Categories: Termice
February 6, 2018
| On acum 1 an

Instalații degeaba 2 :-(

Scumpe și cam… degeaba | Never enjoyed 🙁

Lista cu investitii, montaje și exploatari neinspirate. Instalatiile nu sunt ieftine deloc. Facturile pentru ele de-a lungul anilor: mari. Unele chestii din instalații sunt chiar degeaba chiar de costa o groaza de bani. Propunem un top instalații degeaba.

P-aceeasi tema: Case eficiente termic. Arhitectura degeaba!


Calorifere mai scurte de 22/600/2000 legate tur/retur pe diagonala, “in cruce”

Legare calorifere recomandata de fabricant L peste 3H

Toti instalatorii leaga pe diagonala toate caloriferele, indiferent ca-s mai lungi, mai scurte, mai inalte, mai joase etc.

Producatorii, in schimb, recomanda legarea tur/retur pe aceeasi parte. Poate-s mai prostalai decat instalatorii. “Imi spui tu mie cum sa leg un calorifer!?” Ei recomanda ca doar tu le legi cum ai chef, ca-s caloriferele tale. Interesu’ lor e sa vanda cat mai mari. Corect ar fi sa dea coeficientul de corectie in functie de marime și tip racord.

Se racordeaza pe diagonala caloriferele peste 1800 mm, cum ar fi 22/600/1900. Cand L > 3 x H, sau chiar 4 x H (unii fabricanti).

Alt exemplu de legat pe diagonala este 33/300/1400, ca 1400 mm > 3 x 300 mm.
Daca nu respecti, pierzi din puterea termica, chiar și 40%. Adica, in loc de 3000 W, reduci la 1800 W, ca idee. Cu cat mai scurt, cu atat pierzi mai multa putere.

Se leaga pe aceeasi parte pentru ca apa sa scalde toata suprafata caloriferului: apa intra pe sus stanga, se “loveste” de partea dreapta și e obligata sa se-ntoarca jos stanga. In cruce: intra sus stanga și iese imediat jos dreapta. Colturile sus dreapta și jos stanga nu “vad” apa calda. In plus, coltul sus dreapta e predispus sa ramana cu aer.

Concluzie: degeaba dai banii pe un calorifer de 22/600/1600 mm si-l legi pe diagonala, ca ar avea puterea cat un calorifer de 22/600/1100 mm legat bine, pe aceeasi parte. N-ai nici putere, si-n plus, ocupi spatiu cam degeaba. 😉 Mai bine le legi stanga-dreapta jos, ca pierzi doar 10% din putere, iar tevile vor fi mai discrete.

Vezi Modalitati de conectare Purmo, Types of connection: Korado!

Vă rog mult și insistent, accesați linkurile!
Legare calorifere recomandata de fabricant Korado
Legare calorifere recomandata de fabricant Purmo

Pe forumuri, cu super-ingineri, normal că sunt alte informații.
Fabricanții recomandă „în cruce” cele cu L>3H. Unii 4H. Dacă un fabricant DECLARĂ altfel, atunci să dea scris clientului.
Probabil, au construit altă geometrie, modernă de 2019, care rezolvă acest dezavantaj. Poate fi corect. DAR = fișă tehnicăăă!

Calorifere de otel 22/600/1000 sub 33 kg. Conteaza lungimea, sau puterea in W?

