Categories: Termice
February 13, 2018
| On acum 1 an

Distribuitor calorifere / încălzire. Treb’e?

Distribuitor calorifere | Distribuitor = distribuire? Seriously!

Unul din locurile fruntase in Top degeaba îl ocupa un distribuitor calorifere. Temperatura, presiunea, continutul de oxigen RIDICATE omoară instalațiile. Vezi Temperatura joasa + senzori intern & extern. Confort & economie & viata maxime 2018!

Tanti M. sta-n Turda. Are-un fiu, C., ‘n Dallas, Texas. Nu ia vaporu’ pân-acolo c-o auzit de Titanic, de la tanti Jenii. Ia avionu’. Nedrept: nu exista legatura directa Turda-Dallas. Din România te duci la Frankfurt, sau Luton. De-acolo românii-s distribuiti pe teritoriu’ Americii, care-unde. La fel la-ntoarcere: sunt colectati la Frankfurt. Exact asa functioneaza un distribuitor calorifere, ca Frankfurtu’: din centrala termica, agentul termic se duce-n distribuitor, dupa care e distribuit spre calorifere. Dus-întors (în colector) ca la Wizz. Spre Thiene exista zbor direct, fara distribuitor-colector. Acolo sta B., alt fiu.

Distribuitor calorifere | “Dice?”

Auzeam la RRA o doamna: în România-s la moda trigliceridele. Câta reclama la medicamente!? De s-ar vinde trigliceride, românii ar cumpara trigliceride. Zic io: de le-ar vinde Dedemanu’: besser. Bravo! Ai stil daca ai: distribuitor apa, distribuitor calorifere, vata minerala bazaltica, geamuri Miami cu perdele și mileuri, insula-n bucatarie, medalioane și brâuri la faianta 🙂 Mobila venghe, acum, nu-i nu-stiu-ce mare scofală.

Esti inginer, sau instalator, ori utilizator final. Stii de ce se foloseste un distribuitor calorifere? Raspunsul tau: Nu. Sau, probabil, pentru:

1. a da banii pe el

2. a da banii pe spart perete, montat cutie + distribuitor, racordat tevi, reparat perete

3. a ocupa uMpic de spatiu

2². a se vedea cutia

2²+1. a exista un fabricant/vânzator de distribuitor calorifere

2×3. a pune kilometri de tevi.

Am folosit infinitivul verbului. Vezi și distribuitor instalații sanitare: apa rece și apa calda menajera!

Distribuitor calorifere | Pierderi de sarcina, mmCA

Pompa are înaltimea maxima încât sa învinga pierderile de presiune liniare + locale, mmCA, dintre centrala termica și ultimul calorifer.

Pierderi liniare. Fara distribuitor ai lungimea Lf = centrala – calorifer. Cu distribuitor-colector ai Ld = centrala – distribuitor + distribuitor – calorifer. Ld > Lf.

Pierderile locale. Fara DC = suma pierderilor din teurile de separare. Cu DC = pierderile in teurile de separare dintre CT și DC-uri + pierderile în DC.

Vezi despre pompele centralelor pe gaz de perete!

Ad enervant. Util?

Distribuitor calorifere | Montaj aparent, sau îngropat

Observ, însă: la instalațiile aparente românii nu pun distribuitor. Merg ramificat: tevi + teuri. Corect. De ce nu și la montaj îngropat?

Exista teuri destinate montajului îngropat: Uponor, Rehau, Kan etc. Stai linistit ca se duce mai repede teava decat teurile! Cupru și PPR-ul se pot monta îngropat, oricum. Ai: presiune maxima 3 bari, temperaturi de max. 70°C. De faci calcul pentru temperaturi joase + senzor de temperatura exterioara modulezi temperatura apei în tevi între 25°C și 50°C = afar’ între +15°C și -18°C. Ma rog, prea tehnic, poate 🙂

Cu, sau fara distribuitor: TREBUIE SA FACI PROBA DE PRESIUNE!

Distribuitor calorifere | Durata de viata a instalațiilor/cladirilor

Cum ma-ntreb în alt articol: stii care e durata de viata a casei tale? Vrei sa lasi ceva-n urma ta? Ok. Dar, distribuitor-colector calorifere ti-ai ales? Ai văz’t filmu’ Coco?

Vezi ce-i și cu durata asta de viata a tevilor de cupru, henco, ppr!

Distribuitor calorifere | Echilibrare hidraulica

Mai ales în instalațiile termice este foarte importata echilibrarea hidraulica = apa calda la toate caloriferele, în mod egal. Democratie! Nu te stresa! Nici colegii mei, inginerii, nu stiu ce-i aia, desi doamna profesoara, Glugănitza, chiar a insistat s-o-ntelegem. Dimensionarea conductelor de instalații termice interioare 5% din disponibil + exterioare 10% din disponibil. Din nou, nu te stresa! Esti printre majoritatea care nu-ntelege.

