Categories: Termice
January 15, 2019
| On acum 2 luni

Temperatură joasă, senzor extern + intern. Confort, economie, viață: maxime.

Clădirile & instalațiile nu durează cât podoabele dacice. Au o durată de viață. Trebuie reabilitate. Distribuitorul, cuprul, țevile super-scumpe și branduite nu salvează instalațiile. Nu le prelungesc durata de viață. O prelungim cu: temperaturi și presiuni mici; conținut mic de oxigen @ metale. La instalațiile de încălzire SALVATORUL este – curios, interesant, greu de crezut – senzor extern de temperatură. Sau, faci tu pe senzorul: umbli la temperatura apei din butoanele centralei, pe care-ai dat o avere.

Temperatură joasă = best confort, facturi, durată de viață

Pune butonu’ între 0 și 1. Dacă frig, urci pe 1. Tot frig? Urci pe 2. Etc. Depinde de temperatura exterioară, izolația, marimea casei etc.

Știi ce înseamna Feels like, Resimțit ca, la meteo?

Temperatura aerului = 0°C. Temperatura corpurilor solide = -5°C. Uită-te la “feels-like” când te-mbraci! Ești corp solid, chiar de nu MAI mergi la sală 🙂

Articolul trebuie citit împreună cu Puterea minimă, raportul de modulare = viitor.

O mică paranteză. Ca să vezi unde-i tehnologia asta. Un client mi-a recomandat să citesc despre cap termostatic inteligent Fibaro.

Cap termostatic inteligent Fibaro
Cap termostatic inteligent Fibaro cu senzor

Temperatură joasă, presiune joasă instalații încălzire, apă rece și caldă menajeră. Durată de viață.

Durată de viață a țevilor și fitingurilor/îmbinărilor scade FOARTE mult cu creșterea presiunii și a temperaturii. Vezi articolul: Cele mai bune țevi. Fan cupru?!

Instalații de apă rece

Aici nu prea avem ce face cu temperatura. E mică, ok. La presiune umblăm, să nu avem “un milion” de bari pe DISTRIBUITOR 😉

Instalații de apă caldă menajeră

Vezi articolele din site despre acm! Spre consumatori se poate coborî de la 65°C la 42°C, sau chiar 40°C. La presiune, la fel, să nu fie peste 6 bari.

Instalații de încălzire

Mda… Ar trebui să te prinzi de ce sunt presiuni maxime JOASE: 2 bari la cazanele pe lemne, 3 bari la CT gaz și pompe căldură. Că la lemne dă Domnu’ temperaturi și peste 100°C. La 2 bari apa fierbe la cca 120°C. Mai mult nu urcă, că fizică. La gaz sunt temperaturi de 70-80°C. Nu e chiar așa stres cu temperatura. Ne lasă pe 3 bari.

Pont! Presiune minimă în instalație = există apă în cazan. Nu există pericolul de supra-încălzire schimbător. Nu există pericolul de aer cu oxigen, să atace metalele. Dacă ai plastic în CT&instalație = mai ok decât metalul. Ciudat?

1 bar = 10 mCA, metri coloană apă. Toți inginerii de service spun să umpli centrala la 1,5 bari. Ok. Dar, nu te stresa dacă ai doar 0,7 bari! Instalația functionează perfect și la presiunea asta. 0,7 bari = 7 mCA. Adică, dacă ai o casă S+P+2E = 3×4 = 12 metri, presiunea ta minimă trebuie să fie 1,3 bari. Trebuie să ai 1 mCA presiune peste cel mai înalt calorifer. Spre exemplu la Alteas pot seta presiunea minimă de siguranță la 0,2 bari: la apartament centrala e deasupra caloriferelor. Deci, 0,2 bari înseamnă că ai apă în instalație. M-am lungit. Dar, poți lăsa mai jos presiunea = + 1 metru față de inălțimea instalației tale!

Temperaturi mari + presiuni mari = instalații cu durată de viață MICĂ 🙁 Temperaturi și presiuni mici = viață luuungă, cât a distribuitorului 🙂

Cu dilatări, contractări, depuneri calcar etc. vezi articolul Instalații degeaba 2 🙁

Ad enervant. Util?

Temperatură joasă instalații de încălzire. Agent termic ba prea cald, ba prea rece.

Că temperatura [& presiunea] înaltă e nașpa, ne-am lămurit. Bun! O CT e reglată de toooată lumea pe 70-75°C. Merge, stă, merge stă. Apă la 70°C, apă la 25°C, apă la 78°C, apă la 45°C. Instalațiilor nu le plac nici aceste fluctuații. DISTRIBUITORUL are un milion de conectori ce leagă țevile de el. Dilatare-contractare la greu. Cu timpul pleacă super-legătura. La fel la teuri, adaptori etc.-fiting. Vezi cum scade și urcă temperatura agentului termic. Al 2-lea grafic, boiler flow!

Temperatură joasă. CONFORTUL TERMIC, cerut de la centrale cu pretenții de 2018.

Reglezi termostatul pe 22°C și nu vezi 23°C, sau 24°C pe el? M-aș îndoi. La 21,5°C repornește centrala. Vezi primul grafic, mai sus!

Exact așa ca și când: ba iei paltonu pe tine, ba-l dai jos. Ba ți-e prea cald – deși CT stă, ba “umpic” frig – înainte de momentul pornirii.

Prea cald, deși centrala e oprită:

Prea frig în momentul când repornește centrala:

OK. Spui: mai bine prea cald 🙂

Cum spun în alt articol. Clientul nostru N., cu încălzire-n pardoseală: “Bă, hai, pune senzorii ăia odată! Parcă-i făcătură. Fug a’ mei prin casă când am 24°C, de transpiră maxim. Îi scot de la duș, am doar 20°C. Mă disperă.”

