. Ar fi un plus de confort și economie daca as mai instala un senzor extern? In plus, setarile pe care le-am facut sunt ok pentru o buna functionare a centralei pe termen lung sau trebuie sa le modific?

Multumesc mult.

Sorin

Salut Bogdan,
In primul rand multumesc frumos inca odata pentru ajutorul acordat la inceputul anului cand nu reuseam sa dau de cap caloriferelor care se incalzeau doar pe jumate.
Intre timp am achizitionat și senzor de temperatura exterioara ( am și cronotermostat ) și as avea nevoie de ajutorul tau.
In urma “testelor” pe sotie și bebelina a reiesit ca se simt confortabil atunci cand sunt 24 de grade in casa.
Apartamentul este la ultimul etaj, bloc neizolat, geamuri tripan cu argon ( nu stiu cat conteaza acum ).
Centrala este un Bosch Condens 2500 w , calorifere conectate prin distribuitor.

Intrebarea este ce setari recomanzi la centrala pentru a avea confortul termic dorit și a nu rupe in doua factura la gaz?
Ce curba de incalzire sa aleg?

Multumesc anticipat,
Sorin

Sorin

Completare.
Astazi m-am apucat de testat temperatura in casa cu senzorul extern activat. Centralei mele nu pot sa-i setez temperatura maxima pentru -20 de grade afara ci pentru -10 grade. Asadar am pornit de la a seta temperatura maxima a agentului termic la 60 de grade pentru -10 grade afara.
In casa, in cea mai friguroasa camera , sufrageria 21.8 grade ( pentru mine frig ca naiba ). Verific centrala și vad ca circula ala din calorifere la 31-32 de grade și nu are flacara.
Zi ok inseamna ca e curba prea mica, conform cu ceea ce am invatat din articolele tale, mut temperatura la 70 de grade și stau cu ochii pe ea sa vad ce face.
Acu e buba interesanta. Senzorul din casa e setat la 24 de grade fix, in cea mai calduroasa camera, camera fetei, iar temperatura camerei ei e de 23.3 constant. El arata ca e flacara in centrala.
In centrala apare flacara pe la 32-33 de grade, incalzeste apa repede pana pe la 40 apoi se opreste. și faca asta destul de des. In sugragerie 22.1 grade, a crescut cu 0.3 temperatura.

Ce nu inteleg e de ce nu porneste centrala sa circule apa calumea sa incalzeasca tot circuitul și se tot porneste și opreste. Unde-i buba?

Multumesc anticipat

Sorin

Salut Bogdan,
Merci frumos de informatii. Revin cu detalii punctual:
1. In setarile centralei am la functie service citez: Putere calorica maxima eliberata – atasez print screen (http://prntscr.com/lnb5rh). Insa Putere termica nominala minima nu am. Practic modelul meu de centrala din 2015 sau 2016, cat o fi, nu are aceasta optiune in meniu. și nici in manual ei nu e trecuta, unde sare de la 3C la 3E.
In noul manual de pe site apare – http://prntscr.com/lnblz5.
Asadar nu pot seta putere minima la centrala. Sa ma spal cu ea pe cap.
Ce imi recomanzi in aceasta situatie?

2. La care din retururi sa umblu, la cele ale caloriferelor sau cele ale distribuitorului?

Multumesc anticipat.

Sorin

Greu cu mintea umana cea dintai. M-am dus totusi sa verific in centrala sa nu ma iau dupa manualul ei ci dupa cel de pe site și exista. Am reusit s-o gasesc iar valoarea ei este cea mai mica – 24 care se traduce in 3.7 kW Putere calorica, 3.8 kW Solicitare, 6l gaz/minut la Tv/Tr = 80/60.

Ce imi recomanzi mai departe, scad puterea maxima?

