Încălzire în pardoseală. Calculator. Celebrul pas de 10 cm.

Cam ce materiale? CALCULATOR incalzire in pardoseala! În articol, vezi de ce NU e chiar cea mai bună idee celebrul pas de 10 cm peste tot! Multi bani pe investitie nu înseamnă cel mai bun confort, nici cele mai mici facturi. Interesant pe Wikipedia.

 1. Ce considerăm când alegem pasul?
 2. Pas de 10 = $tim de-o treabă?
 3. [Dez]echilibrarea hidraulică vs confort vs bani investitie vs bani facturi în anii ce vin. Autoechilibrare Uponor.
 4. Confortul. Distributia temperaturii pe finisaj, la talpa omului.
 5. Sapa: grosimi, tipuri. De ce 4,5 cm peste conducte?
 6. Finisajul: gresie, parchet, mochetă, epoxidică etc. Folie de aluminiu = degeaba 🙁
 7. Suportul pentru teava: placă cu nuturi vs tacker vs polistiren extrudat vs plasă de Buzău.
 8. Calcule cam grele: necesar călduă, pasi, lungimi teavă, nr. circuite distribuitor, automatizare etc.

De-a lungul anilor, au făcut programe complexe. Rehau, Tece, Uponor sunt mai prosti decât instalatoru’ OLX? „Pune-acolo pas de 10, circuite de max. 60 metri și lasă-mă cu vrăjala!”


Cu praful, nu te stresa! Vezi Praful si Incalzire mai ieftina, mai placuta!

incalzire in pardoseala nisip

Pentru preț materiale + motaj, vezi articolul „Preț incalzire in pardoseala 18 €/m²”!

incalzire in pardoseala nisip parchet


Desi lung, articolul nu e gata. Nici cizelat. Va fi ‘nainte de 20-20. Sper s-ajute, până una-alta 😉 Oricum, de citit: echilibrare hidraulica & automatizare incalzire-n podea.


1. Calculator încălzire în pardoseală | Distanta dintre tevi. Ce considerăm când alegem pasul?

NU face [mai nou: NU fă!] pasi de 10 cm în toooate încăperile! E aproape ca: un calorifer 22/600/1600 în toate încăperile.

O încăpere poate fi:

1. la demisol (pas 25..30+ cm), ori la nivel intermediar (pas 15..25 cm), sau ultimul nivel = și parter fără etaj/mansardă (pas 10..20 cm)

2. cu sapa simplă/pard. epoxidică (subsol/garaj/cameră tehnică), gresie (băi, bucătărie, holuri), parchet laminat, mocheta, sau chiar lemn masiv (dormitoare/camere copii)

3. cu geamuri foarte mari (camera de zi), sau geamuri mici (dormitoare), ori deloc la subsol

4. fără, ori cu unu, doi, sau chiar trei pereti exteriori

5. cu înăltime utilă 2,30 m..3,20 m. Tavan izolat cu 10 cm..40 cm. Pod/terasă. Living cu planseul „spart”.

6. la sud, sau la nord. La sud încaperea vede soarele, la nord veci.

7. cu caramizi și izolatii termice diferite (la aceeasi casa, chiar)

8. cu deschideri mai dese ale geamurilor (bucatarie, uscator haine)

9. cu 7°C garajul, 18°C demisolul, 21°C sufrageria.

10. etcetera.

Vorba aia: o poza face cât-o mie de cuvinte. Te poti inspira. Imagine c-un „egzenplu” de calcul dintr-un manual de proiectare:

incalzire in pardoseala nisip celebrul pas de 10 cm
incalzire in pardoseala celebrul pas de 10 cm pasi manual t.

2. Calculator încălzire în pardoseală | Pas de 10 = $tim de-o treabă?

Îs convins. Vei spune: „Oricum, am pe distribuitor actuatoare. Se închid dacă undeva e mai cald. O încăpere are X m², alta Y m². Dau exact căldura necesară în încăperea aia.” Nu chiar-chiar!

Un vânzător/consultant corect face calcule complexe. Necesar căldură corect, foloseste nomograme Uponor, Rehau, Purmo etc. Curios: diferă. Calcul puteri W/m², în functie de temperatură agent, temperatură aer și tip finisaj. Folosirea nomogramelor, hai, nu este foarte grea. În schimb, calculul necesarului de căldură este unul foooarte complex. Asa-s de combinati clientii/utilizatorii [de-a lungul anilor] de către comertziant și ezermeshter, că io, când propun pas de 20..25 cm, primesc: „NUUU! Că frigălău. Că vreau căldurăăă!” Chiar unii proiectanti, nesiguri pe calcule, pun să fie. Pas de 10 cm într-un hol cu toti peretii pe interior? De unde-ar veni frigul?