Senzor extern de temperatură: ce face? Afară sunt -15°C = pufoaică. Afară 0°C = geacă. Afară +15°C pulover.

Temperatură joasă. CONFORTUL ACUSTIC

 • Centralele sună cel mai tare la pornire. Cu modulare bună + temperatură joasă = porniri/orpiri minime.
 • Nu sună țevile, nici caloriferele, că s-ar dilata-contracta chinuite de temperaturi mari^mici.

Temperatură joasă. De ce urcă temperatura de la 22°C la 24°C?

Simpluuu. Calculele se fac în ipotezele:

 • în casă: 22°C oricând, peste tot. 22+, de vrei.
 • afar’: -18°C, la Cluj.
 • caloriferele: temperatură tur/retur, 75/65°C¹, sau 45/35² la pardoseală. Cum vrea omu’: 70/55¹, ori 55/50² etc.

Afară sunt tot timpul -18°C? În septembrie, sau aprilie sunt +18°C, mușchii mei vrea’ +22°C în casă. Te oftici?

Senzorul de temperatură n-are decât să regleze temperatura agentului la 30/20°C = 25°C media. Avem pretenții de la el: 1,5 lei un NTC de 10 kOhmi. Mă rog, nu ești fan chiciuri: +/-100 lei cu cutie, manual, garanție etc.

Stai liniștit! Fizica: un corp de 25°C, caloriferul/podeaua, cedează caldură unui corp de 22°C. Tanana…

Ad enervant. Util?

Temperatură joasă. Cum funcționeazaă un termostat on/off?

Spui: bine, mă, termostatul oprește centrala, oricum. Da. Dar, a băgat la greu apă cu 70°C = energie consumată.

Sau: păi, reglez termostatul pe 22°C cu oprire/pornire de +/-0,1°C. Buuun. Da’-ți va sunaaa centrala aia-n creier, că te branșezi la Termoficare.

Cum spuneam: nu te bucura că stă centrala! Aștepți “decât” să se risipească, odată 🙁 energia pe care DEJA a consumat-o. Că, la 70/60°C caloriferele au primit cu generozitate căldură, energie. O dau mai departe. Lent, ce-i drept, doar afară sunt +15°C. La încălzirea în pardoseală fenomenul este muuult mai accentuat. Vezi despre inerția termică instalații, inerție termică clădiri în Puterea minimă, raportul de modulare = viitor!

Temperatură joasă. Cum funcționează un termostat PWM?

Tehnologia avansează pe toate fronturile. Acum sunt ceva termostate PWM = pulse-width modulation. În general, folosite cu actuatoarele de pardoseală, sau robineții termostatați pe calorifere.

Pui termostatul pe 22°C. PWM-ul înainte să fie 22°C oprește actuatorul. Stă. Vede: crește, sau coboară temperatura-n cameră. De urcă, lasă actuatorul închis. De coboară, deschide actuatorul. Etc. Chipurile, fac și ceva echilibrare hidraulică.

Temperatură joasă, sau un termostat de tipul lui NEST a 3-a generație, de 250 euro?

Temperatură joasă Termostat Nest

Câta euro? Au făcut treabă bună băieții, oricum. E un termostat on/off. Dar, care e jmecheria?

Cum spun în Instalații degeaba 2 🙂 , mă enervează termostatele cu programare. De ce? Îți trebuie facultate să le programezi. Cam toți îl folosesc pe modul manual: plus & minus. La bancă, DA: vin exact la 9 fără 5, pleacă exact la 17 și 5. Recomand termostatele plus & minus. Așa este acest NEST. Doar că nu apeși, ci învârți.

Jmecheria termostatului Nest, care este fără programare orară. La diferite ore, manual, pui pe ce temperatură vrei. În loc să se zăpăcească, el ține minte cam la ce ore, cam ce temperaturi vrei. În plus, vede pe Facebook cât e de frig afară și estimează timpul cu cât înainte să pornească centrala ca tu, când ajungi acas’, să fie exact 22°C. Invers, la oprire. Un termostat normal îl programezi cu juma de oră înainte, c-ai observat cam cum se încălzește/răcește casa. Dar, juma de oră fix, indiferent că afară e mai frig, sau mai cald.

Pont: Există pompe pentru recirculare apă caldă menajeră care învață cam la ce ore din zi folosești apa caldă. Nerecomandată celor cu distribuitor 😉 La fel, boilere electrice.

Temperatură joasă. În sfârșit despre senzorul exterior de temperatură.

Din meniul centralei termice, îți alegi o linie din grafic. Linia 1 de exemplu. Afară -5°C, agent 52°C. Afară +15°C, apa 27°C.

Greu de ales linia? Deloc. Alegi linia 0,2. Că eficiență, randament centrală 109% etc. Observi că în casă e sub 22°C. Pui linia 0,3. Frig, still? 0,4.

Alegerea se face o dată și GATA. Senzoru’-și face treaba.

Se întoarce familia din weekend? N-ai WiFi la termostat? Nu-i stres. Anulezi funcția auto și mergi pe direct, maxim. Pui 82°C calorifere, 60°C pardoseală.

Centrala are porniri/orpiri dese? Ghinion! Ai luat o centrală fără raport de modulare 1:10 🙁 Nu-i nimic. Alegi o linie ceva mai înaltă. Ouăle-n cuib, Roger! La +15°C afară, căldură doar într-o parte a apartamentului/casei ar fi o cerere de căldură cca 1,6 kW, probabil. Dacă centrala bagă 6 kW, ajunge prea repede la 27°C. Ridici linia = ridici temperatura apei = câștigi timp între pornire/oprire.

Ad enervant. Util?

Temperatură joasă. De ce ar fi confort mai mare cu un senzor extern?