Oare, unde-s vreo 2..3 kg de tabla? Daca nu te-ntereseaza puterea termica, W, macar verifica: 1. cate chile are un calorifer (32,5+ kg recomand), 2. cat de lungi sunt aripioarele din interior, ca poate nici jumate din inaltimea caloriferului. Daca faci un calcul lei/putere, au aceleasi preturi in lei/W. Sau, crezi ca vreun fabricant e mai prost decat altu’? Hmm…

Aspecte nasoale la cele “ieftine”: 1. Nu dau caldura, ca n-au putere calorica. 2. Iti suna noaptea-n cap, ca se dilata-contracta la greu. 3. Se deformeaza, mai ales grilaju’. 4. Ingalbenesc too soon. Dar, macar, esti linistit ca ai placat peretii cu calorifere… 🙂

Exemple de calorifere 22/600/1000: Vezi Mastas 31,68 kg; Uniline 34,3 kg! Noi simtim diferenta cand le caram 🙂
Atentie la puterea termica! Unii dau puterea la Ttur/Tretur/Tinterior = 90/70/20 °C, altii la 75/65/20 °C. Le scade puterea odata cu scaderea temperaturii apei din ele. La centrala cu condensare, ar trebui sa ai cel mult 60/50/20 °C.

PS: Lumea, in general, vrea centrale termice cat mai mari, dar la puterile caloriferelor nu se uita. Ca, degeaba ai centrala de 32 kW și calorifere de 14 kW.

Ad enervant. Util?

Tevi cu diametre (mai) mari pentru apa rece și calda la centrale cu preparare instantanee

Diametru mai mare, bani mai multi.

CT de 24 kW asigura debitul pentru un dus, 12 litri/min. Adica, n-o sa ai niciodata 12×2=24 l/min de apa calda. Diametru mai mare = mai multa apa racita pe teava, oricum aruncata la canal, mai mult timp sa vina apa calda, mai multi nervi 🙁 mai mult gaz consumat degeaba. Traseu mai lung, risipa mai multa. Cu distribuitor, consumi și apa pe fiecare traseu distribuitor-consumator.

In instalatia de apa rece, implicit cea calda, ai presiunea din reteaua stradala, sau hidrofor. Stai linistit: ai presiune pe retea, ai presiune la apa calda.

Tevi de cupru cu perete de grosime 1 mm (15×1 mm, 18×1 mm, 22×1 mm)

Mai scumpe +40%. What for? Instalatiile omului aici, nu industria grea.

Teava de 15*0,7 mm rezista la 59 bari. Uau! In plus, are pierderi de presiune mai mici decat cea de 15*1 mm.

Tevile de 1 mm in perete sunt ideale pentru tractiuni, agatat ghiveciuri, batut covoare etc.

Vorbesc de incalziri 0..2..4 bari, și sanitare 0..6 bari, nu de agent frigorific 40+ bari.

La incalziri ai maximum 2..4 bari, ca refuleaza supapele de siguranta.

La sanitare, compania de apa e OBLIGATA sa furnizeze apa la cel mult 6 bari. Bine de stiut. Unii clienti, isi monteaza pe banii lor reductoare. Asa ca: nu va lasati!

Nasol e cand ai zero bari. Instalatii dezumflate, pe frunte vene umflate! 🙁

Centrale cu temperaturi de 70..80°C și la +12°C afara. Economie? Temperatura joasa?

Cum faci economie? Cum menajezi instalatia și centrala?

Bun! La romani, oricum, caloriferele sunt supradimensionate.

Caloriferele se calculeaza pentru -18°C la Cluj. Dai drumu’ la caldura și cand sunt afara +15°C.

La blocuri, caloriferele au fost calculate fara izolatia termica a peretilor. Daca s-a izolat blocu’, caloriferele au devenit supra-dimensionate. Poti merge cu temperaturi foarte joase.

Ai dat banii pe centrala. Centrala are butoane: 1. sa reglezi apa calda menajera, 2. sa reglezi apa din calorifere. De ce sa nu umbli la ele?

Ad enervant. Util?

Apa calda o fixezi pe 39..40°C. Copiii nu se oparesc, iar tu nu te tot chinui s-o potrivesti din apa rece.

Apa in calorifere o pui cat se poate de jos. Incearca și 30..40°C. Daca ceri 22°C cu termostatul și ai 22°C in casa, ramai pe temperatura asta. Cand vezi ca esti sub 22°C, ridici temperatura din calorifere și vice-versa. Daca centrala suporta senzor extern de temperatura, foloseste-l! Face singur, de capu’ lui ce-am spus mai sus.