Bun. Nu-i capătu’ lumii că pui peste tot pas de 10 cm. Simplu pentru vânzător = vinde repede, vinde muuult. Linistitor pentru om = un ban în +, dar va fi căldălău. Buget generos = autoechilibrare Uponor [1000 €/etaj] = confort cerut.

3. Calculator încălzire în pardoseală | Supradimensionarea & [dez]echilibrarea hidraulică

Pasi de 10 cm PESTE TOT =

1. mult mai scumpa instalatia
 • în loc de 600 m de teava, pui 1200 m. Vazuta de sus, parca-i gresia. N-arata rau.
 • în loc de distribuitor cu 6 căi, pui distribuitor cu 12 căi. Altfel postezi pe feisbuc un „avion”.
 • în loc de cutie de 500 mm, pui cutie de 1000 mm. Mare și faină, pentru aia. Albă.
 • în loc de 6 actuatoare, iei 12 actuatoare. Nasol, astea nu se vad. Instagramu’! 🙂
 • în loc de 12 conectori și curbe conductoare, pui câte 24 buc. Irelevant. Bani sunt.
 • mai multa papa și „niumarc”/instalator. Mai multe zile la lucru.
2. mai scumpa exploatarea (facturi gaz + curent electric)
 • în loc de volum de 80 litri, pompa recircula 160 litri. Pompa electronica a centralei va controla mai greu deltaT = Ttur-Tretur agent.
 • în loc de 600 ml de excursii ale agentului prin tZeji, ăsta se plimbă bine-mersi 1,2 km. Are vaucer pe booking.com.
 • pompa electronica, super-eficienta, din CT/PC moderne, probabil, nu „ajunge”. Pui pompe non-electronice de 135 W x 2, sau 3 buc. 400 W în plus spre prietenii de la Electrica. Grup hidraulic? What for?
 • în loc de 12 x 2 W = 24 W, consumi 48 W cu actuatoarele. Sistemul ideal este când actuatoarele nu se tot închid ca-i prea cald. Asta-i rolul nostru, al proiectantilor. Automatizarile ar trebui doar sa corecteze, regleze. Ai supradimensionat? Stai cu actuatoarele închise. Aer prea cald, pardoseala prea rece 🙁
 • în loc de 21ºC în camera, ai 23ºC. Ca la câta teava-ai bagat, tonele de sapa continua sa-ncalzeasca, chiar de-s actuatoarele închise. Consum+ de gaz. Mai nasol: lemn, peleti, curent.
 • spui ca „mergi” cu temperatura foarte joasa, ca-ti permit lungimile tevilor. Bun. Acum esti ok în încaperile calduroase, dar faci pe Pingu’ de la RObotzi în camerele, devenite astfel, friguroase.
3. mai mare disconfortul termic
 • în loc de 21°C în camera, ai 23°C. Pui pe 19°C sa ai 21°C. Nicicum nu-i bine. Ba căldălău, ba frigălău.
 • la 21ºC se închid actuatoarele. Apa calda nu mai circula prin tevi long time, 2..3 ore. Desi, aerul are 22ºC, pardoseala s-a racit între timp. Umbli descult în toata casa. Vei sti camera unde circula apa și unde nu. Nu te-ntere’. Vrei doar sa fie calde și pardoseala, și aerul.
 • la tălpi max.: 29°C camere, 33°C băi. Cam probabil să ai peste aceste temp. Cică sănătatea omului etc.
4. mai greu de echilibrat hidraulic/termic, facturi mai mari.
 • Unii proiectam cât-de-cât corect. Ne straduim. Dar, realitatea nu e ca-n laptopu’ meu. Sapa nu e fix 4,5 cm peste teava. Unele caramizi nu-s ca-n prospect. Izolatia s-a pus mai ca la carte, mai româneste. S-a’ cumparat geamuri scumpe că auto. Ceva teava a facut picioare de pe santier etc.
 • Din alegerea pasilor ar trebui sa obtinem exact temperaturile dorite în exact toate încaperile, FARA niciun actuator, termostat etc. Aaa, ca vreau o camera s-o las pe 12ºC, ca nu sta nimeni la un moment dat, asta-i cu totul altceva.
 • Echilibru termic = exact temperatura calculata initial în toata casa. O camera, totusi, în realitate, e mai calduroasa fata de restul. Sa echilibrez termic, trebuie sa micesc debitul.
 • FARA actuatoare, din debitmetre, corectez (obturez) o încapere ce ar fi mai calduroasa decât restul casei. Proiectul perfect ar fi acela când nu trebuie intervenit DELOC.
 • Mult mai greu de echilibrat, daca sunt n² încaperi unde puterea instalata (metri de teava/încapere) nu corespunde cu necesarul de caldura real al încaperilor. Repet: nu e imposibil. Problema = banii lela-n investitie + chinuială reglare termică.
 • Am clienti ce ma suna ca: „E cald în camera, nimic de zis. Dar, e rece parchetuuu!” Merg și echilibrez = închid partial debitmetrele pe camera aia. Ciudat. Adica e rece și io „închid” și mai tare. Da. Merge mai putina apa calda (debit = l/min). Nu apuca sa încalzeasca aerul la 21ºC = actuatorul nu se închide.
 • Facturi mai mari de gaz? Da. Că: 21ºC în cea mai friguroasă cameră, 24..26ºC în altele.
 • Automatizarile moderne Uponor rezolva problema asta: echilibrare hidraulică automatizat. Termostatele închid scurt, anticipat, actuatoarele când se apropie aerul de 21ºC. Le repornesc, scurt. Un fel de impulsuri de agent termic în tevi. Bani investitie versus bani calcule! Autoechilibrare Uponor 6 zone/etaj = cca 1000 €.

