Grup amestec încălzire pardoseală Butelie egalizare NUp

Ce site ciudat!? Lemnu’ mai scump decât gazu’? Modelul de CT bate marca de CT? 24 kW ajung la case? Panourile solare n-ar merita [fără trucuri]? Geamuri mici, la dormitoare mai ales? Etc. Pfui! Acum: cică, să nu pui grup amestec încălzire pardoseală? Aha… Dă-mi pace!

Grup amestec regimuri: calorifere + pardoseala Rehau
Grup amestec încălzire pardoseală  + calorifere Rehau

Vezi când recomanda folosirea kitului cei de la Rehau pagina 157, cei de la Purmo, s.a.!

Kit amestec Rehau
Kit amestec Rehau

Centrală termică gaz [CT], sau pompă de caldură [PC]? Casă nou-noută?

Observă, mai jos, cum domeniul industrial încearcă să intre-n casele oamenilor! Mda. A cam și reusit. Alt exemplu: centrală tratare aer, CTA. Pourquoi? În afara de tavan fals [ca la mall], barem, aduce vreun plus de confort fata de geamuri & splituri? Va fi un articol.

Stii la ce foloseste un grup amestec încălzire pardoseală?

Grup amestec - principiu
Grup amestec încălzire pardosealăretur-circuite + tur sursa caldura

Apa fierbinte de 80°C, rosie, devine cu temperatura joasa 45°C, portocalie. Cam atât. E uau? Bun. Dacă „plecăm” direct din CT, ori PC, cu apa la 36°C, ce mai amestecăm!? În imagine, capac negru jos, reglezi cu mânuta temperatura portocalie. Exista și varianta automata, fara efortul tau. Chiar cu senzor extern de temperatura, controler, servomotor etc. Mda, cu efortul tau financiar. Degeaba. Tu cumperi CT/PC de 2018. Nu?

La ce partikipa un grup amestec încălzire pardoseală? Bani: pe el + pe automatizare + pe curent electric, să învârtă morisca pompei 🙁

Încălzire doar CALORIFERE subsol + parter + etaj. Ai vreun grup amestec încălzire cu calorifere?

Nu vorbesc de cei abia debransati. Ei se bucura c-au scapaaat! Uraaa! Ei înca nu-s cu notiunile astea. Sa-i felicitam și sa-i primim în clubu’ nostru normal [de altfel, pentru 2018].

Pompa CT calorifere, pompa CT pardoseala
Pompa CT: calorifere / pardoseala. Probabil 26 bucle. Nu conteaza 🙂

Stiu. Desenez cam urât. Entschuldigung!

Rolul pompei? Oricărei pompe dintr-o instalatie de încălzire.

Transporta agent termic. Asigura debit caloric, kW. Repet: energie = kWh. Pompa dintr-o CT de 24 kW îi duce pe toti cei 24 kW. Trebuie verificat sa învinga pierderile de presiune DOAR de pe cel mai dezavantajat traseu.


Vezi Echilibrare hidraulica! Din nou: încalzire = sistem închis, nu deschis, cum e buda, ori ghiveta. Pompa recircula la nesfârsit apa-n tevi. Poti avea 5 etaje, ca nu conteaza pe verticala. Termosifon? Pe orizontala-i naspa 😉


Pierderi de presiune calorifer versus bucla pardoseala. Oricum, cam 🙁 complicat. My job here 🙂
 • Consideram pierderi traseu distribuitor-calorifer/bucla-colector. DeltaT 10K. Parchet laminat.
 • Calorifer 22/600/1400, debit la 75/65/20 2400 W, robineti tur&retur, teava: cca 470 mmCA.
 • Bucla pardoseala, D 17x2mm, debit la 45/35/20 800 W [2400 W în 3 bucle de 100 m]: cca 400 mmCA. (40 mmCA/m nomograma Purmo).

Vezi Putere centrala termica. Pompa!

Încălzire pardoseală subsol + parter + etaj. Recomand. Grup amestec încălzire pardoseală?