Temperatura joasa, inseamna ca:

1. Eficienta mai buna la centrala. Una e sa cedezi caldura la un corp de 40°C, alta e sa cedezi caldura la un corp de 80°C. De pilda, la condensare, tur/retur: 80/60°C randament 95,5%, 40/30°C randament 108,3%.

2. Eficienta mai buna instalatie. Ceri cu termostatu’ 22°C in casa, ai 22°C, NU 23..24°C. In jurul temperaturii de 20°C, fiecare grad in plus urca cca 10% factura.

3. Depuneri de calcar zero. Calcarul se depune peste 60°C.

4. Dilatari/contractari ale instalatiei spre zero. In timp instalațiile incep sa planga. Se duc imbinarile, sau chiar tevile de-s mai naspa.

5. Fluctuatii de presiune zero. Cand are 80°C apa se ‘nfoaie rau. Vezi pct. 4!

6. Durata de viata a instalatiei muuult mai mare. Presiunile și temperaturile mari scad DRAMATIC durata de viata a tevilor, fitingurilor, armaturilor.

7. Copiii pot pune mana pe calorifer.

8. Efectul de convectie (horn/tiraj ce antreneaza praful) va fi mult redus. Se vede negreala din spatele caloriferelor, sau deasupra clemelor ce tin tevile, sau vreo panza de paianjen ce se misca.

9. Caloriferele ieftine (ca te-ai zgarcit) nu-ti mai pusca-n cap, ingalbenesc mai greu, grilaju’ ramane cat-de-cat drept.

Centrale de 28..35 kW (pe incalzire) la apartamente și case sub 250 mp

Atentie! CT cu condensare au puterea pe apa calda mai mare cu cca 2..4 kW. Unii fabricanti dau puterea pe incalzire, altii pe cea de apa calda, ca pare mai mare centrala.Vezi un tabel!

CT de putere mai mare, sunt mai scumpe 10-30%. Oricum, milioane bune.

Viessmann Vitodens 100 (nu Vitodens 050) 35 kW = cca 5200 lei. Mai bine iei o CT cu boiler incorporat, Viessmann 24 kW + boiler 46 litri = cca 7100 lei. Ai acm la discretie, porniri-opriri mai rare.

CT de 24 kW face 12 l/min apa calda. Cu 30-35 kW ai 1,5..4,5 l/min mai mult. Necesarul pentru incalzire este undeva sub15 kW. Chestia cu “se forteaza” o foloseste un ezermester ce face calcul de necesar de caldura la volum, nu cum treb’e: conform STAT 1907/1 și /2.

Ad enervant. Util?

Robineti calorifer de retur platiti și nefolositi, bani dati aiurea pe tevi cu diametre mari

Ce rost are sa dai banii pe robinetii de retur? Rostul 1: reglaj hidraulic. Rostul 2: inchidere/separare calorifer.

Cam toti instalatorii nu fac reglajul hidraulic al instalatiei. Instalatoru’ baga pe gat tevi de diametre mari sa mearga și ultimul calorifer.

Dai mult mai putini bani pe diametre mici (de exemplu 15*0,7 mm la cupru) și faci echilibrarea hidraulica din robinetii de retur. Sau, chiar te ajuta daca vrei o camera sa fie mai rece, decat altele etc.

Robineti calorifer de tur simpli, folositi pentru reglarea temperaturii din incaperi

Au un singur rost: inchidere/separare calorifer. Adica sunt pornit/oprit, on/off.

Degeaba il invarti de jumate. Caloriferul consuma aceeasi cantitate de energie. Poti face un reglaj, totusi, dar, cu robinetul de retur.

Sa ai ce temperatura vrei in fiecare incapere in parte, trebuie sa ai robineti termostatici. Mai scumpi cu cca 35 lei. Cu astia poti regla de la 5 la 30 °C.