4. Calculator încălzire în pardoseală | Distributia temperaturii pe finisaj, la tapla omului

Vei spune: celebrul pas de 10 cm face o distributie uniforma a temperaturii pe suprafata încaperii. Take a look!

incalzire in pardoseala temperatura sapa
incalzire in pardoseala temperatura sapa
incalzire in pardoseala temperatura pasi
incalzire in pardoseala temperatura pasi

Tabelul se refera la beton gol. Sapa + gresie/parchet = uniformizare temperatura.

Observă în tabel! Pas de 15 cm, sapa de 50 mm. Daca exista 5 cm de sapa de la centrul tevii =  4,15 cm peste teava de 17 mm, temperatura din mijloc este 33,84-33,14 = 0,7°. Rehau, Uponor, Tece etc. recomanda 4,5 cm de sapa PESTE teava. Sapa scundă = diferente mai mari + atentie la încarcarea kN/m².

Pas de 10 cm = teava mai multa = Ttur-Tretur mai mare. Într-adevar, ai teava deasa, dar diferenta mare între tur și retur: 45°C/30°C. Cu teava mai scurta, probabil, va fi: 45°C/38°C. Mama ei de treabă! Nicicum nu-i bine! 😉


5. Calculator încălzire în pardoseală | Sapa. De ce 4,5 cm de $apă peste tevi?

Sapa e sapa, indiferent de: incalzire in pardoseala, sau cu calorifere etc. Nimic de speriat.


Despre sapa NU căuta la instalații! Caută la constructii! Pe google: „sape flotante”. Exemple: Knauf, Baumit etc.


Constructorii spun ca o sapa uscata, normala, case locuit cu/fara incalzire in pardoseala ar trebui sa aiba 4,5 cm din considerente mecanice, kN/m². Cica în casele oamenilor ar fi o încarcare de sub 2 kiloNiutoni/m². Îcarcari mai mari = sapa mai groasa. Exista, mai scumpe evident, sape de calciu-sulfat umede care-n casa omului pot fi de 3,0 cm.

Dupa cum s-a vazut mai sus:

 • sapa de grosime mica = se simte diferenta de temperatura: teava^lipsa teava + reducere rezistenta mecanica.
 • sapa groasa = uniformizare temperatura; sapa prea grosa = mai ridicata temperatura agentului. Nu-i de speriat.
 • Rehau, Tece, Uponor, Tiemme, Purmo etc. recomanda pentru sapele normale 4,5 cm peste partea de sus a tevii, nu de la placa, sau polistiren. Cu 4,5 cm sunt asigurate: rezistenta mecanica, uniformizare temperatura și temperatura joasa agent termic.
Calulator incalzire in pardoseala. Grosime sapa flotanta.
Calulator incalzire in pardoseala. Grosime sapa flotanta.

Bine. În tabel sport = suport. Heh! 🙂

Knauf: sapele peste polistiren ar fi de 5 cm. De 3 cm, anhidrit.

6. Calculator încălzire în pardoseală | Finisajul

Finisajul vine în contact cu sapa. El preia caldura de la sapa, dupa care finisajul va radia în casă corpurile solide, chiar pe tine. Îti va încalzi piciorul, sau b^cile la atingere. Vezi articolul Cele mai bune calorifere!