 • aceiasi bani pentru investitie: pardoseala peste tot versus calorifere subsol & etaj + grup amestec încălzire pardoseală etc. Exploatare mai scumpa. Durata de viata mai mica. Reparatii mai dese. Tanana…
 • pardoseala = temperaturi joase = randament maxim CT/PC = eficienta maxima sistem încalzire.
 • pardoseala = confort maxim. Dai banii pe confort. Nu? 🙂 Majoritatea regreta ca n-au încălzire pardoseala si-n dormitoare. Unii chiar ca n-au pus gresie. Ma rog.
 • Nu tuseste teava din sapa de sub rotile Seriei 7. Ok, Peugeot 208.
 • pardoseala peste tot = acelasi regim de temperatura. Temperatura joasa, oricum, o da DIRECT CT, sau PC.
 • Vezi Temperatura joasa. Senzor extern intern obligatorii în 2018!

Încălzire pardoseală doar parter, calorifere subsol + etaj. Grup amestec încălzire pardoseală?

 • temperatura joasa si-n calorifere.
 • cu banii de grup amestec încălzire pardoseală maresti caloriferele.
 • temperatura joasa = doar avantaje.

Când suntem constrânsi sa folosim grup amestec încălzire pardoseală?

 • instalatie existenta cu calorifere, care n-ar mai „face fata” cu temperaturi joase.
 • cazane pe lemne, peleti [pot fi cele mai scumpe] accepta temperaturi minime de retur 50+°C. Deci, tur min 60°C.
 • ai în pufferul de 2 tone apa la 95°C. Normal, grupul face amestec pentru a coborî temperatura aia-n bucle.
 • vezi când recomanda folosirea kitului cei de la Rehau pagina 157, cei de la Purmo, s.a.!
Grup amestec calorifere + pardoseala Purmo
Grup amestec încălzire pardoseală + calorifere Purmo
Grup amestec calorifere + pardoseala Reahu
Grup amestec încălzire pardoseală + calorifere Rehau
 • PONT 1. Foloseste un amestec general pe toata casa + pompa corespunzatoare!
  • Vana amestec manuala. Google it!
  • Vana amestec cu servomotor. Google it!
  • Regulator electronic încalzire [Google it!] Modulare temperatura tur functie de cea exterioara.
 • PONT 2. Temperatura joasa o reglezi DIRECT din CT/PC. Instalatie prea mare? Nu duce pompa din CT/PC? Pui DOAR o pompa-n serie. Gata.

Bun. Noi, la toate cazanele pe lemne + puffer, montam vana amestec + pompare, chiar de sunt decât calorifere. De ce? Sa regleze omu’ manual/automat temperatura-n calorifere 😉

Grup amestec cu compensare meteo + interior
Grup amestec cu compensare meteo + interior

Butelie egalizare. Liberté, égalité, fraternité? Industrie grea?

Butelie egalizare
Butelie egalizare

Prin industrie, butelia de egalizare are câteva rosturi:

 1. Temperatura înapoi spre CT/PC cât mai joasa = randament cazan/e cât mai bun.
 2. Stratificare pe verticala temperaturi. Pot fi n regimuri temperatura: 1. 90/80°C, 2. 70/50°C… 6. 40/30°C… n. 20/15°C. Returul unui regim poate fi turul urmatorului samd.
 3. Pot fi și n regimuri de presiune diferite: pompe cu înaltimi foarte mari de pompare și pompe cu-naltimi foooarte mici. În butelie se EGALIZEAZA presiunile. Te-ai prins! De aici îi vine numele. Îi mai spune: butelie de rupere de panta [panta = presiune].
 4. Se închid simultan-rapid toooate circuitele. Pompa/le cazanului/lor [daca n-au comanda de oprire] recircula  agentul 007 prin butelie și gata.

Dar, la casa omului, crezi c-ar fi nevoie de-asa ceva? Hmm!

Butelie egalizare. Liberté, égalité, fraternité? Casa omului here!

Ok. Vei avea 2 regimuri de temperatura: pardoseala + calorifere. C-asa ti se recomanda. Ma rog. Cica, se închid toooate circuitele deodata și se STRICA biata pompă sensibilă din CT/PC.