Recomand robineti termostatati in incaperile unde nu prea sta nimeni. Mentii o temperatura de garda de 5..10..12 °C. Evitare igrasie, cicluri inghet-dezget in tencuiala etc.

Exista chiar robineti cu programare orara, cu senzor temperatura la distanta, actionati electric etc.!

Termostat cu programare daca n-ai un orar clar de-a lungul zilei, saptamanii

Mai scump cu 30-40%. Iti prinzi urechile sa-l programezi. Oricum, cine-l are il pune pe modul “manual”.

Mai bine dai banii pe un termostat simplu fara fir. Mai scump cu cca 60 lei, dar scapi de “cable”.

Centrale termice cu condensare și temperaturi mai mari de 60°C

CT cu condensare au randamentul asa-zis de 104..109% (Hi), daca temperatura de retur este foarte joasa, undeva la 30°C.

Creste temperatura pe retur, randamentul scade. Daca este peste 60°C, nu se mai produce condensarea. Centrala va fuctiona ca una conventionala. Adica, ai dat banii degeaba pe CT cu condensare.

Pont 1: Regleaza temperatura pe tur la 40..50°C! O lasi asa pana vezi ca n-ai temperatura ceruta in casa. Cu cat e mai cald afara, cu atat poti cobora temperatura pe tur. Ca doar de-aia ai butoane la centrala. :). Nu te stresa ca n-ai marit/supradimensionat caloriferele! Just do it! Nothing to lose. Vei avea doar o surpriza placuta la urmatoarea factura de gaz.

Pont 2: Pune senzor de temperatura exterior: centrala isi regleaza singura temperatura de tur functie de cea de afara. Merge chiar și cu 20/15°C de ai incalzire prin pardoseala, afara sunt vreo 16°C și tu ceri 18 in casa. Condens maxim. Toate centralele cu condensare au aceasta posibilitate. Doar ca: li-i lene inginerilor de service sa lege senzorul, sa explice graficele etc.

Dedurizator. La Cluj-Napoca, masina de spalat traieste bine-mersi fara Calgon.

La Cluj-N. duritatea apei e aproape zero. 2,15 °G (04.04.2017) = duritatea apei furnizate de compania de apa la Cluj-N., Floresti, Apahida etc. Cauta pe Google: “buletin analize apa Cluj“.

Ad enervant. Util?

Pentru garantia centralelor nu se cer dedurizatoare.

Exemple duritate mare (grade germane): Turda 13°G, Feleac apa de put 30-60°G, Faget, sat Gheorgheni apa de put 30-50°G.

In alte orase, judete nu cunosc. Dar, tot pe Google gasesti sigur: “Buletin analize apa Medgidia” = 17,9°G. Interesant. Nu?

La ce ajuta distribuitorul de apa rece, sau de apa calda? Distribuitor calorifere?

Vezi: Distribuitor apa rece, calda, Distribuitor calorifere!

Urmeaza Next on Dallas. În comentarii ne poti contrazice. Danke.

Lucram la site din greu…

Bogdan

'99: Facultă instalații Cluj, '00: Management energetic clădiri, '95-azi: fan termice