FOLIE ALUMINIU?

Interesant 😉 Sapa joaca DOAR rolul de a prelua caldura de la tevi. Prin conductie, o transmite gresiei, parchetului etc. SUPRAFATA finala radiaza. Nu apa calda, nu tevile, nu sapa. O sapa elicopterizata, fara finisaj, da. DECI: folia de aluminiu de parizer – super folie cu patratele de matematica bla-bla sub tevi – NU are niciun rol! Caldura de la apa la tevi, de la tevi la sapa, de la sapa la finisaj se transmite prin CONDUCTIE. Nicio legatura cu radiatia de la agent termic spre tine, sau spre alta parte a casei. Placa cu nuturi [40 lei/m²] are un biet plastic negru. Nimic de ambalt parizeru.

Daca se oglindea caldura, Termoficarea apela la oglinzi, nu la conducte.


Finisajul poate fi: sapa simpla, vopsita, epoxidică, gresie, marmura, parchet laminat, mocheta, lemn masiv. Oricare din finisaje trebuie sa aiba un contact foarte-foarte bun cu sapa. Sub gresie: fara goluri de aer, sub parchet NU bureti. Exista pardoseli ce se lipesc cu lipici de sapa. Cam scumpe. Deh!

Scapă de sechele! Gresie receee! Cimeeent rece! Acum, caloriferul tau va fi pardoseala ta calda. Ea va fi cea care-ti va da caldura.

Care este cel mai potrivit finisaj la încalzirea în pardoseala?
1. Sapa neacoperită = economia cea mai mare

elicopterizata, vopsita [vezi Coramet Cluj], sau pardoselile epoxidice. De ce? Cele mai joase temperaturi agent termic evăr. Mergi cu tur/retur = 24°C/20°C :). Orice finisaj peste sapa are o minima rezistenta termica. Clar?

2. Gresia vine pe locul 2. La incalzire in pardoseala pune cât mai multi m² de gresie!

Poate fi folosita foarte bine-n toata zona de zi: bucatarie, sufragerie, hol, camera tehnica, birou etc. Chiar în zona de noapte, cu dormitoarele. Exista gresii cu aspect de lemn (masiv unele) foarte ok. Cauta pe Google! Si-n engleza 😉

incalzire in pardoseala gresie aspect lemn
incalzire in pardoseala gresie aspect lemn

Pardoseala de tip Klinker. Clientul nostru D.

incalzire in pardoseala klinker
incalzire in pardoseala klinker
3. Oare, ce parchet e potrivit la încalzirea în pardoseala?

CEL MAI SUBTIREEE + CEL MAI PROST IZOLATOR TERMIC, cu R mic-mic, m²K/W. Vezi! Ma rog, cu grad de uzura bun. Aspect ce nu-ntere’ aici.

Atentie! Vânzatorii de parchet recomanda modele CALDE, izolatoare termic, cu R mare! Asa stiu ei “decât”, ca-s obisnuiti de la clientii cu calorifere, normal. Cere-le R mic-mic: m²K/W! Date tehnice, prospecte, manuale etc. În plus, nu pune dedesubt buretele lor. Se pune o folie subtire-subtire cu R mic-mic. Vezi un exemplu de R 0,05 m²K/W! Sau se lipeste cu lipici, ma rog, adeziv ca-i mai tehnic. “Umpic” mai scump montaju’.

4. Se poate pune și mocheta. Chiar covor lipit. Verifica R, m²K/W, mic-mic! La fel: parchet din lemn masiv.

Daca finisajul ar avea rezistenta termica mare NU e capatul lumii. Se poate merge cu temperaturi mai ÎNALTE alei apei prin tevi. Casa tot atâta energie consuma, kWh. Eficienta centralei pe gaz, sau a pompei de caldura scad odata cu cresterea temperaturii agentului ;(

Încalzirea în pardoseala și covoarele

Se pot pune. Da. Exista covoare cu R, m²K/W, foarte mic. Covoare ultra subtiri. Vezi o propunere! Super-ok asta: Jysk. Cauti similar. Senzatie super pe talpa!

7. Calculator încălzire în pardoseală | Placă cu nuturi vs tacker vs polistiren extrudat vs plasă Buzău

 1. Polistiren extrudat XPS (ieftin, scump, cum vrei)

Putere termica sapa +2..3 W/m² fata de nuturi. Vrem ca sapa sa degaje cât mai multa caldura. Vezi nomograme de calcul!

Cea mai buna rezistenta termica lamba = cca 0,027 W/mK. Conteaza mult la: placile peste sol, nu între niveluri încalzite.

