Puterea minima, raportul de modulare = viitor

Puterea minima, raportul de modulare la centrale termice sunt detalii “neimportante”, pentru majoritatea. Ce-i asa mare scofală? Modulare = confort + economie maxime. E tot una sa ai un telefon dual-core, quad-core, octa-core? Citeste tot articolul! Nu treb’e facultate! 🙂


Daca tot dai o groaza de bani pe CT, sa ai exact ceea ce ceri de la banii respectivi: tehnologie de 2018. Simplu și corect.
Recomand atentie la puterea minima prima data, dupa care la cea maxima! Necesarul de caldura e sub 15 kW / casa < 250 mp.
Vezi piata din Vest! Putere minima mica = euro multi. Tehnologia se plateste. Se-nvecheste? Se ieftineste.


Putere maxima centrala termica = 22..26 kW. Comparam cu telefoanele:

Raport 1:10, putere minima 2,4 kW | Un fel de hecta-core, unde 1 core = 2,4 kW; hecta-core = 10 x 2,4 = 24 kW.

Raport 1:4, putere minima 6,0 kW | Un fel de quad-core, unde 1 core = 6 kW; quad-core = 4 x 6,0 = 24 kW.

Adica, daca ai nevoie doar de 3 kW la un moment dat (cald afara/te speli pe dinti cu jet mic), o centrala “quad-core” nu poate da decat de la 6 kW in sus. Un consum de energie de 3 kW degeaba. Simplu 😉 La telefoane pentru rosuverde folosesti 1 core, pentru aplicatii sofisticate folosesti Octa-Core Processor Booster.

PS: sunt și OZN-uri pe gaz cu condensare, „icosa-core”, cu raport modulare „peste” 1:20, de la 1,8 la 35 kW: Vitodens 200-W, sau 222-W. Doar incalzire. Apa calda cu boiler. Preț 13000+ lei. De prosti au facut nemtzii modulare 1:20, zici?


De ce acum 10+ ani era mai bine cu Termoficarea?

O centrala de cartier alimenta 1000 apartamente. Cald afara etc. = 1 apartament avea nevoie de numai 1 kW pentru încalzire.

O centrala de apartament – jmecheră – avea puterea minima 10 kW. Adica: 9+ kW surplus de putere. Mergea 5 minute, adevarat. Dar, alea 5 minute băga 9+ kW degeaba. 1000 de centrale termice = 9000+ kW per cartier. Ori timpul în care mergeau cele 1000 CT = energie tzipată total LELA.

În schimb, Termoficarea putea opri 9 cazane din 10. Mergea doar un cazan de 1000 kW. Ma rog, alternau functionarea lor, sa nu râdă fochistii de acelasi cazan. Cascada etc. La fel, pentru apa calda menajera. Diurn, lumea era-n vremurile alea la lucru. Nu ca acum 🙂 Puterile cazanelor dedicate pentru producerea de acm se diminuau.

Chiar daca omu’ cu CT de apartament avea termostat, chiar de se pierdea energie pe traseu etc., tot mai eficient era sistemul care dădea acel ¹kW per apartament, anume Termoficarea.

ACUM, 2018, cu parere de rau pentru Termoficare: centralele ce au modulare mai ok de 1:10 duc la PIEIREA Termoficarilor ce consuma acelasi gaz ca și noi. În viitor vom vedea modulari de 1:30, puteri CT de la 0,5 kW la 28 kW pe acm etc.


De ce contează puterea minima, raportul de modulare centrale termice cu condensare?

1. Confortul tau, exact ceea ce ceri

Punem pe locul 1, ca de-aia dai atât-amar de bani: s-ai confort.

Confort încălzire

Vrei în casa 21°C, ai 20,9..21,1°C, NU 20..22°C. Va fi un articol despre senzorul extern de temperatura.

Confort încălzire cu calorifere apartament/casa

Caloriferele sunt asa calculate încât sa ai 21°C în casa, la o temperatura de -20°C afara. Atunci ai nevoie de cca 2..5 kW/apartament. Maximum 5 kW, trust me!

Este septembrie. Noaptea, afara sunt +18°C. Tu vrei în casa 21°C. Necesarul de caldura devine sub 1 kW, nicidecum 5 kW. Daca centrala ar da sub 1 kW putere, ar fi minunat. Daca centrala ta bagă 6 kW, ai un surplus de 5+ kW 🙁 Termostatul opreste centrala la 21°C, corect. Însa, în timpul de 5 minute cât a mers, a bagat 5+ kW în plus. Cei 5 kW se vad pe termostat: în loc de 21°C, vezi 23-24°C. Nu te bucura ca sta centrala mai mult timp! CT oprita = asteapta sa se consume surplusul de energie, de fapt.