 1. Poti [recomandat chiar] lasa un calorifer fara robinet termostatat, în baie de ex. Măcar, de-ar fi termostatati pe toate caloriferele! 😉 Barem, pierdere energie în spatiu folosit de omu’ nud 🙂 nu-n camera tehnica.
 2. La sisteme fara grup amestec încălzire pardoseală: o bucla fara actuator [recomandat de altfel]. O buclă pentru bucă. Oricum, automatizarea opreste și pompa din CT. Post-circulatie zero.
 3. ORIsiCUM, centralele au o protectie anticalcar pe apa calda menajera. Cum? Folosesti scurt apa calda. Închizi brusc bateria ghivetei. Arzatorul încins încalzeste apa din schimbator. Temperaturi mari = depuneri mai mari de calcar. Protectie: centrala recircula prin caloriferul deschis, sau bucla deschisa acea apa „încinsă” 😉 de-i iarna, de-i vara. Vei cumpara o CT fara protectie anticalcar? Cu putere minima 6+ kW? Hmm! 2018, totusi.
 4. Centrala ar trebui sa aiba supapa diferentiala de presiune, tur-retur. DeltaP mare = supapa se deschide.
 5. N-ai punctele de mai sus? Plus, vei cumpara o centrala cu raport modulare prost? Putere minima 6+ kW? PONT: Cumpără alta!

Încă n-avem un client sa ne-njure ca N-AM pus super grup amestec încălzire pardoseală. Probabil, l’-i cald și bine, cu facturi gaz&curent ‘mai decente 😉

Pfui! Greu? Deloc. Hai! 🙂

13
Zici, sau contrazici ceva?

4 Comment threads
9 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
  Te-ntere' ce-i p-aci? Pune-un email!  
Dă-mi de știre!
Emil

Salut, Bogdan!
La un duplex, in zona Clujului, am la parter incalzire in pardoseala, distribuitor cu 5 cai, iar la etaj urmeaza sa montez 4 calorifere.
Vreau sa achizitionez un Viessmann 24 kW. Acum urmeaza sa te intreb și sper sa imi poti raspunde in timp util, ptr ca urmeaza sa achizitionez un kit de amestec cu pompa Wilo. Urmeaza sa torn sapa de beton și am inteles ca trebuie presiune pe teava, Purmo de 17. Spune-mi, te rog, daca e necesara vana de amestec, sau e de ajuns doar pompa? Ce recomanzi sa imi mai instalez pentru a putea regla temperatura pe nivele? Ce fel de termostate, etc. Multumesc mult!

Marian

Salut,

Am cumparat un Ariston Alteas One Net, pentru o instalatie de incalzire in pardoseala. In cazul in care se folosesc senzorul extern și cel intern pentru a regla temperatura pe tur, mai are sens vana de amestec cu 3 cai in instalatie, sau vreun termostat de maxim?

Merci

Daniel

Buna. Referitot la treaba asta cu grupul. Am și eu ceva intrebari.
Am vorbit de ceva timp ca vreau sa trec pe gaz. Dar, urmeaza, ca asa.i cu hartiile. Acum, daca tot e scris și articolul acesta, e numai bine pentru nelamurirea mea. Eu acum am GPA la distribuitor. Momentan sunt pe lemne.
Întrebarea mea este daca imi pun CT pe gaz, categoric nu mai am nevoie de GPA, dar ce sa fac cu el. Ma gandeam sa il scot de acol’ și sa il mut in camera tehnica. și sa il leg cumva pe centrala actuala (ca acum daca tot o am n-o dau la fer vechi) și daca pun CT pe gaz sa mearga fara, iar vreodata se supara rusii sa pot baga pe foc și atunci ar merge CT lemne cu GPA.ul. Nush daca e cel mai bine asa, ce solutie mi.ai da? Pe o parte nu l.as mai pune, dar daca tot nu scot CT pe lemne afara, atunci cu ea fara GPA tot nu pot, nu?
Oricum , de langa Distribuitor tre zburat, nu? Cum ai face in cazul asta? Nu bani, nu ca.i mai usor etc. Ce ai recomanda?
Mersi! ..

Sus, unde-i Iancu!