Pret: cca 12,5 lei/mp cel de 3 cm.

Rezistenta mecanica buna: agrafele stau bine înfipte-n el + încarcarea, kN/m². Unul normal are peste 5 kN/m².

Îmbinare nut-feder. Se obtine o placa bine închegata per încapere, etansa. Sunt evitate atingerile sapei cu placa de beton = punti termice. Chestie ce as zice ca nu prea conteaza. Doar pentru: comparatie cu variantele de mai jos. Între etaje încalzite de ce-ar conta? Când pun doar plasă de sârmă: câta contactu’ sapa-placă beton am? Ma rog.

Dezavantaj: grosimea cea mai mica = 2 cm. Agrafele, altfel, strapung tot polistirenul. Dezavantaj când omu’ nu se poate înalta: polistiren 20 mm + teava 16 mm + sapa normala 45 mm = 81 mm. Sau, sapa de calciu-sulfat umeda de 30 mm = 66 mm.

2. Placa cu nuturi

Ce sa vezi? Se monteaza usor teava. Lasa careva din preț la manopera?

Vine-o firma de sape ce-o doare-n kurac de tevile tale. Sanse minime sa iasa teava dintre nuturi. Nuturile = the best.

Ei spun avantaj: pas de 5 cm și multiplu. Io as spune: DOAR multiplu de 5. Poate vreau pas de 12,5 cm.

Avantaj: lambda = 0,040 W/m²? Cel mai naspa extrudat are sub 0,040.

Dezavantaj: polistiren expandat, scumpăăă

Exista placa cu nuturi FARA izolatie termica: înaltime 24 mm. Bagi teava-ntre nuturi și gata. La etaj, sau unde nu te intereseaza izolarea termica se poate folosi cu succes. Înaltimea sapei va fi: teava 17 mm + 45 mm peste teava = 62 mm de la placa. Sapa de calciu-sulfat: 17+30 = 47 mm de la placa. Din pacate, preturi placa 34,5+ lei cu TVA/m².

3. Placile tip Tacker, Rolljet etc. Folie aluminiu?

Au ceva folie aluminiu + plasa deasupra, ca cea anti-insecte, cu rol de ranforsare. Blocheaza agrafele sa nu iasa din polistirenul expandat. Au și ceva patratele de matematica, în caz ca ti-e lene sa pui ruleta la masurat pasii între tevi. Io nu prea vad vreun avantaj.

Scumpee.

Uponor are un sistem cu arici, scai. Placa are o parte de scai, teava cealalta parte, ca o panglica îcolacita. Dai cu piciorul: teava sta nemiscata.

4. Plasă de sârmă, plasă de Buzău

Plasa o pui pe placă. Sapa trebuie sa fie flotantă. Între placă și plasă: ceva folie. Legi cu „soricei” conducta. Genoflexiuni la greu 🙂 La un etaj intermediar nu conteaza transferul termic foarte mult. Gata!

Avantaj: sapă scundă.


8. Bun. S-a ‘nteles cât de cât. Trecem la chestii mai grele.

Calculator incalzire in pardoseala – necesarul de caldura

De aici pleaca ABSOLUT TOT ce tine de întregul sistem de încalzire. Necesar corect = instalatie CORECTA: investitie, confort, facturi, poluare 🙂

Automatizarea economiseste, ajustează, corelează. Adaptează instalatia la “frigul” de-afară. Dacă e mai cald, o lasă mai “moale”. Nu e nimeni în clădire, sau într-o anume parte a casei, încălzeste mai putin cu 2..3°C. Se conformează după reglajele tale, manuale, ori automate. Poate vorbi cu tine pe internet. Mai nou, automatizarea s-a împrietenit cu Siri, Cortana, Alexa, ori Google. Dacă proiectul și executia n-au fost ca la carte, propuse de ezermeshteru’ OLX, corecteaza cu-n oarecare succes functionarea sistemului. O apropie de cerintele tale.

Te iei dupa ezermeshteru’ OLX, dai o caruta de bani pe instalatie. Confort aiurea. Prea cald aerul, prea rece podeaua. Facturile nu cele mai mici. Dai a doua caruta de bani pe automatizare, ca poate da-de-da-de a fi cumva.

Sa stim pasii corecti per încapere ar trebui facut corect necesarul de caldura. Necesarul de caldura corect, Stas 1907, considera mai multe chestii: vezi punctele 1-8 de mai sus! Pereti exteriori: tip și grosime caramida – Porotherm, Cemacom, sau Ytong -, grosime izolatie termica pe exterior, pe interior, rigips, OSB, vata etc. La subsol/demisol beton armat + polistiren de 5 cm, de 10 cm. Acoperis tip sarpanta, sau tip terasa. Muuulte chestii.