Disqus Comments Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*

View Comments

 • salutare. urmeza sa instalez și eu centrala la parinti acasa. m am documentat ceva pe net pana am gasit acest site cu foarte multe informati, foarte utile și detaliate. nu cred ca mai exista pe undeva atatea lucruri importante de care sa tii cont și realizez cat de prost informati și necalificati sunt instalatorii și "mesterii" de la noi din tara. buuun. acum, legat de radiatoare: unde gasim sa aiba specificatiile care sunt scrise mai sus in articol? minim 32.5 kg și puterea termica de cel mult 60/50/20? asta la un calorifer 22/60/1000. m am uitat pe site la romstal, dedeman și alte cateva site uri și nu sunt. și inca o recomandare daca se poate. la o casa care e construita mai mult in lungime, iar baia și bucataria sunt la capete, e mai bine sa pun centrala undeva la mijloc sau cat mai aproape de baie/bucatarie? daca e la mijloc ma gandesc ca trimite apa la calorifere cam in mod egal (si in acelasi timp) dar, ajunge mai greu apa calda. iar, daca e mai aproape de baie/bucatarie apa calda ajunge imediat. dar, nu stiu ce randament va avea ultimul calorifer care va fi destul de departe. precizez ca centrala va fi un ariston de 24 kw. probabil genus one. inca ceva. e vreo diferenta intre genus one 24 și genus one EU 24?
  multumesc și scuze pt mesajul lung.

  Cancel reply

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked*

  • Mda! Inginerii tineri se iau dupa ezermesteri. Asa ramân dupa 30 de ani de activitate. De parca 2+2 = 5, c-asa spune nea Dorel. Ma rog. Io-s „cel mai destept”! ;)
   Korado, Vogel und Noot, Purmo, Dedeman etc.
   Vezi cum recomanda racordurile: PE ACEEASI PARTE când L e mai mic decât 3..4xH. Hmm! Chiar am avut o discutie enervanta c-un client caruia inginerul de super-case-super-pasive i-a atras atentia ca io-s de-a penisu', c-am legat caloriferul de 2 metri p-aceeasi parte. Se impunea, oricum geometric și estetic. „Ba, tot ce-i peste-un metru se leaga pe diagonala!” Incredibil. Daca nu-i fudul, nu-i :( destul.

   „Deasupra” chiuvetei de bucatarie RECOMAND montarea centralei. Acolo mai speli un pahar, pe mâini etc. Folosiri scurte. La baie faci dus: pân' te speli pe dinti, vine apa calda.
   Genus are IPX5D protectie la apa și praf. Se poate monta fie-n bucatarie, fie-n baie. Cu garanție etc.

   Citeste, cand ai vreme, articolul cu echilibrarea hidraulica! NU CONTEAZA deloc unde e centrala. Sistem inchis: apa va fi recirculata o vesnicie. Suma lungimilor tur + retur = constanta, indiferent ca CT este in punctul A, sau B, ori C. Bun. Ideal sa fie în centrul de greutate al instalatiei = consum optim curent electric + echilibrare hidra mai u?or de facut. Probabil, centru greutate = deasupra vreunui fotoliu. Heh!

   Genus One EU? Nu stiu sa fie vreo diferenta. Pe garantii și etichete ErP scrie doar Genus One, Clas One. Grea întrebare. Revin.

   Cancel reply

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked*

   • Vad pe mai multe siteuri și variante care au "EU" in denumire și care nu au. ma gandesc ca sunt destinate unui anumit tip de pia??. cea din est. ma poti indruma in alegerea centralei? ca și marca, am zis sa fie Ariston, dar nu stiu la care sa ma opresc. buget as vrea sa fie 3500 max. la genus one au senzorii inclusi sau trebuie cumparati ulterior? sa merg pe un model mai vechi? Genus Premium Evo, sau Clas Premium Evo? sunt mai fiabile? ma gandesc ca cele mai noi mai au inca "bug-uri". sper sa nu il supar prea tare pe mester cu notiunile acumulate zilele astea, și sper sa nu il incurc foarte tare :) cu radiatoarele m am l?murit. cred ca voi merge pe VOGEL&NOOT VONOVA COMPACT. au la romstal am vazut.

    Cancel reply

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked*

    • Genus One. Bug = upgrade. Io nu stiu sa mai fie Premium Evo.
     Vin fara senzori. Site-uri au ofertele lor.
     Oricum, cel de exterior e un biet NTC 10 kOhmi, 1..2 lei :)
     Vogel sunt foarte bune.