Alta ipoteza: sunt pornite doar port-prosoapele din bai mai-septembrie. Astea consuma “decât” 2 x 0,4 kW = 0,8 kW.

Scenariile de mai sus exista în lumea reala. Le-am expus pe astea, pentru o întelegere mai usoara. și la case se întâmpla asemanator. Probabil nu 0,4 kW, ca 1,6 kW.

Oricum, chiar și la temperaturi de -10°C sunt destule cazuri când necesarul de caldura este sub 3 kW: nu merg toate caloriferele la un moment dat, nu e foarte frig afara, soarele scalda bine-mersi peretii + geamurile (gândite, sper) de la sud și sud-vest etc.

Confort încălzire în pardoseală apartament/casa

Primavara, sau toamna pornesti caldura DOAR în bai, că esti ud si-n curu’ gol. Merg doar 3 bucle din 18. 3 x 0,3 kW = 0,9 kW? Bine c-ai luat centrala de 35 kW! Noroc pă tine.

Alta situatie. Afara sunt -6°C. Însa, la un moment dat, se opresc zona de noapte, biroul și garajul. Merg livingul și bucataria. E nevoie de 2,2 kW. Etc.

Confort apa calda menajera

Vrei un jet continuu, dar mic: speli ceva parte de corp uman, speli ceva legume, pe dinti, 4 perechi de pantofi, te razi. Vrei apa calda menajera la exact 40°C și 1,8 l/min. Centrala dă exact cât ai tu chef. O CT de 6 kW dă de la 3 l/min în sus. Sub 3 l/min: ba te frigi, ba te racoresti.

Unele centrale pornesc pe acm doar de la 4..5+ l/min. Dai mai tare apa, ca altfel, se opreste centrala. Arunci cu apa și gaz în neant. Ai lei. O baterie prinde mizerie. Nu mai are debitul minim al CT. Stai fara acm pâna vine-un instalator. Grăbeste-te, că-s pe cale de disparitie!

Verifica și debitul minim de acm la o CT! Din pacate, majoritatea fabricantilor nu dau aceasta valoare. Am gasit doi producatori fair-play: debit minim 1,7 l/min; debit minim sub 2 l/min. De ce crezi ca nu ni se prezinta aceasta valoare? Ca nu conteaza puterea minima?

Confort fara eroare de supra-temperatura

S-a înteles. Necesarul de caldura poate fi chiar sub 1 kW. Daca centrala dă 6 kW, asteapta-te sa intre pe avarie: eroare supra-temperatura. Pentru ca da prea multa caldura agentului termic = apa ajunge la 85+°C. Uneori simti apa calda menajera super fierbinte, c-ai oprit robinetul, dar s-a cam încins arzatorul/schimbatorul. Redeschizi robinetul = te-ai ars “umpic”.

2. Consumul de energie, factura de gaz mai mica. Temperatura medie lunile septembrie – mai la Cluj.

Casa ta este un corp cald. Cedeaza caldura. Vezi! Aerul de afară abia asteaptă sa-i cedezi caldura cu care esti înzestrat. Românii primesc cu caldura strainii.

La Cluj temperatura medie din 1985 pâna azi: +7°C lunile când merge căldura, fara iunie, iulie, august. Interesant: 10°C/tot anul. Îti spun io: dai drumu’ la caldura din septembrie în mai. Unii nici nu umbla la CT, ca lasa termostatul de capu’ lui. Cine are CT stie. Poti contrazice-n comentarii.

Vrei în casa 21°C. Fara control putere = temperatura agent termic, ajungi la 23°C. Chiar 24°C la incalzire in pardoseala, sau fonta, sau ditamai razele solare dupa plecare nori etc.

Pierderile de caldura, fluxul termic. Sa-i spunem P, kW.

P = Q x (deltaT) | Tint-Text. Q nu conteaza ce-i. Vezi Wikipedia.

P1 = Q x (21-7) = Q x 14

P2 = Q x (23-7) = Q x 16

P2 : P1 = 16Q : 14Q = 16 : 14 = 1,14. Adica: 14% pierderi mai mari de energie.

Daca esti într-o zona mai calda decât Clujul, procentele sunt mai mari.

Mit: centrala merge mai mult timp. DA. Dar consuma 2,8 mc gaz : 10 modulare = 0,28 mc/h gaz. Adica: 2,8 mc în 10 ore. Nu?