Necesarul de caldura la încalzirea în pardoseala = cu cel pentru calorifere. Pierderile prin pardoseala se neglijeaza.

Calculator incalzire in pardoseala – nomograme, tabele puteri, W/mp

incalzire in pardoseala putere W pe mp
incalzire in pardoseala putere W pe mp

Covor, mocheta = și parchet laminat. R sub 0,10 m²K/W. Rosu = prea calda pardoseala: 33+ºC în bai, 29+ºC în rest. Circulatia sângelui etc.

Observa! La parchet ai nevoie de pas de 10 cm, pe când unde e gresie, ajunge pasul de 20 cm pentru 65-66 W/mp caldura. Chiar pas de 30 cm daca lasi sapa elicopterizata și gata. Poti pune epoxidice sau vopsele speciale. Efecte super misto.

Ce pasi pui la încalzirea în pardoseala?

Suprafata încapere = 16 mp. Necesar de caldura = 786 W. Temperatura agent 45/35°C. Parchet laminat. Pas: 786 W / 16 mp = 49 W/mp. Rezulta pas = 25 cm.

Calculator incalzire in pardoseala – Cum se aleg pasi? Distanta dintre tevi.

Iei cel mai mare raport necesar caldura/suprafata încapere și finisaj, W/mp. De aici pornesti cu pas de 10 cm. Adica la gresie, temperatura aer 20°C ai 93 W/m² necesarul. Rezulta pas de 10 cm. Aceleasi date pentru o încapare cu 73 W/m² = pas de  20 cm. Vezi tabel!

PONT! Lânga peretii exteriori pui 3-4 fire de teava la pas de 5 cm. Nu calci acolo. Prin conductie, dai mai multa caldura peretilor. Intri cu turul lânga peretii exteriori. NU începi lânga peretii interiori. Daca pui meandre, la fel, începi dinspre exterior și vii spre interiorul încaperii.

Calculator incalzire in pardoseala – lungime teava

La pas de 10 cm ai 10 ml de teava per 1 mp de sapa. La 15 cm, cca 7 m. Etc. 100 mp cu pas de 15 cm = 700 ml de teava.

Teava de 17 mm: bucla poate avea pâna la 120 ml, linistit. NU pune 2 circuite de 60 ml!

Teava de 16 mm: bucla poate avea pâna la 100 ml, linistit. NU pune 2 circuite de 50 ml!

Io merg chiar mai mult de-atât. Ma rog, calcule hidraulice etc.

Calculator incalzire in pardoseala – distribuitor cu n căi

n = 700 ml / 120 ml = 5,83 = distribuitor cu 6 căi. Daca ai, totusi, 7 zone de temperatura, vei lua un distribuitor incalzire in pardoseala cu 7 cai.

Calculator incalzire in pardoseala – grup hidraulic, modul hidraulic

NU folosi grup hidraulic, daca faci incalzire in pardoseala în toata casa! La fel, daca pui la etaj, demisol calorifere. Mai bine le calculezi la temperatura apei din pardoseala. Supradimensionezi cu rost, de data asta.

Îl folosesti pentru extinderea/reaccesorizarea unei instalații clasice existente de încalzire cu radiatoare, cu o încalzire prin pardoseala. Vezi cum recomanda folosirea kitului cei de la Rehau, sau cei de la Purmo.

Stii ce face un grup hidraulic? Probabil, nu. Ai cazan pe lemne + pufer. Apa are 90°C. Apa asta n-o poti baga-n pardoseala: te frigi și pusca gresia 🙂 Grupul face un amestec între 90°C și 35°C cât ar avea returul pardoselii. Ai pe tur un amestec de 45°C și gata.

DAR. Tu ai centrala termica noua de zeci de milioane, sau pompa de caldura de mii de euro. Astea stiu sa-ti dea exact 45°C, fara sa tot amestece, molfăie apele. Simplu. Cu senzorul exterior de temperatura, moduleaza chiar temperatura de tur de la 20°C la 45°C în functie de temperatura de-afara. Un senzor de exterior = 100 lei. Scump?

Grupul hidraulic face temperatura fixa, cât reglezi cu mâna. Pompa vine c-un consum de curent în plus. Daca nu este electronica mai nasol.