     Cancel reply

     Leave a Reply

     Your email address will not be published. Required fields are marked*

 • Calorifere mai mici de 22/600/2000 legate tur/retur pe diagonala, “in cruce”

  Chiar eram un pic suparat. Se mai adauga inca o greseala la multele ce le-am facut la casa asta.(nu am caloriferele montate, dar "tevele" sunt trase și fixate deja)
  Apoi am vazut o discutie pe tema asta pe un forum. Cineva acolo, probabil și mai destept ca mine și cu mai mult timp, scria de o schema Tichelmann. Eh, nu am avut rabdare sa studiez ce vrea de la mine Tichelmann asta, dar discutia m-a facut sa ma uit inca o data pe site la Purmo. și ce sa vezi.(desi inainte parea altfel) Fabricantul nu zice ca e gresit sa legi caloriferele cu lungimi mici in diagonal. Ci doar recomanda ca cele lungi sa fie legate asa. Nu scrie ca pierzi putere calorica lagand in diagonala. Precizeaza ca la conectarea inversa pierzi 30%. Inversa insemna sa bagi turul pe jos și returul pe sus.
  Mai mult. Acelasi fabricant pe versiunea radson (pt fracezi) coteaza legarea in diagonala ca "tres bien". Cei drept lipsesc multe detalii.
  Deci conectare in diagonala pentru calorifere scurte nu e gresita dar nici nu aduce beneficii. La concluzia asta am ajuns eu (dupa ce am vazut-o la altii :) ) Change my mind!

  Alta idee.
  Incerc și eu sa imi fac un calcul. Am o camera de 33mp cu 7mp ferestre și usa ce da in sparele casei. Am luat un excel de la un nene de pe site (ceva cu calcul termic) și am aflat ca am nevoie de niste calorifere cu puteri mult mai mari decat ma asteptam. Acuma as vrea sa merg cu centrala la 55 cu 45 temp, iar nevasta vrea 24C in camera de zi. Incercad sa gasesc 2 calorifere mici și unul mare (ca asa sunt locurile sub ferestre) care sa imi dea puterea necesara m-am uitat tot la purmo pe site. și vad acolo un tabel cu factori de corectie. Bun. Iau reper temperature de pe tur, retur și temp camerei, primesc un coefficient. Iau un calorifer ii vad puterea și o inmulttesc cu acel coefficient pt a afla care este puterea lui in conditiile dorite de mine. Da na imi cad ochii mai jos de tabel și vad ca valorile au fost calculate tinand cont de un coeficent n=1,3. Ce mama zmeilor mai e și n asta? ma incurca? ma ajuta? trebuie sa tin cont de el?

  Daca aveti timp și rabdare…
  Multumesc

  Cancel reply

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked*

  • https://www.purmo.com/de/produkte/kompaktheizkoerper/purmo-compact.htm#tab-technische-daten
   Pierderi 10+%.
   Se aliniaza toti, sa vanda.
   NU mai cumpara omu Korado, V&N etc. "Alea nu se leaga pe diagonala". Heh!
   Recomanda. Normal. Omu le leaga cum are chef.
   Revin.
   Mda. Cu n ala e o chestie.
   Revenit. Am pus calculator puteri calorifere in functie de temperatura in proiectare.

   I am not trying to change minds. Voi sterge, probabil, și io acele info despre calorifere. Oricum, sunt pe cale de disparitie. Vine pardoseala din urma. Vine bine.

   Cancel reply

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked*

 • Salut.
  Am un apartament cu living + 2 dormitoare+ bucatarie+2 bai. Suprafata de 86 utili.
  Dormitoarele au geamuri foarte mari (ca la Miami), dar noi suntem la Brasov, și sunt și cam departe de centrala ( nu stiu cat conteaza) și caloriferele mi se pare ca nu se incalzesc foarte bine => dormitoare destul de racoroase. Centrala este Immergas Eolo Star 24 kW și nu pot/nu stiu sa reglez incalzirea astfel incat sa sa se incalzeasca mai bine in camere, fara sa fac caldura de lesini prin living/bucatarie/bai. Am citit ceva cu returul caloriferelor...dar poate ma poti ajuta mai bine. Multumesc.