Ai termostat on/off, deocamdată 😉 Reglezi 22°C. Pornire 21,5°C. Oprire CT 22,5°C. Apa în calorifere/pardoseală nu e așa “fierbinte”. Nu înmagazinează/transportă atâta energie. Apartamentul nu urcă la +24°C. Se va răci ceva mai repede înapoi la 21,5°C. Vei avea o plajă de temperatură de 1 grad: 21,5-22,5°C.

Temperatură joasă. Senzor extern și ECONOMIA omului.

 • randament centrală 40/30°C = 109%, 80/60°C = 97%. Deja -12% la factură. Hai, 10%, că mergi 70/60.
 • nu încălzești apartamentul/casa cu 1..2 grade mai mult. Alta 10^20% economie. Vezi Puterea minimă!
 • spui că merge mai mult timp centrala? Da, Dar consumă 2,8 mc de gaz/h : 10 = 0,28 mc/h. Raport modulare 1:10. În 10 ore va consuma 2,8 mc.
 • nu chemi instalator în anu 4, ca-nceput să plângă instalația.
 • caloriferele nu-s galbene, n-au grilaju’ praștie, îndoit maxim.
 • depuneri minime de calcar, sau deloc.
 • nu schimbi instalația în anul 19.

Temperatură joasă. Senzor INTERN: CONFORT & ECONOMIE MAXIME

 • Nu ai nimerit linia optimă 0,1-1,2 etc. Senzorul de interior o ajustează după cum simte temperatura din casă.
 • Nu trebuie să dai 250 euro pe un termostat Nest. Centrala știe exact cât e afară, la ce oră vrei exact 22°C. Așa face temperatura agentului termic, astfel încât exact la ora 18:00 să ai exact 22°C. Nu 23,5°C. Nu 21,5°C.
 • Are WiFi? Pui când vrei, cât vrei și încălzirea, și apa caldă. Știi că nevasta-i la duș? Nu-i recomandat să umbli la acm 😉 Vezi ce avarie are CT etc.

Repet. Toată stima pentru Nest. A făcut, face și va face economii imense de energie pe tot globul. Este ideal pentru centralele Tutankhamon, antice.

Dar, noi, românii, avem centrale de generația 2018. Cu raport de modulare 1:10, senzor extern + intern de temperatură, WiFi.

Nest este doar on/off, anticipează în funcție de timp și temperatura de pe net. Nu știe coborî, ori urca temperatura apei.

Spre deosebire de Nest, JMECHERIA senzorului interior [termostatului modulant]: Ajustează și temperatura agentului termic. Vrei, fără programare orară, să urci de la 20°C la 23°C. Centrala face automat temperatura mai mare a apei din calorifere/pardoseală, chiar dacă senzorul extern impune o altă valoare. Cum se apropie de 23°C, scade treptat temperatura apei din instalație: să ai în cel mai scurt timp 23°C, DAR niciun pic peste 23. Nest vede temperatura exterioră pe internet. Cam diferă de la un cartier la altul, de la un deal la altul.

Senzor extern. Ce ne-ar mai putea aduce viitorul?

Oricum, mă aștept ca generația a 4-a de Nest-uri să aducă parteneriate cu producătorii de centrale, pentru a modula și temperatura agentului termic: jos pălăria. La fel, mă aștept ca termostatele modulante ale centralelor să învețe cum ceri căldură, ca Nest-ul.

Clar: senzor extern + senzor intern = cea mai înaltă tehnologie. Mai mult nu se poate. Se pot îmbunătăți doar rapoartele de modulare ale centralelor termice 1:20, 1:30 etc. În viitor, sperăm: modulare de la 0,01 kW la 24 kW. Se pot îmbunătăți pompele, cum ar fi AutoAdapt de la Grundfos. Învață cum, când, câtă căldură cere casa. Consumul minim de energie electrică.

Cele bune! Un cuib plin de căldură! Nest plin de nebunii: senzori extern & intern cu Wifi iți doresc!

Bogdan

'99: Facultă instalații Cluj, '00: Management energetic clădiri, '95-azi: fan termice

Disqus Comments Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*

View Comments

 • La treaba cu salvatu' instalațiilor, e bun senzorul. Dar, mai e ceva de salvat. Sărmanele pompe de recirculare. Merg ca la foc automat la majoritatea oamenilor.
  Vine un "mos" vecin la noi. Vecine, merge caldura? și io tot CT d-asta am. Am și 3 pompe, toate pe MAXIM. Nu pot urca temperatura nicicum. Pompele toate, in paralel, "trag" din CT. Saraca. I se uzează fonta de la viteza apei :) El are vreo 4 camere.
  I-o facut un instalator IPAT și o pus 2 pompe, sa fie pompeee. Apa se incalzeste de la cum ard pompele pe turatia maxima. și zice omu': Ba, imi pare rau ca nu am și calorifere, ca IPAT-ul nu face fata pe frig. și etc. etc.
  N-ar fi vreo problema, de-ar fi cald, numa'. Da', vine factura la curent cu 3x50 W x, x... N-ar fi asa mare tragedia. Sunt situatii cand tre' și asa ceva, dar nu la 2, 3 camere. Mai dai și acolo cat pe un metru cub de lemne.
  Asta cred ca ar fi un articol foooarte necesar... :)
  Un articol cu asa ceva ar fi benefic, zic eu, daca 'a crede cineva dupa ce-l scrii... :)
  Csz... Bafta!

  Cancel reply

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked*

   • Da. CSZ e ce sa zic.
    Pai, nu propun neaparat. Da', oricum, e cam pe locurile din fata la "Degeaba". Mai vine la pachet cu butelii de egalizare. Ca, na, la un asemenea debit, iti dai seama. Se incurca apa, biata. Nu mai stie pe care din cele 3-4 calorifere sa mearga :)
    Dreptate ai in legatura în articolul Degeaba.
    Da. Am obs in cele doua articole.