Calculator incalzire in pardoseala – automatizare

Calculator incalzire in pardoseala – inertie termica instalatie încalzire, inertie termica cladire

Mda. Tendinta instalațiilor moderne de încalzire este: inertie termica cât mai mica = vreau cald, se face cald imediat; nu vreau cald, se raceste încaperea rapid. Calorifele au constructii geometrice astfel încât sa dea caldura repede-repede. Nu ca la teracote: dai drumul la caldura, dar stai 4 ore pâna se face cald. S-a încins teracota, dar trebuie sa mergi la serviciu. Teracota tot baga caldura. Bucuria pisicilor.

Unele calorifere au chiar un ventilator încorporat. Caloriferul functioneaza normal. La un moment dat vrei sa ridici temperatura imediat cu 2°C. Asa ai tu chef. Bun. Caloriferul observa, începe sa de curent la ventilator. Ai ajuns la t+2°C. Se opreste ventilarea. Vezi calorifere de temperatura joasa!

incalzire in pardoseala temperatura joasa vogel
incalzire in pardoseala temperatura joasa vogel

Atentie! Inertie termica instalatie NU e acelasi lucru cu inertie termica cladire. La fel: inertie termica cladie mica = OK.

Cladire din piatra, caramida tiganeasca, plina = inertie mare. Cladire BCA, placi OSB + vata etc. = inertie mica. Caramida cu goluri etc. = medie.

Inca o diferenta: inertie termica nu este izolatie termica. Dimpotriva. Constructiile grele au rezistenta termica mai proasta decât cladirile usoare. În genere zic.

Probabil, cladirea ta este una cu inertie medie. Sunt și cazuri cu inertie mica, BCA – procent mai mic.

În ce priveste instalatia, încalzirea în pardoseala este ca teracota: cu inertie termica mare, cea mai mare 🙂 Nu te speria! Exista rezolvare.

Calculator incalzire in pardoseala – senzorul exterior de temperatura CEL MAI IMPORTAAANT

Senzor nu este termostat. Senzor = simte = fată fină. Exact cum ai tu senzori de temperatura în piele. Noi suntem niste senzori umblători 😉

Bun. Necesarul de caldura al casei tale din Cluj se face la -18°C și la +21°C în toata casa, sa spunem. Cât zici tu, de fapt, +22°C, hai.

În cazul asta, apa prin tevi trebuie sa mearga din centrala cu 45°C și sa se-ntoarca cu 35°C. Nimic batut în cuie. Poate fi și 60/55 etc.

Dar, noroc pe noi, nu tot timpul afara sunt -18°C. Sunt +17°C. Poate da Domnul sh-umpic de soare. Mda. Mai ai nevoie de 45/35°C? Nu. În schimb, ai apelat la un ezermeshter pe OLX. Evident, mergi tot cu 45/35. Chiar 45/40. Termostatul de camera închide centrala. Dar, ai bagat la apa calda-n sapa aia de Doamne feri’! Pardoseala tot radiaza de te plictisesti. Ajungi la 26+°C. Dupa care asteeepti sa se raceasca la 20,5°C în casa, sa reporneasca centrala aia odata, ca s-a racit podeaua demult. Vezi Puterea minima, raportul de modulare = viitor!

Daca ai cladire cu inertie termica mare, mai nasoool. Daca ar fi cu inertie medie/mica = bucurie la cutie. Îi iei ei, de pe e-mag, smart mirror, ca-s mici facturile 😉

Cu 100 lei rezolvi problema de mai sus = senzor extern de temperatura. Cu asta, centrala ta face temperatura agentului pe tur de 32, sau 26, ori chiar 20°C pe tur. Termostatul nu arata veci 26°C. Sta undeva la +/-21°C. Centrala baga apa căldutză-n tzeji mai tot timpul. Deci: ai aer la 21°C, ai podea calda la 24°C. Tanana…

incalzire in pardoseala modulare temperatura agent
incalzire in pardoseala modulare temperatura agent

Ce trebuie sa faci? Alegi o linie din grafic. Linia 0.6 = afara = +5°C, temperatura tur = 28°C.  Nu-i stres! Stie automatizarea singura. Tu vezi-ti de Netflix, sau teme, ori sarmale!

NU conteaza atât sutele de euro din automatizarile de interior Rehau, Uponor, Purmo, cât CÂNTăRESTE importanta existentei acestui senzor exterior de temperatura. Cu ăsta, întreaga casa se adapteaza la mediul exterior.