Exact ca un telefon octa-core: pentru aplicatii simple foloseste doar 2 nuclee. Economie baterie. Nu?

3. Confort + economie maxime = modulare temperatura agent termic în functie de temperatura de afară, senzor extern

Caloriferele sunt calculate la -20°C afara și 21°C în casa. Dar, și ca merg cu 70/60°C tur, retur agent.

Afara -20°C: Ttur/retur = 70/60°C, media 65°C

Afara +20°C: Ttur/retur = 26/20°C, media 23°C. Nu te-agita! Un corp de 23°C cedeaza caldura aerului de 21°C.

Afara 0,0°C: Ttur/retur = 48/40°C, media 44°C = (65 + 23):2 = 88:2

La fel, ar trebui calculata temperatura pe tur și la -10°C, sau -6°C, ori +12°C. TOATE centralele cu condensare accepta senzor extern.

senzor extern, grafic modulare temperatura agent
senzor extern, grafic modulare temperatura agent

Dar, sa poti controla temperatura agentului la temperaturi asa mici, va trebui ca și puterea centralei sa coboare corespunzator. Ecuatie de gradu’ 3.

Pe lânga senzorul extern, pui senzor intern, sau un termostat on/off PWM, cu +/-0,1°C = oprire/pornire.

Astfel centrala/sistemul da exact necesarul de caldura al casei la momentul respectiv = temperatura exacta și consumul corect de energie termica.

În imagine, a tradus o tanti din Ljubljana, cred. Energie electrica = energie termica.

ATENTIE! Se consuma mai multa energie sa ridici de la 18°C la 21°C (tranzitoriu), decât sa mentii 21°C (stationar).  Ma refer la perioade scurte. E plecata familia 8..10 ore, normal, pui pe „economic”. Recuperarea de temperatura consuma mai putin decât economia facuta în cele 8 ore. Nimeni acasa un weekend = cobori mai multe grade. Nimeni acasa 7+ zile = pui pe 12°C, sau chiar antiînghet, 5..8°C.

PONT: e mai nasol pentru factura ta, sa tot ridici temperatura de la 20°C la 21°C. Chiar 20,5 spre 21°C, doar ai dat ditamai suma de bani pe CT 😉

La termice vorbim de regim stationar (permanent) de transfer termic, nu tranzitoriu. Ma rog, deja-s figuri de stil de super-inginer. Nu te-‘ntere. Stiu.

Ai chestiile de mai sus = destul de probabil sa ai factura mai mica cu +/-32%. La apartamente, clar, ai nevoie de putere mica-mica. La case, 32% din 800 lei/luna = 250 lei/luna.


Un exemplu reclamat de un client căruia nu-i montasem încă senzorii

N.: Bă, hai, pune senzorii ăia odată! Parcă-i făcătură. Fug a’ mei prin casă când am 24°C, de transpiră maxim. Îi scot de la dus, am doar 20°C. Mă disperă.

Io: N-a venit încă senzorul de interior. Hai, că-l pun măcar p-ăla extern. Oricum, numa’ io comand senzorii ăstia-n România 🙂 Normal să nu fie stoc la Românica, indiferent că Buderus, că Vaillant, că Viessmann, că auto. Acum, cu ambii senzori, N. e mai mult decât enchantée.


CONCLUsIE puterea minima, raportul de modulare centrale termice cu condensare

Degeaba dai o cărutză de bani p-un brand, că și SOFTUL are de spus multe. Pixel 2 are doar o camera, dar cu softul e acolo 1, sau 2.

In datele tehnice (pliante) se specifica ce raport de modulare au, ce putere minima au. Verifica!

Pe piata majoritatea centralelor au raportul 1:4. Adica, puterea minima de 24:4 = 6 kW.

Exista, insa, CT incalzire și apa calda cu raport modulare 1:10, putere minima 2,4 kW.

Exista VIESSMANN VITODENS 200 35 kW cu raport 1:20.  Este doar incalzire. Face apa calda cu boiler separat. Preț cca 13000 lei.

Am facut un top cu cele mai bune centrale termice. Se poate contrazice, sau doar zice-o parere. Vezi!


Doua exemple din datele tehnice ale unei centrale termice cu condensare:

Putere minima 7,3 kW

Puterea minima, raportul de modulare centrale condensatie (condensare)

Putere minima 2,4 kW

Puterea minima, raportul de modulare centrale condensatie (condensare)

Temperaturi și facturi joase, confort sus s-aveti! 😉

PS: Am cerut casei buhnici daca ar putea dezvalui valoarea facturilor de curent electric. Astept moderarea. Poate primesc raspuns. Doamne ajuta! Tine-mi pumnii!