    Cancel reply

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked*

 • Daca am centrala cu raport de modulare 1:4, pot sa o setez la temperaturi joase (50-55)? Sa nu aiba opriri/porniri dese? Sau care ar fi combinatia optima ca sa fie cat mai eficienta și economica? Sa am și confort in casa - sa setez termostatul la 22 și sa nu urce la 24, dar sa consume și cat mai putin gaz.

  Cancel reply

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked*

  • Sigur. Poti. Centrala accepta senzor. Foloseste-l! Incearca 35..50C. Daca nu sunt 22C, urci pe urmatoarea linie. Daca e ok, poti incerca o linie mai joasa etc. Vei observa daca ar fi ceva ce ar deranja.

   Cancel reply

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked*

   • Setez centrala pe o temperatura joasa de tur (35-50), iar casa cere 2-3 kW. Centrala are puterea minima de 9 kW. Nu afecteaza centrala? Avarii, supraincalzire, porniri repetate?

    Cancel reply

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked*

    • Într-adevar nu functioneaza egal cu o CT de 2,5 kW putere minima. Dar, din moment ce accepta senzor și fabricantul recomanda acele linii în grafic, nu ar trebui sa fie nicio problema.
     Daca, observi prea multe porniri/opriri + deranjeaza la urechi, alegi o linie superioara, sau decalezi curba aleasa cu 1C pâna la 14C. Adica: 32 + 7 = 39C. Ar trebui sa poti impune și o temperatura maxima de tur. De exemplu 55C. Atunci: 52 + 7 = 59C, dar ramâi pe 55C.
     Oricum, io și la CT conventionale montam acei senzori externi (Baxi, Motan, Ariston, Westen = my very 1st senzor extern CT casa, 2004). Centralele conventionale aveau p min = 10..14 kW. Când lucram cu De Dietrich, cazane de pardoseala, cascada etc., puneam senzori externi, prin 2001 ^ Diematheque.

     Cancel reply

     Leave a Reply

     Your email address will not be published. Required fields are marked*

     • Exista posibilitatea sa setezi temperatura dorita pe tur, dar și temperatura maxima? Nu stiam!

      Cancel reply

      Leave a Reply

      Your email address will not be published. Required fields are marked*

     • Andrei, no problem, le stiu io pe toate ;)

      Cancel reply

      Leave a Reply

      Your email address will not be published. Required fields are marked*

 • Deci, senzorul extern masoara temperatura de afara și dicteaza temperatura de pe tur. Senzorul intern ajunteaza usor curba. Corect? Daca pun ambii senzori, mai pot folosi niste termostate on/off cu rezultate bune? Adica, nu se bat usor cap in cap senzorii?

  Cancel reply

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked*

  • Senzorul extern dicteaza temperatura tur. Interiorul ajusteaza.
   În general, se poate opta - pe o scara de la 1 la 20 - cât de tare sa influenteze curba senzorul intern.
   CALORIFERE
   Pui senzorul interior în camera cu orarul cel mai lung. Daca exista robinet termostatat în acea camera: senzorul sa fie cu +0,5C fata de termostatat. Pe calorifer 20C, pe senzor 20,5C. Pe calorifer 16C, senzor 16,5C. Etc. Poti avea în toate celelalte încaperi robineti termostatati.
   PARDOSEALA
   Idem. Io asa am pus clientilor: termostat on/off pentru actuatoarele camerei. Lânga termostat pun senzorul. Cer cca 0,5C peste cel on/off.
   POMPA MERGE MAI MULT TIMP
   Da. Dar, daca e modulanta: 14 W * 24 * 30 zile = 10 kWh * 0,635 lei cu TVA/kWh = 6,35 lei/luna. Pompa se mai opreste. Poate consuma și sub 10 W.

   Cancel reply

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked*

   • In cazul meu am 2 distribuitoare: unul la parter, unul la etaj. As avea nevoie de slave, ca sa nu influenteze etajul parterul și vice-versa?

    Cancel reply

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked*

    • Nu este obligatoriu. Daca exista un Cube, el se pune unde ar fi orarul cel mai lung de „Confort”: parter, sau etaj.
     Celalalt termostat (Computherm etc.) la celalalt nivel. De obicei: Cube ^ parter, alt/e termostat/e ^ etaj.
     Cu al 2-lea Cube, ar mai fi nevoie de kit de zone etc. Mai complii. Pot fi sunat: 0760238051.

     Cancel reply

     Leave a Reply

     Your email address will not be published. Required fields are marked*

   • Si daca am și calorifere, și pardoseala, cum procedez? Pun mai multi senzori? Senzorul acesta intern comunica wireless cu centrala?
    Daca pompa merge mai mult, nu se uzeaza mai repede?

    Cancel reply

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked*

    • Trebuie sa iei un Cube RF. Celelalte variante de Cube se leaga cu fir de CT.
     Cu pompa: no stress. Sunt pompe de recirculare. Asta e scopul lor în viata: sa recircule la nesfârsit agentul tau termic :)
     Nu se forteaza, nu se uzeaza mai repede etc. Duarata de viata CT 10 ani. Ghinion, aici!
     Mda... Cube-le accepta 6 sclavi = tot senzori de temperatura, dar trebuie luat un kit electric separat. Vezi ceva vânzator Ariston în zona ta!
     Mai sapa prin site! :) Comentarii despre 6 sclavi.

     Cancel reply

     Leave a Reply

     Your email address will not be published. Required fields are marked*

     • Zona mea e Cluj. Poate-mi spui unde sa gasesc pe cineva care sa ma lamureasca cum e cu senzorii zonali. Multumesc!

      Cancel reply

      Leave a Reply

      Your email address will not be published. Required fields are marked*

     • Pai, aa fi io. Ma rog...
      Astept, din pacate înca, preturi și livrari.
      Revin mâine c-un raspuns clar.