  Cancel reply

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked*

  • Geamuri mari. Normal, ca-n dormitor e nevoie de multi lucsi. Sa nu se odihneasca omu. Parca toti am fi-n tura de la 6 dimii, ca soferii de pe CTP :)

   Simplu. În living/buc/bai, robinetul de jos/retur:
   1. Dai jos capacelul.
   2. Cu imbus/lata închizi butucul ce-l vei zari sub capac.
   3. Redeschizi butucul. Cum auzi ca circula apa prin calorifer, te OPRESTI. Chiar de s-a rotit 1 mm pe arcul de cerc. Nici vorba de „un sfert de tura”.

   Dupa ceva secunde/minute, doar, ar trebui sa observi imbunatatirea.

   Rugaminte: rezultat.

   Cancel reply

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked*

   • Salut.
    Multumesc pt raspunsul prompt. azi dimineata am facut deja primele reglaje. diferenta este foarte mare și temperatura din dormitoare este mai buna. acum probabil urmeaza sa fac niste reglaje mai fine pt temperaturile din living + bucatarie + bai. Pana una alta, intr-una din bai, cand am inchis returul de tot, am vazut ca scapa apa, deci trebuie sa il schimb. acum l-am lasat deschis complet, ca sa nu mai curga apa.
    O intrebare scurta tot mai am: centrala de care am mentionat mai sus, Immergas Eolo Star 24 kW, suporta senzor extern? din ce am citit eu, nu prea am gasit, dar poate "altii" stiu mai bine.

    Multumesc inca o data pentru raspuns și pt tot blogul.

    Cancel reply

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked*

    • Ma bucur c-ai imbunatatit confortul.
     Daca ai prins smecheria pentru echilibrare, urmeaza fine tuning ;) Spor!

     Eolo Star nu accepta senzor. Victrix Tera, da. Sorry. Nu stiu „mai bine” :|
     Oricum, pune Ttur din centrala foarte mic. La mine e 45C. Probabil, poti merge pe un 40C. Incearca!

     Cancel reply

     Leave a Reply

     Your email address will not be published. Required fields are marked*

     • Salut. Vreau sa te întreb. Tot am încercat sa scad temperatura in calorifere, dar am și nimerit sa reglez pt -12 grade cât au fost azi noapte. E normal sa fie asa mare temperatura apei, respectiv vreo 57 de grade? și prin ''normal'' ma refer daca e cumva in zona medie a comportamentului unei centrale fata de temperatura asta exterioara?
      Multumesc.

      Cancel reply

      Leave a Reply

      Your email address will not be published. Required fields are marked*

     • Cancel reply

      Leave a Reply

      Your email address will not be published. Required fields are marked*

 • Apreciez tot ce spui. Dar sincer sunt un pic in ceata. Tu spui ca, caloriferele se leaga in diagonala de la lungimea L>1800 cm. Pe alte site-uri, forumuri majoritatea spun ca de la L>1000 cm. Nu stiu ce sa mai cred. Exista un normativ in care scrie oficial sa zic asa, regula ta sau a altora. Ca 100 site-uri 100 pareri. Nu contest ca nu ai avea dreptate, doar sunt confuz. Imi vine sa modific toata instalatia in casa acum dupa ce am cititi site-ul tau. Mersi!