Senzorul exterior este acceptat de CT gaz, CT electrice și pompe de caldura. Lemne? Niciun bai: se ia automatizare separata, cca 750 lei controlerul + ceva lei vana de amestec cu 3 cai + servomotor. Nu actuator, ci servomotor, că-i servo 🙂

Calculator incalzire in pardoseala – senzorul interior de temperatura (nu termostat on/off)

Sati în apartament, sau casa doar parter, sau pur-si-simplu asa vrea’ muschii tai. Esti acasa, vrei cald. Nimeni acasa, cobori 2 grade și gata. Nu esti curios de zone de temperatura. În loc de un termostat on/off, pui un senzor de interior. Repet: senzor = simte. Esti anti-reglaje. Tu vrei: 21°C în aer și 24°C podeaua. Ai ales linia din graficu’ de mai sus de-a lela total, aiurea. Nicio problema! Senzorii vad cât e afara, cât e în casa. Senzorii dau în primire Codrutei Kovesi [centrala termica, pompa de caldura]. Codru’ corecteaza temperatura agentului, asa încât tu ai exact ceea ce ceri: confort. Nu sub. Nu peste.

Senzorul poate fi cu programare orara, sau fara orar. Legat la feisbuc, sau nu.

Calculator incalzire in pardoseala – principiul de functionare ZONE DE TEMPERATURA

Ce denumire tehnica, cool, entelegenta. Uau! Auzi: zone de temperatura 😉

Ai demult centrala de apartament și un termostat. Esti tare. Deja ai o zona. Mai ai și 2 robineti termostatati [+ cap termostatic] pe caloriferele din cele 2 camere unde nu sta nimeni, veci. Păi esti greu-greu. Ai ditamai trei zone.

Buuun! La pardoseala nu ai calorifere. N-ai unde pune robinetii termostatati + capii. Ce, D-zeu, te faci?

Ca ai distribuitor la pardoseala nu e mare jmecherie. Românii au distribuitoare peste absolut tot: apa rece, calda, calorifere. Gasesc ei la ce sa-l foloseasca.

Io și la pardoseala m-as duce ramificat, fara distribuitor. În loc de tur-retur calorifer, as lega tur-retur bucla din sapa. As pune un robinet tur cu cap termostatat + un robinet retur și gata. S-ar vedea în camera doar robinetii astia, ori i-as baga-ntr-o cutie mica.

Sa consideram un distribuitor de calorifere. Are tur și retur. Pleaca tevile dus-întors, ca la Wizz, spre/de la calorifere. Daca o încapere a atins 21°C, robinetul termostatat se închide. Turul lui e blocat. Deci și returul. Ca la Wizz: de nu iei avionul, n-ai de unde te-ntoarce.

Bun! La încalzirea în pardoseala nu exista acel calorifer cu robinet termostatat + cap termostatic. Acel robinet se pune direct în aeroport/distribuitor pe plecarea/turul corespunzator camerei. În aeroport, robinetul nu stie ce temperatura e-n Costa Rica [cameră/zonă]. Nu stie când sa închida, când sa deschida. De-aia se pune un termostat în camera/zona respectiva, Elena Udrea. Lenutza, îi da comanda acelui robinet, aflat în aeroport, bietul. Comunica tot timpul. Lenutza poate da comanda direct acelui robinet, sau indirect. Adica: lui Băsescu prima data, dupa care Băsescu mai departe robinetului. Băsescu = centru de comanda, unitate de control, UC etc. Zi-i cum vrei 🙂

Băsescu va controla toate camerele. El stie ce Elenă cere caldura, sau nu. Închide-deschide robinetii ‘n-aeroport. În acelasi timp, Băsescu, daca cel putin o Elenă cere caldura, va cere, mai departe, caldură Codrutzei Kovezi [CT, pompa caldura etc.].

Calculator incalzire in pardoseala – termostate – unitate centrala – actuatoare, UC – centrala termica

Urmeaza…

29
Zici, sau contrazici ceva?

11 Comment threads
18 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
  Te-ntere' ce-i p-aci? Pune-un email!  
Dă-mi de știre!
Nick

Extraordinar! Multumesc frumos pentru acest curs unic!
Poti sa ma lamuresti, te rog.. este capabila pompa centralei termice in condensare sa recircule apa intr-un sistem de incalzire de 160 mp pe doua etaje (P+1)? Trebuie sa ii adaug alta/alte pompa/e de recirculare acestui sistem? Nu ai scris nimic de vas de expansiune… toti recomanda vase de expansiune aiurea… 🙂

monica

buna..
o intrebare..ptr 40 mp (incalzire partiala, nu totala in pardoseala) , folosind materiale tece…cam la ce preț se ajunge?
mersi

Razvan

Intre uponor și rehau ptr ce ai opta? incalzire pardoseala.

Sus, unde-i Iancu!