      Cancel reply

      Leave a Reply

      Your email address will not be published. Required fields are marked*

 • Salut.
  Am o casa P+2E, 450mp, incalzire in pardoseala, centrala Buderus GB172i, 35kW, raport modulare 1:7, butelie egalizare, dupa butelie vana cu 3 cai cu servmotor, pompa Grundfos Magna3 32-120F220, termostate cu PWM in fiecare camera, senzor exterior pe centrala și regulator cu senzor temperatura exterioara pe vana cu 3 cai.
  Intrebare: cum ar fi mai corect sa procedez? Sa las deschise debitmetrele la maxim și si merg cu o temperatura mai joasa in pardoseala și pompa de auto adapt, sau sa reglez debitul din debitmetre și sa las pompa pe presiune proportionala? Vreau sa ajung sa am cam 24 grade pe pardoseala și 22 in aer peste tot.
  Acum merg cu pompa pe auto adapt și debitele sunt cam 0.5 - 0.8 l/min. In unele zone, termostatu inchide actuatoarele și podeaua e mai rece decat in alte camere. Practic, termostatu tine acolo 22 și inchide actuatoru.

  Cancel reply

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked*

  • Alex, stiu ca e lung, dar recomand articolul Echilibrare hidraulica.

   Recomandari pe rapid:
   1. Pompa pe AutoAdapt. Foarte tare chestia. Doar ca astepti cca o saptamana sa invete. Algoritmii de invatare/comportare nu ni-i spun cei de la Grundfos. Corect. Nu ne-ntere'.
   2. Debitele de 0,5..0,8 l/min sunt superOK. Nimic de speriat/ingrijorat.
   3. Chiar daca pe zona „calda” in aer & podea rece, este debit doar de 0,5 l/min, cu CURAJ, pune pe 0,2 l/min! Adica, unde mai tot timpul sunt inchise actuatoarele „taie-le macaroana”! Inchide din debitmetre!
   4. Încearca o curba joasa-joasa, data de senzorul exterior. Daca frig, o ridici o unitate. Samd.

   Rugaminte. Un comentariu cu rezultatul! Danke.

   Cancel reply

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked*

   • Rezultatul e asa, in felul urmator. Pompa pe autoadapt, toate actuatoarele deschise, debit total 1 -1.2 mc/h, temperatura 27 grade in pardoseala la 5 grade afara. Termostatele nu mai inchid actuatoarele, doar ca temp nu creste peste 21.5. Daca maresc debitele din pardoaseala și cresc turatia pompei, adica pe 'presiune proportionala' ajunge la 22. Acum, daca cresc temp la 29 și revin sa setarile initiale, cam ajunge la 22. Ideea e ca eu avand butelie de egalizare, temperatura din turul centralei am observat ca trebuie sa fie cu circa 10 grade mai mare decat temperatura din pardoseala. E normala diferenta aceasta?
    PS Ti am citit toate articolele de vreo 2-3 ori.

    Cancel reply

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked*

    • Mersi de raspuns și PS.
     Se pare ca grupurile de amestec și acea butelie cer temp. mai mare cu cca 10C. Deocamdata, nu inteleg de ce. Am constatat și io fizic, pe teren.
     Io, nefolosidu-le, nu mi-am batut capul.
     Estimez ca nu inchid total returul din bucle. Probabil, o protectie @ lovitura de berbec. Desi, CT au supapa diferentiala de presiune. Cele moderne, zic.

     Cancel reply

     Leave a Reply

     Your email address will not be published. Required fields are marked*

     • Si atunci sa las o temperatura mai mare pe tur cu debite mai mici sau maresc debitele și scad temperatura? Economic și confort vorbind. Daca nimeresc debitul optim, adica sa ajunga temperatura ambientala la 21.9 și sa ramana acolo, sa nu inchida termostatu actuatorul, sa mearga centrala 24/24, 7/7. Ar fi mai bine decat sa inchida deschida actuatoarele pe diferenta de +/- 0.1 grade? Puterea minima a centralei e de 5 kW, acum la 6 grade afara e cam in 20%, adica 7 kW. Mersi.

      Cancel reply

      Leave a Reply

      Your email address will not be published. Required fields are marked*

     • Puterea CT e in functie de temp. tur, nu de t. ext. Cum se apropie de set-point, coboara puterea. Set-point poate fi 30, sau 80C. Cat spune curba.
      Temperaturi joooase = confort, economie, viata instalaie tur/retur, planeta. Deci, marit debitul! Oricum, permite pompa +.

      Bun.
      1. Conteaza temp. medie din instalatie. Dar, asa, vor fi temperaturi scazute și pe tur.
      2. Viteze prea mari = non-economice = consum energie electrica. Daca ar fi suspensii in apa = sapa peretii conductelor :) Cum e la canalizare.
      3. Armonie între 1 și 2.

      Cancel reply

      Leave a Reply

      Your email address will not be published. Required fields are marked*

 • Salut Bogdan,
  In primul rand multumesc frumos inca odata pentru ajutorul acordat la inceputul anului cand nu reuseam sa dau de cap caloriferelor care se incalzeau doar pe jumate.
  Intre timp am achizitionat și senzor de temperatura exterioara ( am și cronotermostat ) și as avea nevoie de ajutorul tau.
  In urma "testelor" pe sotie și bebelina a reiesit ca se simt confortabil atunci cand sunt 24 de grade in casa.
  Apartamentul este la ultimul etaj, bloc neizolat, geamuri tripan cu argon ( nu stiu cat conteaza acum ).
  Centrala este un Bosch Condens 2500 w , calorifere conectate prin distribuitor.

  Intrebarea este ce setari recomanzi la centrala pentru a avea confortul termic dorit și a nu rupe in doua factura la gaz?
  Ce curba de incalzire sa aleg?

  Multumesc anticipat,
  Sorin

  Cancel reply

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked*

  • Alegi temperatura min. 30C, max. 60.
   Din termostat 24C.
   Verifici termostatul. Sub 24? Maresti valorile. Vezi 25 pe termostat? Cobori valorile.

   Cancel reply

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked*

   • Greu cu mintea umana cea dintai. M-am dus totusi sa verific in centrala sa nu ma iau dupa manualul ei ci dupa cel de pe site și exista. Am reusit s-o gasesc iar valoarea ei este cea mai mica - 24 care se traduce in 3.7 kW Putere calorica, 3.8 kW Solicitare, 6l gaz/minut la Tv/Tr = 80/60.

    Ce imi recomanzi mai departe, scad puterea maxima?

    Cancel reply

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked*

    • Da. Scade P max.! Poate fi Pmax chiar 5 kW fara pb. La mine, Pmax = 3,4 kW.
     Retur calorifere. M-as indoi sa fie debitmetre pe distribuitorul de calorifere.

     Cancel reply

     Leave a Reply

     Your email address will not be published. Required fields are marked*

     • Salut Bogdan,
      Am micsorat puterea maxima la 3kw ca atat imi permite. La aceasta putere temperatura apei crestea cu 0.5 grade foarte foarte greu și a ajuns maxim pe la 39 de grade, setat pe cronotermostat la 23.5 și cu temperatura maxima setata pe centrala la 60 de grade. Senzorul extern oprit. La nivelul asta era frig in casa.

      - Care ar fi buba ? Casa consuma mult mai mult decat maximul caloric setat și produs de centrala la 3kw? Sau ar fi altceva?

      Apoi ca sa fie confort am mers mai sus din pas in pas și am ajuns cu setarea la 7.9 kw ( pasii din manual : http://prntscr.com/lo8oh1 ) și aici incalzeste mai ok apa ajungand pana la 55 de grade. Cred ca ar ajunge și la 60 de grade in mai mult timp, cat am setat in centrala, dar se opreste ca dureaza atat de mult ca intre timp atinge temperatura cronotermostatului.

      Problema e ca cu aceasta setare imi consuma mai mult decat atunci cand avea puterea maxima setata.
      Pe ciclu de 24h in zile consecutive, mi-a crescut consumul pe contoar de la 9mc la 11.5mc gaz. Nu trebuia sa scada?
      Ce fac gresit?

      De asemenea in cazul de fata, cat de mult ma mai ajuta senzorul extern? Ca el ar scadea și mai mult temperatura maxima din centrala, in functie de ce e afara.

      Multumesc anticipat ca ma ajuti sa deslusesc misterele "optimizarii" de consum.

      Cancel reply

      Leave a Reply

      Your email address will not be published. Required fields are marked*

     • Las-o 2 saptaptamani, o luna! Compara cu anul trecut. Platesc io ce ar fi peste.
      La Cluj au fost -12 ultimele 2 nopti. Înainte era 0 noaptea. Normal, la -12 sa consume mai mult decât la 0.

      Cancel reply

      Leave a Reply

      Your email address will not be published. Required fields are marked*

     • Salutare asa o sa fac dupa ce mai fac niste teste azi și maine.
      Acum am activat senzorul de temp exterioara, cu curba 40* - 70*. La temperatura exterioara de azi, -5*, centrala incalzeste apa la 53-54*. Am pus centrala pe putere maxima 23 kW și am urmarit-o sa vad ce putere foloseste.
      Ajunge pana la 13.7 kW, dupa ce porneste apoi scade cand se apropie de 53* și mentine temperatura apei constanta la 53*, cu aprox. 7.2 kW. Pot vedea puterea folosita in timp real.

      O s-o las asa pana maine dimineata și revin.

      PS. Eu iau consumul și dimineata, și seara sa vad diferentele zi/noapte. In Bucuresti, in ultimele zile, ziua s-a-nvartit cam pe la -3 / -5*. Noaptea a fluctuat mai mult -5/-10*, insa noaptea consuma mai putin ca pe zi.
      4.7 mc noaptea / 6.6 mc ziua.

      Cancel reply

      Leave a Reply

      Your email address will not be published. Required fields are marked*

     • Ce fain ar fi pe frig sa consume mai putin decat pe caldut! :) Glumesc. Probabil geamuri deschise. Nu stiu de ce!
      Io as spune sa mai cobori puterea minima, daca tot permite centrala.
      4,7 mc = cca 49 kWh : 8 ore = 5,9 kW per ora. Hmm! Mare apartamentul, geamurile, sau nu bine izolat.
      Probabil, 49 : 12 = cca 4 kW. și asa destul de mult, as spune.
      Cat venea o factura medie/luna?

      Cancel reply

      Leave a Reply

      Your email address will not be published. Required fields are marked*

     • Intr-adevar pare ciudat, dar și iarna trecuta cand mergeau caloriferele pe jumate tot asa consuma, mai putin noaptea decat ziua, cu aceeasi temperatura in casa. Tind sa cred ca pe zi apartamentul este influentat de vecini care la Radetul care noaptea baga cald și pe zi o "freaca" la temperaturi joase, in calorifere.

      Puterea minima e deja minima de cand a fost instalata centrala. Doar ca nu am vazut s-o atinga vreodata.
      E setata la 3.7kw dar mai jos de 6kw nu am vazut centrala sa scada.

      Consumul e calculat intre 9 seara și 9 dimineata. Deci practic ar fi varianta 2 - 49 kwh : 12 ore = 4.08kw/h
      Apartamentul e cu 3 camere 70mp, neizolat intr-adevar dar in geamuri am bagat bani , tripan cu argon și low E.

      Iarna trecuta cand a fost cel mai frig, adica in Februarie, ( -20 in Bucuresti ) am platit cel mai mult, 430 ron.
      In conditiile in care caloriferele mergeau pe jumate ( buba cu instalatoru care mi-a pus turul la retur ).

      Intrebare aditionala. Daca eu am setat curba de caldura sa fie 40* - 70*, tinand cont ca 70* ar trebui sa bage cand sunt -10* afara, de ce acum ( fix in acest moment ) cand sunt -5* afara mie imi incalzeste apa la 53* maxim?

      Conform graficului din articol ar trebui sa fie curba 1.6, iar la -5* sa-mi bage cam pe la 62*. Am inteles eu gresit?

      Cancel reply

      Leave a Reply

      Your email address will not be published. Required fields are marked*

     • Scuze! Am pus io un grafic de la Ariston. Verifica manualul CT! Ar trebui sa fie graficul propriu.

      Cancel reply

      Leave a Reply

      Your email address will not be published. Required fields are marked*

     • Pai in manual nu e niciun grafic dupa care sa ma iau. Doar asta general : http://prntscr.com/lphrdl
      Intrebare, pompa vad ca e setata pe viteza 3 din graficul de viteza modulata ( vezi aici - http://prntscr.com/lphsex ),
      crezi ca poate fi viteza prea mare și influenteaza degajarea caldurii in casa, adica nu apuca sa faca transferul ca e miscata prea repede?

      Cancel reply

      Leave a Reply

      Your email address will not be published. Required fields are marked*

     • Din grafic se poate calcula Ttur.
      Pompa nu infuenteaza direct consumul de gaz.
      Pompa nu e modulanta.
      Dar, pe treapta 1, consuma mai putin curent, instalatia suna mai decent.

      Cancel reply

      Leave a Reply

      Your email address will not be published. Required fields are marked*

     • Imposibil sa fie mai mare consumul de gaz.
      Este energie. Un corp la 70C are mai multa energie decat la 50C.

      Mai lasa o zi! Compar-o cu cea de ieri! ATENTIE! Aceeasi temp. interioara in cele 2 zile de comparat.
      Probabil, a venit frigul; ai avut de recuperat de la 21 la 23C etc.

      Cancel reply

      Leave a Reply

      Your email address will not be published. Required fields are marked*

     • Asa am zis și eu ca trebuie sa fie imposibil insa in fiecare dimineata aproximativ la aceeasi ora ma uit la contoar. Iar temperatura interioara chiar am scazut-o, la 23.5.
      Temperatura exterioara a fost aceeasi in cele doua zile.

      Ai dreptate referitor la corpuri insa tinand cont de transferul de caldura ma gandesc ca un corp cu temperatura mai mica consuma mai mult pentru ca merge mai mult timp ca sa incalzeasca camera fata de un corp cu temperatura mai mare.

      Am sa citesc maine dimineata contoarul și revin.

      Cancel reply

      Leave a Reply

      Your email address will not be published. Required fields are marked*

     • Ok.

      Cancel reply

      Leave a Reply

      Your email address will not be published. Required fields are marked*

     • Salutare,
      Revin cu statistici noi. Calculul de dimineata a scos la iveala ca in ultimele 24h a consumat 11.3mc de gaz. Cu 0.1mc mai mult decat ziua precedenta.
      Setarea centralei 7.9kw.
      Deci clar consuma mult și nu inteleg de ce. In felul asta pt 3 camere și 23.8 grade in casa o sa platesc peste 600ron ceea ce nu e admisibil.

      Ce ma sfatuiesti sa fac?

      Cancel reply

      Leave a Reply

      Your email address will not be published. Required fields are marked*

   • Salut Bogdan,
    Merci frumos de informatii. Revin cu detalii punctual:
    1. In setarile centralei am la functie service citez: Putere calorica maxima eliberata - atasez print screen (http://prntscr.com/lnb5rh). Insa Putere termica nominala minima nu am. Practic modelul meu de centrala din 2015 sau 2016, cat o fi, nu are aceasta optiune in meniu. și nici in manual ei nu e trecuta, unde sare de la 3C la 3E.
    In noul manual de pe site apare - http://prntscr.com/lnblz5.
    Asadar nu pot seta putere minima la centrala. Sa ma spal cu ea pe cap.
    Ce imi recomanzi in aceasta situatie?

    2. La care din retururi sa umblu, la cele ale caloriferelor sau cele ale distribuitorului?

    Multumesc anticipat.

    Cancel reply

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked*

  • Completare.
   Astazi m-am apucat de testat temperatura in casa cu senzorul extern activat. Centralei mele nu pot sa-i setez temperatura maxima pentru -20 de grade afara ci pentru -10 grade. Asadar am pornit de la a seta temperatura maxima a agentului termic la 60 de grade pentru -10 grade afara.
   In casa, in cea mai friguroasa camera , sufrageria 21.8 grade ( pentru mine frig ca naiba ). Verific centrala și vad ca circula ala din calorifere la 31-32 de grade și nu are flacara.
   Zi ok inseamna ca e curba prea mica, conform cu ceea ce am invatat din articolele tale, mut temperatura la 70 de grade și stau cu ochii pe ea sa vad ce face.
   Acu e buba interesanta. Senzorul din casa e setat la 24 de grade fix, in cea mai calduroasa camera, camera fetei, iar temperatura camerei ei e de 23.3 constant. El arata ca e flacara in centrala.
   In centrala apare flacara pe la 32-33 de grade, incalzeste apa repede pana pe la 40 apoi se opreste. și faca asta destul de des. In sugragerie 22.1 grade, a crescut cu 0.3 temperatura.

   Ce nu inteleg e de ce nu porneste centrala sa circule apa calumea sa incalzeasca tot circuitul și se tot porneste și opreste. Unde-i buba?

   Multumesc anticipat

   Cancel reply

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked*

   • Buba = puterea minima prea mare.
    Atinge temperatura de set-point prea repede.
    Pune Pmin pe cea mai mica valoare acceptata de CT!
    Poti seta temp. min. ceva mai mare: 35..40.

    PS
    Ca -10C ar fi cea mai mica afara = sub astea -10C, CT merge pe temp. maxima aleasa, de exemplu 65C.
    Daca e mai cald intr-o camera, din retur reduci putin. Ca sa fie 24C in toate incaperile, trebuie umblat pe la retururi.

    Cancel reply

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked*

 • Buna!

  Am o centrala Genus One 24 la o casa p+1 de 100 mp total, cu termostat Salus 091FLRF și la caloriferele dormitoarelor de la etaj cate un cap termostatat. Centrala a fost setata ca in tur sa aiba 50 grade și temperatura ambientala in intervalul orar 05-22 sa fie fie 23 grade, iar in rest de 21 grade. Ar fi un plus de confort și economie daca as mai instala un senzor extern? In plus, setarile pe care le-am facut sunt ok pentru o buna functionare a centralei pe termen lung sau trebuie sa le modific?

  Multumesc mult.

  Cancel reply

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked*

  • Da. Foarte important. Recomand montarea senzorului, indiferent ca sunt Salus, Ecobee, Nest etc.
   Poate, ziua, ar fi ok un 41C. De ce sa nu coboare temperatura? Oricum, nu mai umbli. Se intampla automat. Poti sta pe Netfix, ca acel grafic isi face treaba.

   Cancel reply

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked*

 • Salut!
  As doti parerea ta de specialist, daca se poate.
  Casa 130 mp incalziti. Am lipsit de Sarbatori de acasa 19 zile. In primele doua zile, centrala nu a pornit deloc. Apoi, temperatura a stat la mentinere 15 grade in toata casa (am termostat comandat prin internet). Cu doua zile inainte sa revin, am setat-o pe 22 (temperatura de confort). Cand am ajuns acasa am citit indexul: consumasem 180 mc in intervalul asta (19 zile). Nu mai spun ca dupa ce am ajuns, inca vreo 2 zile, pana s-au incalzit peretii, consumul a fost mai mare. Tind sa cred ca mare parte din acel consum s-a inregistrat in cele doua zile cat temperatura a urcat de la 15 la 22.
  Intrebarea este: oare trebuia sa las mai sus temperatura de mentinere ca sa consum mai putin? Mi se pare un consum f mare in conditiile in care nu s-a locuit deloc.

  Cancel reply

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked*

  • 19 zile libere? Bugetar? Glumesc. Scuze.

   Super complicat de generalizat.
   Trebuie comparat cu o perioadă când lumea acasă.

   Foarte dificil de comparat: energie ore regim eco versus energie recuperare. De citit contorul. Făcut calcule pe real.

   Cancel reply

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked*

   • Privat, asa s-a nimerit, nu mi-am luat concediu tot anul.

    Stiu ca e greu de generalizat. De fapt, vroiam sa intreb daca nu cumva energia consumata ca sa "reincalzesti" peretii intr-o locuinta e mai mare decat daca ai tine o temperatura relativ constanta, chiar si cand lipsesti mai mult de acasa...

    Cancel reply

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked*

    • Într-un interval de 8..10 ore T confort - eco, recomandat (nu neapărat)
     1..2 grade încălzire în pardoseală,
     3..4 grade încălzire cu calorifere.
     Pentru o perioadă mai mai lungă, vacanță: depinde.
     Totuși, pentru 19 zile, aș lăsa anti-îngheț, 5..7 grade.

     Cancel reply

     Leave a Reply

     Your email address will not be published. Required fields are marked*

 • Salut!
  Am o centrala Bosch 2000 dinante de cea condens. Deci old school, de 5 ani.
  Nu ma pricep la centrale si senzori exteriori. Cum functioneaza totusi un senzor exterior. Intreb deoarece doresc sa cumpar o chinezarie de termostat care are si senzor extern. E un cablu cu o o chestie in varf. Cum ar putea acea pastila sa regleze turul centralei?
  Iti pun si un link. Poate ajuta sa intelegi mai bine decat din exprimarea mea.
  http://www.wish.com/share/8867cxjwiz
  Ps. Am deja termostat, dar ma gandeam ca unu cu senzor exterior ar face un pic mai multa economie pentru iarna viitoare.

  Cancel reply

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked*

  • Ciudat de ieftin, 92 lei. Heh!
   Bineînțeles că n-are descriere cu ce face.
   Probabil, este model de termostat TPI.
   Vede tot timpul:
   - cât e de frig afară,
   - cât este de cald în casă,
   - la ce oră trebuie să facă mai cald, sau mai răcoare (confort, sau economic).
   Ține minte cum se comportă casa în toate scenariile.
   Așa, poate anticipa acele porniri, sau opriri ale centralei Bosch. Omul va avea în casă cam cât cere pe termostat, fără să urce temperatura aerului prea mult, sau să coboare prea mult. Economie & confort.
   Le trebuie cam o săptămână să-nvețe. Până una alta, poate fi mai cald, sau mai frig. Heh. De obicei, frig.

   Articole, dacă este timp: CEO căldură, Automatizare încălzire, Urzeala temperaturilor șamd.

   Cancel reply

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked*

   • Mersi frumos pentru ajutor cat si pentru link'uri. Ne documentam, invatam.
    Imi place stilul cum scrii articolele :)

    Cancel reply

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked*

    • Of! Mă străduiesc.
     Mai sunt articole ce așteaptă să vadă lumina internetului.
     Timpul mă omoară. Heh!
     Mersi de laude.
     Aștept și întrebări ce țin de tema site-ului :)

     Cancel reply

     Leave a Reply

     Your email address will not be published. Required fields are marked*