57
Zici, sau contrazici ceva?

13 Comment threads
44 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
  Te-ntere' ce-i p-aci? Pune-un email!  
Dă-mi de știre!
Cristi

Salut, Bogdan
Nu încep prin a-ti lauda blogul. Impresionanta stiinta în ale centralelor. Ori stilul, ca sa nu te coplesesc 🙂
O sa trec direct la subiect, ca sa nu-ti manânc prea mult din timp.
Sunt nelamurit în privinta acelor 2-3 grade în plus pe care spui ca le-ar aduce o centrala cu termostat, spre deosebire de una cu senzor intern. Eu am o centrala veche de 14 ani, Junkers Euroline și un termostat Computherm Q7, care a costat vreo suta de lei. Dar, care are o sensibilitate reala de 0,2 grade. Asa încât se pare ca nu prea ard gazul de pomana, ca sa zic asa.

Cristi

De vazut, vede la zecimala. Dar senzitivitatea de 0,2 grade. Îl setez pe 21,0°C, cum scade la 20,8, cum începe sa încalzeasca, iar la 21 face clic și se opreste. Sigur, temperatura continua sa mai creasca putin ulterior, însa cel mult 0,5°C, daca e fierbinte apa din calorifere.

Cristi

Scuze pentru diacritice. N-o sa mai fac 🙂

Cristi

Revin cu o intrebare legata de batrana mea Euroline, pentru ca am citit in manualul ei ca pana și ea stie ce e aia modulare, dar numai daca o tin fara termostat automat, reglandu-i manual temperatura pe tur, fie la 45° in zilele mai caldute, fie la 90° atunci cand crapa pietrele. și ca ar fi chiar mai economic asa. Atunci, la ce bun i-am mai pus termostat ambiental, care necesita temperatura maxima pe tur?

Cristi

Nelamurirea mea era legata de utilitatea termostatului de ambient, in conditiile in care fara acesta centrala ar modula flacara în functie de temperatura apei pe retur, reglata de la panou. și ma intreb daca nu e mai eficient sa o folosesc fara termostat de ambient, punand-o sa incalzeasc? la 45° cand e cald afara și la 90° când e ger.
O alta chestiune in care te rog sa ma sfatuiesti priveste a.c.m., și anume care ar fi modelul de CT (3000 de lei +/-) pe care ar trebui s-o aleg pentru ca apa calda la dus sa fie mai usor de reglat, nu sa-mi vina fierbinte ori sa se opreasca din cauza ca am dat debitul prea mic pe apa calda?

anotherloony

Daca o centrala nu poate modula pana la 3 kW (cat e necesarul casei la un moment) și va produce 6 kW, va merge jumatate din timp și gata. O opreste termostatul. Cei 3 kW in plus nu sunt piedtuti. Modularea e buna la confort, insa, consumul e aproape acelasi. Aici sunt ceva nuante. El e dat de casa și de eficienta centralei. Sa nu mai spun ca am observat ca 90% din posesorii de centrale (ce pot modula) au termostate on/off. Unde e modularea? Termostatele modulante wireless ale producatorilor de centrale sunt scumpe. Asa ia omul un of/off wireless de la terti. El stie saracu și de opentherm, dar centralele care stiu de standarde deschise le numeri pe degetele de la o mana. și mai deranjant e ca informatia asta o gasesti al naibii de greu.
Iar, putinii ramasi care tin la confort isi iau termostate TPI (la banii de rf de producator iei un Salus cu internet) și se duce naibii tot. Modulareea ajunge la 2% din utilizatorii finali.

Eu nu am treaba cu instalațiile. Ma mut la casa, am nevoie de centrala și am incercat sa ma infomez.
Si iata am ajuns aici, unde printre informatii utile, gasesc pseudo informatii.
Hai sa facem treaba buna și sa informam corect! Sa le spunem la ce ajuta de fapt modularea. Sa le spunem de investitia reala. Centrala cu modulare buna + senzor de exterior + thermostat modulant.
Si sa trecem și un pic de marketing. Centralele alea scumpe, pe langa calitate (lucru de necontestat) trebuie sa convinga pt a fi vandute. E nevoie de Vitotronic plus ceva ajutor. și atunci apare modularea 1:20 care nu e accesibila oricarui muritor. Face economie de 2 lei pe luna și costa cat un rinichi. Nu de prosti au facut nemtii modulare 1:20 ci pt a vinde.
E ca un diplay 2k pe un telefon de 5,5 inch.

anotherloony

Pseudo…Ok poate nu e cel mai potrivit termen.
Dar…
E aici o afirmatie 14% pierderi mai mari de energie. E cu rosu.
La calcule nu ma bag, sigur mi-o iau.
14% din catzi?
14% din 100KWh? Cred ca sunt probleme mai mari decat centrala. Mai bine, de 10000lei pun izolatie pe casa și de restu iau o centrala modesta 1:8.
14% din 1KWh. Pai cand isi scoate banu dat in plus, centrala aia cu modulare 1:20?

Deci, modularea e buna dar aportul ei la economie nu e atat de mare. Mai ales ca nu vorbim de modulare vs nonmodulare. Doarece mai toate CT moduleaza. Mai mult sau mai putin.
La confort da.

Iar graficele alea cu zigzaguri și linii ondulate nu imi plac. De fapt nu imi place expresia “pana la” Mereu se prezinta maximul posibil desi e aproape imposibil. Valori ce se obtin in laboaratoare și cand se aliniaza minim 3 planete.
Si iar intreb, 32% din catzi?
Ce catzi?
KWh

Cand mai am ceva vreme mai citesc pe aici. Gasesc ca sunt misto. Subiectele și exprimarea

Mirel

Salut,

Cautand pe net diverse despre centrale termice am gasit acesta pagina. Foarte bune detalii pe care nu le stiam. Felicitari pentru articol. La mine problema e ca daca citesc mai multe, stiu mai multe. Automat imi e mai greu sa aleg. Daca stiam mai putine, poate, alegeam mai usor o centrala termica.

Am nevoie sa ma sfatuiesti ce combinatie este mai buna pentru cazul meu. Casa 120 mp pe doua niveluri. Foarte bine izolata, ferestre bluevolution, 15 cm EPS termosistem, 15 CM XPS sub placa cota 0 și 10 cm peste placa de beton din pod. Pod nelocuit, neizolat, folosit pt. depozitare. Incalzire in pardoseala atat la etaj cat și la parter. 6 cm XPS sub teava de incalzire la fiecare nivel. Fiecare camera cu propriul termostat Salus și senzor de pardoseala, legate la modul KL06, comandat de PL07, grup de pompare și amestec in fiecare distribuitor.

Ce centrala cu modulare buna pentru cazul de fata mi-ai recomanda? Spre ce sa imi indrepti atentia? De asemenea, mult se vorbeste de modulare in acest articol și mai putin de centrala cu ACM instantaneu, boiler integrat, sau boiler extern. Pentru o familie de 3 persoane, cu doua bai și bucatarie, care varianta de centrala este cea indicata? Cu ACM instantaneu am la parinti și acolo, cand fac dus, vine apa cu mici diferente de temperatura. Totusi, este o centrala Motan. Scade presiunea cand, de exemplu, cineva mai foloseste apa calda la spalat vase. Sunt centrale cu ACM instantaneu care sa depasesca aceste bariere și sa fie 0 diferente de temperatura și 0 diferente de presiune la un consum simlutan, dus + chiuveta bucatarie? Din cand in cand o cada de 70*160*50 cm?

Daca da, care? Daca nu, intre o centrala cu boiler intern de 30-40 l și una cu circuit separat ACM pentru bolier extern de 120-200 l, care este varianta este recomandabila și de ce? Ma gandesc ca la biler extern, poate in timp, leg un panou solar. Dar, pretul și manopera depasesc echivalentul consumului in gaz. Momentan nu se justifica un bolier cu dubla serpentina, una pentru centrala și una pentru panou.

Ramanand la varianata dintre un boiler extern cu o singura serpentina de 100-120 maxim 200 l, legat la o centrala și varianta cu bolier intern la centrala, care este de recomndat? Conteaza și aspectul economic, daca boiler extern + centrala e mai scump ca centrala cu boiler intern, sau viceversa, e normal sa aleg varianta cea mai ieftina.

Care varianta de sistem de incalzire plus apa calda menajera imi recomanzi pentru cele exemplificate anterior? Ideal ar fi daca ai putea recomanda efectiv și 2-3 modele de centrale pentru varianta recomandata.

Mersi anticipat, o zi buna,
Mirel

Rugnu Nad

Buna, Mirel!
Pana la urma ce fel de centrala ai achizitionat?

Sus, unde-i Iancu!