Sorin

Salut Bogdan,
Am micsorat puterea maxima la 3kw ca atat imi permite. La aceasta putere temperatura apei crestea cu 0.5 grade foarte foarte greu și a ajuns maxim pe la 39 de grade, setat pe cronotermostat la 23.5 și cu temperatura maxima setata pe centrala la 60 de grade. Senzorul extern oprit. La nivelul asta era frig in casa.

– Care ar fi buba ? Casa consuma mult mai mult decat maximul caloric setat și produs de centrala la 3kw? Sau ar fi altceva?

Apoi ca sa fie confort am mers mai sus din pas in pas și am ajuns cu setarea la 7.9 kw ( pasii din manual : http://prntscr.com/lo8oh1 ) și aici incalzeste mai ok apa ajungand pana la 55 de grade. Cred ca ar ajunge și la 60 de grade in mai mult timp, cat am setat in centrala, dar se opreste ca dureaza atat de mult ca intre timp atinge temperatura cronotermostatului.

Problema e ca cu aceasta setare imi consuma mai mult decat atunci cand avea puterea maxima setata.
Pe ciclu de 24h in zile consecutive, mi-a crescut consumul pe contoar de la 9mc la 11.5mc gaz. Nu trebuia sa scada?
Ce fac gresit?

De asemenea in cazul de fata, cat de mult ma mai ajuta senzorul extern? Ca el ar scadea și mai mult temperatura maxima din centrala, in functie de ce e afara.

Multumesc anticipat ca ma ajuti sa deslusesc misterele “optimizarii” de consum.

Sorin

Asa am zis și eu ca trebuie sa fie imposibil insa in fiecare dimineata aproximativ la aceeasi ora ma uit la contoar. Iar temperatura interioara chiar am scazut-o, la 23.5.
Temperatura exterioara a fost aceeasi in cele doua zile.

Ai dreptate referitor la corpuri insa tinand cont de transferul de caldura ma gandesc ca un corp cu temperatura mai mica consuma mai mult pentru ca merge mai mult timp ca sa incalzeasca camera fata de un corp cu temperatura mai mare.

Am sa citesc maine dimineata contoarul și revin.

Sorin

Salutare,
Revin cu statistici noi. Calculul de dimineata a scos la iveala ca in ultimele 24h a consumat 11.3mc de gaz. Cu 0.1mc mai mult decat ziua precedenta.
Setarea centralei 7.9kw.
Deci clar consuma mult și nu inteleg de ce. In felul asta pt 3 camere și 23.8 grade in casa o sa platesc peste 600ron ceea ce nu e admisibil.

Ce ma sfatuiesti sa fac?

Sorin

Salutare asa o sa fac dupa ce mai fac niste teste azi și maine.
Acum am activat senzorul de temp exterioara, cu curba 40* – 70*. La temperatura exterioara de azi, -5*, centrala incalzeste apa la 53-54*. Am pus centrala pe putere maxima 23 kW și am urmarit-o sa vad ce putere foloseste.
Ajunge pana la 13.7 kW, dupa ce porneste apoi scade cand se apropie de 53* și mentine temperatura apei constanta la 53*, cu aprox. 7.2 kW. Pot vedea puterea folosita in timp real.

O s-o las asa pana maine dimineata și revin.

PS. Eu iau consumul și dimineata, și seara sa vad diferentele zi/noapte. In Bucuresti, in ultimele zile, ziua s-a-nvartit cam pe la -3 / -5*. Noaptea a fluctuat mai mult -5/-10*, insa noaptea consuma mai putin ca pe zi.
4.7 mc noaptea / 6.6 mc ziua.

Sorin

Intr-adevar pare ciudat, dar și iarna trecuta cand mergeau caloriferele pe jumate tot asa consuma, mai putin noaptea decat ziua, cu aceeasi temperatura in casa. Tind sa cred ca pe zi apartamentul este influentat de vecini care la Radetul care noaptea baga cald și pe zi o “freaca” la temperaturi joase, in calorifere.

Puterea minima e deja minima de cand a fost instalata centrala. Doar ca nu am vazut s-o atinga vreodata.
E setata la 3.7kw dar mai jos de 6kw nu am vazut centrala sa scada.

Consumul e calculat intre 9 seara și 9 dimineata. Deci practic ar fi varianta 2 – 49 kwh : 12 ore = 4.08kw/h
Apartamentul e cu 3 camere 70mp, neizolat intr-adevar dar in geamuri am bagat bani , tripan cu argon și low E.

Iarna trecuta cand a fost cel mai frig, adica in Februarie, ( -20 in Bucuresti ) am platit cel mai mult, 430 ron.
In conditiile in care caloriferele mergeau pe jumate ( buba cu instalatoru care mi-a pus turul la retur ).

Intrebare aditionala. Daca eu am setat curba de caldura sa fie 40* – 70*, tinand cont ca 70* ar trebui sa bage cand sunt -10* afara, de ce acum ( fix in acest moment ) cand sunt -5* afara mie imi incalzeste apa la 53* maxim?

Conform graficului din articol ar trebui sa fie curba 1.6, iar la -5* sa-mi bage cam pe la 62*. Am inteles eu gresit?

Sorin

Pai in manual nu e niciun grafic dupa care sa ma iau. Doar asta general : http://prntscr.com/lphrdl
Intrebare, pompa vad ca e setata pe viteza 3 din graficul de viteza modulata ( vezi aici – http://prntscr.com/lphsex ),
crezi ca poate fi viteza prea mare și influenteaza degajarea caldurii in casa, adica nu apuca sa faca transferul ca e miscata prea repede?

Alex

Salut.
Am o casa P+2E, 450mp, incalzire in pardoseala, centrala Buderus GB172i, 35kW, raport modulare 1:7, butelie egalizare, dupa butelie vana cu 3 cai cu servmotor, pompa Grundfos Magna3 32-120F220, termostate cu PWM in fiecare camera, senzor exterior pe centrala și regulator cu senzor temperatura exterioara pe vana cu 3 cai.
Intrebare: cum ar fi mai corect sa procedez? Sa las deschise debitmetrele la maxim și si merg cu o temperatura mai joasa in pardoseala și pompa de auto adapt, sau sa reglez debitul din debitmetre și sa las pompa pe presiune proportionala? Vreau sa ajung sa am cam 24 grade pe pardoseala și 22 in aer peste tot.
Acum merg cu pompa pe auto adapt și debitele sunt cam 0.5 – 0.8 l/min. In unele zone, termostatu inchide actuatoarele și podeaua e mai rece decat in alte camere. Practic, termostatu tine acolo 22 și inchide actuatoru.

Alex

Rezultatul e asa, in felul urmator. Pompa pe autoadapt, toate actuatoarele deschise, debit total 1 -1.2 mc/h, temperatura 27 grade in pardoseala la 5 grade afara. Termostatele nu mai inchid actuatoarele, doar ca temp nu creste peste 21.5. Daca maresc debitele din pardoaseala și cresc turatia pompei, adica pe ‘presiune proportionala’ ajunge la 22. Acum, daca cresc temp la 29 și revin sa setarile initiale, cam ajunge la 22. Ideea e ca eu avand butelie de egalizare, temperatura din turul centralei am observat ca trebuie sa fie cu circa 10 grade mai mare decat temperatura din pardoseala. E normala diferenta aceasta?
PS Ti am citit toate articolele de vreo 2-3 ori.

Alex

Si atunci sa las o temperatura mai mare pe tur cu debite mai mici sau maresc debitele și scad temperatura? Economic și confort vorbind. Daca nimeresc debitul optim, adica sa ajunga temperatura ambientala la 21.9 și sa ramana acolo, sa nu inchida termostatu actuatorul, sa mearga centrala 24/24, 7/7. Ar fi mai bine decat sa inchida deschida actuatoarele pe diferenta de +/- 0.1 grade? Puterea minima a centralei e de 5 kW, acum la 6 grade afara e cam in 20%, adica 7 kW. Mersi.

Sus, unde-i Iancu!