  Cancel reply

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked*

  • 1. Site-ul ăsta nu e culegere de informații („ușIor eronate” de obicei) de pe FORUMURI.
   2. Io nu spun nimic de la mine. Nu există: „regula mea”. Nu sunt părerile mele califragilistice. Spune fizica, sau fișa tehnică a vreunui produs.
   3. Despre legarea caloriferelor SPUN fabricanții, cei care le fac.
   4. Dacă un fabricant spune: „Oameni buni, io recomand un calorifer de-al NOSTRU de 22/600/4000 să fie legat pe aceeași parte pentru putere maximă”, așa ar fi bine să-l legăm.
   4'. Pe forumuri și ezermeșterii spun: „NU, dle! Numai cele peste un metru să leagă așEa”.
   4". Cumpărătoru ce face? Cum spune punctul 4, sau punctul 4'? Hmm! Mda :(
   5. Contează geometria (formele) din interiorul și exteriorul lui, care conferă o anumită curgere laminară + turbionară, atingere a întregului material = transfer termic între apă, tablă, aer.
   6. Normativul nu spune cum se leagă caloriferele unui fabricant. Pe vremea lui Ceașcă, erau aceleași calorifere: Călan, Uremoas, SP-uri, CRP-uri, registre verticale, orizontale - pă care ne puneam noi fundul prin magazinele comuniste. Normativul spunea: PÂNĂ LA 18 ELEMENȚI, 180 cm = ACEEAȘI PARTE. DE LA 19 ELM. ÎN SUS = PE DIAGONALĂ. Oricum, depindea și de înălțimea elementului.
   7. SIMPLU :)

   Am completat articolul cu poze, că lumea nu accesează linkurile.
   Pun din nou un link cu un site de încredere, nemțesc: racordare calorifere în Germania.

   Cancel reply

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked*

 • Apreciez tot ce spui. Dar sincer sunt un pic in ceata. Tu spui ca, caloriferele se leaga in diagonala de la lungimea L>1800 cm. Pe alte site-uri, forumuri majoritatea spun ca de la L>1000 cm. Nu stiu ce sa mai cred. Exista un normativ in care scrie oficial sa zic asa, regula ta sau a altora. Ca 100 site-uri 100 pareri. Nu contest ca nu ai avea dreptate, doar sunt confuz. Imi vine sa modific toata instalatia in casa acum dupa ce am cititi site-ul tau. Mersi!

  Cancel reply

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked*

  • 1. Site-ul ăsta nu e culegere de informații ("ușIor eronate" de obicei) de pe FORUMURI.
   2. Io nu spun nimic de la mine. Nu există: "regula mea". Nu sunt părerile mele califragilistice. Spune fizica, sau fișa tehnică a vreunui produs.
   3. Despre legarea caloriferelor SPUN fabricanții, cei care le fac.
   4. Dacă un fabricant spune: "Oameni buni, io recomand un calorifer de-al NOSTRU de 22/600/4000 să fie legat pe aceeași parte pentru putere maximă", așa ar fi bine să-l legăm.
   4'. Pe forumuri și ezermeșterii spun: "NU, dle! Numai cele peste un metru să leagă așEa".
   4". Cumpărătoru ce face? Cum spune punctul 4, sau punctul 4'? Hmm! Mda :(
   5. Contează geometria (formele) din interiorul și exteriorul lui, care conferă o anumită curgere laminară + turbionară, atingere a întregului material = transfer termic între apă, tablă, aer.
   6. Normativul nu spune cum se leagă caloriferele unui fabricant. Pe vremea lui Ceașcă, erau aceleași calorifere: Călan, Uremoas, SP-uri, CRP-uri, registre verticale, orizontale - pă care ne puneam noi fundul prin magazinele comuniste. Normativul spunea: PÂNĂ LA 18 ELEMENȚI, 180 cm = ACEEAȘI PARTE. DE LA 19 ELM. ÎN SUS = PE DIAGONALĂ. Oricum, depindea și de înălțimea elementului.
   7. SIMPLU :)

   Am completat articolul cu poze, că lumea nu accesează linkurile.
   Pun din nou un link cu un site de încredere, nemțesc: racordare calorifere în Germania.

   Cancel reply

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked*