Putere centrala termica. Necesarul de caldura kW. Pompa.

Nu te bucura ca sta centrala! Este timpul cand ARUNCI cu surplusul de energie deja consumat. Centrala are kW prea multi 🙁 Nu prea moduleaza.

La case de locuit, putere centrala termica = putere preparare instantaneeapa calda menajera= 1 dus generos, NU putere incalzire. Pot fi case cu 100 mp, 150 mp, 200 mp, chiar 250+ mp încalziti cu o biata CT de 24 kW.

Putere pt. incalzire in pardoseala [18+ €/m²cu noi] este chiar MAI MICA decat pentru calorifere 😉

Top centrale termice, condensare, tehnologie de 2018: brand vs model? J1 vs S9+?

Se întoarce familia din weekend, vacanta?

Ca o masina, centrala consuma cel mai mult la „accelerare”: ridicare temperatura de la [zicem] 12°C în vacanta, la 22°C.

Centrala de 36 kW? Trebuie ca si instalatia sa poata consuma cei 36 kW, vreo 32 de calorifere 22/600/1000 Korado [nu ieftinache], 70/50/22°C.

Sa ridic de la 12°C la 22°C am nevoie de o energie de 24 kWh? Ok.

CT 24 kW ridica în 60 minute.

CT 30 kW în 48 minute.

CT 36 kW în 40 minute.

De ce apeleaza omu’ la un vecin, sau la termostate Facebook? Stie ca dureaza sa ridice temperatura în casa. În 2018 oprim si pornim centralele de-a lungul zilei, ca pensionarii? Nu confort, nu facturi mici 😉 În loc de calorifere de-un metru, punem de patru metri? În loc de pas de 10 cm, punem de 2,5 cm / pardoseala?


Parantezã. De ce celebraCasaBuhnici de 200 m² are o pompã de cãldurã de 10 kW, “decât”? Vezi eficientã: termic, ventilat, iluminat, electric! Dacã stai la casã cu S<250 m², cât-de-cât izolatã termic, nu te cãzní cu calcule x³! CT 24 kW e bugãt.


Românu’, cuCH4-le, gazu’-n curte, în loc sã caute consum-cât-mai-mic, ne aratã cã are €: devine sclavu’ ratelor pentru pompe de cãldurã, sau Isauracazanului pe lemne/peletzi/cucuruz. Bine cã nu se bransazã la Termoficare😉 Vezi în josu’ paginii, non-AMP, cât e halatu’^kilowatu’ de gaz&curent&lemn! Parantezã-nchisã.


Putere centrala termica | Ce suprafata incalzeste o centrala pe gaz de 24 kW. Câte calorifere duce?

Continuã!

86
Zici, sau contrazici ceva?

25 Comment threads
61 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
26 Comment authors
  Te-ntere' ce-i p-aci? Pune-un email!  
Dã-mi de stire!
Octav

Buna ziua!

Va rog frumos o parere avizata din partea dumneavoastra.
Ne-am mutat într-o casa:
-la 10 km de Galati
-335mp (300 utili) parter – 110mp + etaj – 110mp + mansarda – 80mp + pod (neincalzit, nelocuit, neizolat).
-aproximativ 800 metri cubi.
-pereti grosi bca 40-45 cm (neizolati momentan).
-2 bai.
-Izolatia exterioara o vom realiza în 2019 cu polistiren expandat 10cm.
-Caloriferele existente sunt: 2×140, 12×120, 4×100, 1×80, 2×40.
-Geamurile existente sunt 10×120, 2×40, 7×90.
-Tâmplarie termopan.

Caldura este asigurata de o centrala saunier duval themaclassic f24 e2. Este o centrala veche pe care dorim sa o schimbam în schimbul unei centrale în condensatie.

Va rog o parere despre:
-de câti kw trebuie sa fie viitoarea centrala?
-este o idee buna utilizarea separat a centralei existente pentru încalzirea acm?
-ca exemplu, am observat ca o centrala de 42kw are o putere nominala pentru încalzirea apei din calorifere de 35kw. Puterea sugerata de dumneavoastra este cea a centralei sau cea nominala?
-ma intereseaza un consum cât mai redus pentru o temperatura de 20.5-21 grade ziua si 19.5-20 noaptea.

Va întreb acestea pentru ca în urma sugestiilor primite de la diverai instalatori, ar trebui o centrala de 50kw si nu doresc un consum în plus inutil.

Va multumesc.
Respect pentru articolele dumneavoastra.

Octav

Casa nu a fost locuita.

Octav

Am consultat topul centralelor si ma intereseaza un Ariston Alteas One Net. Pachetul standard vad ca vine cu Ariston Cube si senzor exterior.
Ariston Cube din pachet este varianta cu sau fara fir? Am vazut ca este diferenta mare de pret intre cele 2 variante.
Garantia de 7 ani se acorda doar pana la 31.08.2018? Asa am gasit informatia si nu sunt sigur, sa ma grabesc sau nu.

Octav

Zis si facut.
Alteas One 35 kW pusa in functiune, senzorul exterior montat, Ariston Cube montat in camera.
Firma care a pus-o in functiune nu a oferit foarte mari detalii legate de functiile ei, doar functii basic. Nici nu cred ca tinea de ei.
Am consultat manualul (//www.ariston.com/rou/ro/suport?product_id=13) si… nelamuriri, prins urechi prin meniuri:
-tipul de termoreglare poate fi 0 = temperatura de tur fixa, 1 = dispozitiv On/Off, 2 = numai sonda de interior, 3 = numai sonda de exterior, 4 = sonda de interior si sonda externa. La mine era setat pe 1, desi aveam senzor extern conectat si cred ca valoarea in cazul meu trebuie sa fie 4. Practic senzorul extern era montat degeaba.
-curba de termoreglare era setata pe 1,5. La -10 grade temperatura exterioara = temperatura pe tur 75 grade. Nu e cam mare temperatura pe tur? O curba de termoreglare setata pe valoarea 1 ar insemna la -10 grade temp. exterioara = temperatura tur 60 grade. E mai ok?
-este ok setarea unei temperaturi maxime pe tur? default este setata pe 82 grade.
-influenta proportionala ambient este setat pe 10. Daca reglarea = 0, temperatura masurata de sonda ambianta nu afecteaza calculul reglarii. Daca reglarea = 20, temperatura masurata are o influenta maxima asupra reglarii. Aici am un semn de intrebare cat si cum ar trebui setat?

Octav

Multumesc frumos! Super info, explicatii si sfaturi. E altceva când îti explica cineva, fata de niste meniuri pe care nu stii sa le folosesti, dar ai dat banii pe o centrala desteapta!

Acum testam.

Am setat:
2.3.8 = 2 pompa modulanta
2.3.9 = 30 Ttur-Tretur
2.3.1 = 65% din fabrica (putere maxima încalzire)
2.3.3 = 1% din fabrica (putere minima încalzire)
2.3.4 = 74% din fabrica (procent putere maxima pe încalzire)
Aici la setarile 2.3.1, 2.3.3, 2.3.4 nu stiu cum ar trebui sa le modific(si nici daca trebuie).
2.4.6 = 40% Turatie pompa (nu merge o valoare mai mica)
2.3.7 = 15 minute (post circ. încalzire). Ce face setarea asta? Setez câte minute circula apa în instalatie dupa ce Ttur ajunge la valoarea setata? Sau?

Mul?umesc!

Octav

Daaa… Se stie folosirea dupa ce mi-ati explicat. Ca altfel!? Cum a venit, asa ramânea!
238,9 – calorifere otel
234 – 300 mp utili
246 – Alteas One 35 kW

Daniel

Buna!
Intr-o casã din caramida P 90 mp + (garaj 30 mp) + E 120 mp, izolata cu 10. La parter incazire in pardosea, distanta de 10 cm, la etaj 6 calorifere (1/camera). Inaltimea 2,5 m. Suntem 2 adulti si 3 copii. 2 bai si 4 dormitoare la etaj.
De cati kW ar trebui sa fie CT?
Este nevoie de boiler separat pentru ACM?
Calorifere din otel, sau aluminium?
MERSI!!!

papp

Buna ziua!
Situatia mea: ne apucam sa facem casa. Pivnita 30 m2, parter + etaj 88 + 88 m2. Peretii exteriori 38 Phoroterm, deocamdata neizolati. Nu exista gaz. Intra in calcul cazan pe peleti numai.
Suntem o familie cu patru persoane, 2 adulti si 2 copii. Deci, consumul de apa calda moderat. Casa situata intr-o zona unde temperatura este mai joasa cu 1-2 grC decat in oras (Sfantu Gheorghe, Covasna).
Ce cazan recomandati? Ajunge unul de 22 kW pentru incalzire si acm? As evita sa folosesc un boiler electric. Puffer de 500-750 este ok?
Mersi, mersi mult.

papp

deci,
22 kw (cu un puffer de 750 l) pentru casa mentionata (aici mai pot sa adaug ca apar 15 calorifere in proiect) face fata cu brio si la -32C la incalzire si la acm?
acuma, cand faceti referire la volumul cuvei, sa inteleg ca sa ma pregatesc la un consum mare de peleti? si din atat se rezolva? 🙂
vecinul are unul de 40 kw si consuma 6 tone de peleti anual 🙁

papp

ALFAPLAM Grande – 28 kW este destul de bun oare? Cu randament bun? Sau ce ati recomanda sub 12000?
La cazanele cu peleti chiar merita luat un puffer? Ce rost are cand cantitatea de peleti arsa este destul de controlabila??? Aveti calcule cu cat scade consumul? Sa luam un caz cu izolare buna + vremea constanta. Daca se monteaza puffer de 1000, sa zicem, iese 20% mai putin?

papp

M-am gandit ca la puffer, cand ai cazan pe peleti, faci economie la electricitate. La alta nu prea ai cum. Pufferul ocupa mult loc. Problema. Deci, fara automatizare, bagat la greu nu se reduce.
Probabil o sa merg fara puffer. Cazan simplu, cu randament bun si peleti de calitate buna. Le am deja. O sa va dau detaliile. Eventual, daca auziti o recomandare pentru cazan cu peleti va rog sa transmiteti! Eu, in schimb, va dau date, tabele.

Ionut

Buna ziua,
O parere pentru o casa de aprox. 200 mp, caramida porotherm de 30 cm si izolatie de 10, parter+etaj+mansarda, 3 bai, 13 calorifere.
In prezent incalzeste un Viessmann de 24 kW. Nu stiu cat are bazinul din interior pentru apa. Mi se pare ca ridica temperatura din interior (ca timp) cam greu. As vrea sa maresc unele calorifere. Tevile sunt din PPR.
Costul gazului pentru iarna este undeva la 350 lei, in conditiile in care termostatul de ambient sta pe 24…24.5 grade (pentru copil).
Care este centrala ideala pentru incalzirea apei si a casei?
Multumesc anticipat.

Sus! Iancu-i dus.