Cu, sau fara distribuitor: TREBUIE SA FACI ECHILIBRAREA HIDRAULICA!

De ce dai banii pe proiectare, sau p-un instalator? Sa-ti faca astia calculele și echilibarile vietii! Nu?


Vezi Echilibrare hidraulica! Încalzire = sistem închis, nu deschis, cum e buda, ori ghiveta. Pompa doar recircula la nesfârsit apa-n tevi. Poti avea 4 etaje, ca nu conteaza pe verticala. Termosifon? Pe orizontala-i nasol 😉 Ti-a spus „ingineru”: nu duce pompa că-i înaltă casa? Ma suni 😉 Îi voi desena.


Apa e ca omu’: îi e lene sa mearga-n toate caloriferele. și tu mergi sa iei pâine la primu’ magazin, nu la ultimu’. Asa și apa de încalzire: merge-n primu’ calorifer. La al doilea calorifer treaca-mearga. Al treilea aude apa calda. Al patrulea calorifer aude despre apa calda, ca turdenii despre tren. Iar, restul caloriferelor: reci ca gheata.

Distribuitor calorifere | Tichelmann = instalațiile perfecte fără facultate

Esti inginer, sau instalator, ori utilizator final. Vrei o instalatie de ‘ncalzire optima, perfect echilibrata hidraulic? Citeste despre sistemul Tichelmann, sau vezi un videoclip în limba română!

În imagine caloriferele sunt legate pe diagonala. Asa se leaga DOAR DACA L > 3 x H, 22/600/1900 de exemplu. Vezi!

SISTEMUL TICHELMANN =

a. indiferent de materialele din instalatie cupru, henco, ppr s.a.

Ad enervant. Util?

b. indiferent de diametrele, lungimile tevilor

c. indiferent de numarul fitingurilor: coturi, teuri, mufe, adaptori etc.

d. indiferent ca montezi instalatia c-un super-instalator, sau cu unchiu’-to Marcel

d iar. indiferent de montaj îngropat, sau aparent, ori mascat

e. indiferent de marimea, tipul, materialul, eticheta, brandul, pretul etc. ale pompei

f. indiferent de bătaia vântului

f¹. indiferent de ce vrei tu…

= INSTALATIA RăMÂNE PERFECT ECHILIBRATă HIDRAULIC.

Distribuitor ancalzire | Un fel de concluSie

Ce se înâmpla de nu folosesti distribuitor calorifere? Nimic. Salvezi planeta “decât”.

Nu moare nimeni dacă îngropi 8 teuri urâte, făcute, oricum, pentru a fi-ngropate: PPSU Q&E, sau PPSU sertizare s.a.m.d.

Economie de material distribuitor + material cutie + material tevi + hrana montator + curent electric pentru pompa.

[poll id=”5″]

Nicio problema daca nu esti de acord. Comentariul tau va fi publicat. Mersi.

Bogdan

'99: Facultă instalații Cluj, '00: Management energetic clădiri, '95-azi: fan termice

Disqus Comments Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*

View Comments

 • Salut, Bogdan,
  Ma confrunt cu o problema și nu am gasit nicio solutie mai normala la cap, in sensul de explicatie logica a ceea ce se intampla.

  Am un apartament cu 3 camere și 2 bai, 76 mp. Am instalat o centrala Bosch Condens 2500W, conectata la calorifere prin teava PEx-A de 16, cu ajutorul unui distribuitor. Oi fi facut alegerea gresita. Asta e. Nu mai am cum sa scot parchetul și pardoseala. Nu m-a dus, nu m-a dus. Acum incerc sa repar.
  Problema este ca toate caloriferele, mai putin cele din bai, care sunt port prosop, nu se incalzesc: jumatatea de jos pe diagonala. Adica: incepand de la 20 de cm sub robinetul de tur, pana la a doua "bara" inainte de retur, sunt din ce in ce mai reci pana jos. Am mutat pompa de apa a centralei și pe 1, și 2, și 3, pe ambele curbe și fixa, și variabila. Am inchis și deschis robinetii in fel și chip. Acum stau cu o baie inchisa, la fel și bucataria. Parca a mai coborat caldura în calorifere. In sensul ca sunt cam 65% calde. Aerisirea am facut-o de 3 ori la interval de 3-4 saptamani, sa ma asigur ca nu a mai ramas niciun fir de aer.

  Ce ma sfatuiesti sa fac? Cum pot sa-mi rezolv problema asta?

  Ideea e ca pe Decembrie, desi a fost caldut afara și centrala a mers pe 55*C la tur, ne-a costat 420 ron gazul. Ceea ce mi se pare cam prea mult. și cred ca acest cost are legatura cu caloriferele.

  Multumesc anticipat.
  PS: Vezi ca in articole ai probleme cu html-ul, deoarece imaginile și alte link-uri apar ca html.

  Cancel reply

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked*

  • Sorin,
   1. Scuze tututor. Firma de web design a propus alta tema. Lucreaza la site.
   2. Banuiesc ca sunt 4 calorifere otel/fonta + 2 port-prosop în bai.
   3. Închide turul pe 5 calorifere de tot! Lasa doar cel mai dezavantajat calorifer deschis total, tur + retur!
   4. Daca va fi vreo îmbunatatire la încalzirea lui, atunci trebuie sa mai "umbli" la echilibrarea hidraulica.
   5. Factura de gaz nu are nimic cu "mersul" caloriferelor. Doar de ai 18C într-o camera ?i 26 în alta. Apartamentul consuma energie, nu caloriferele, tevile etc. Astea doar duc.
   6. Probabil, apartamentul ar fi la parter, sau ultimul etaj. Nu bine izolat termic, geamuri etc. Consum prea mare de apa calda menajera.
   7. Probabil, doar PROBABIL, centrala nu e reglata pe randamentul optim, raport aer-gaz etc.

   Cancel reply

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked*

 • Salut, Bogdan,
  Multumesc frumos pentru raspunsul prompt. Chiar nu ma asteptam. Pe alt blog am stat cateva saptamani bune pentru un raspuns.
  Da. Sunt 4 radiatoare de otel ( tabla zic eu :) ) și 2 port-prosop in bai.
  4. Asa am sa fac. Intrebarea este: aleg caloriferul din sufragerie, mai aproape de centrala, de 1800 mm, cel mai rece, sau aleg caloriferul care e cel mai departe de centrala, de 1400 lungime, incalzit putin mai bine?
  5. Inteleg ca apartamentul consuma energie. Insa, ce nu inteleg este: cum la niste prieteni apropiati care au 4 camere nu 3 (12 mp in plus), acelasi setup la centrala (calorifere conectate cu PEx-A prin distribuitor), centrala Viessmann Vitodens 100-W, neizolat blocul, pe colt (majoritatea peretilor afara, orientat catre nord). Au avut cost pe decembrie de 220 Ron la gaze???
  6. Intr-adevar, noi suntem la ultimul etaj și ei sunt mai jos. Doar acest lucru sa mareasca cu aproape 45% factura?
  Geamurile sunt tripan low-e interior, 4 anotimpuri exterior cu argon, factor de pierdere de 1.1 - sunt net superioare fata de ce au ei, termopan fara argon. Consumul de ACM e normal.
  7. Nu exclud, m-a informat cineva sa am grija la acest lucru cand se pune in functiune, insa, nu stiu daca sunt corecte setarile sau nu. Ce valori ar trebui sa indice?
  PS: Am mutat de ieri pana azi (24h) temperatura din centrala pe 60* și termostatul l-am pus sa mearga din 0.1 in 0.1* nu 0.5* și am consumat cu 2 mc de gaze mai mult.
  Inca odata multumesc anticipat. Revin cu ce am descoperit in urma testelor.

  Cancel reply

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked*

  • Mda... în loc sa lucrez pe bune, sau sa dau laicuri pe fb, scriu aici :)
   4. Dezavantajat termic = cel mai "rece". Cazul tau: bucatarie.
   5. Apartamentul tau are 70-80 mp pereti exteriori cu tot cu ferestre. Cât tavanul, deci. Normal sa ai factura de gaz = factura prietenilor apropiati x 2. Sorry. Ultimul etaj e cel mai mare consumator de energie la bloc, casa, hotel etc.
   6. Geamurile au o valoare Uw, W/mpK. Asta trebuie sa fie mica-mica. Recomand articolul cu izolatia termica. Nu le am cu denumirile pompoase. ACM = ok. Înteles.
   7. La randament/eficienta umbla doar inginerul de service. Daca CT are in datele tehnice 102%, Hi gaz, sa aiba 102 nu 92%. La temperatura de tur umbla utilizatorul final. Ok. Asta ar trebui sa fie super-mica, dar sa asigure confortul termic dorit. Recomand senzor extern de temperatura. Sa folosesti +/-0,1 K pe termostat, ar fi super-ok sa fie senzor extern, sau reglezi manual temperatura cât mai joasa. Nu simplu, din pacate. Can't help now. Vor fi articole și despre astea. Nu stiu câte ºC erau înainte de-a seta 60ºC.

   Cancel reply

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked*

 • Salut, Bogdan,
  Pai poti da și like-uri pe facebook. De muncit la ora asta e tarziu, totusi. Mai faci o pauza, mai ajuti un om la ananghie :) Recunoscator, oricum, o sa-ti fiu pe viata. Cu siguranta am sa ajung prin Cluj și ma revansez.
  In manualul centralei mele, asta este eficienta in procente: http://prntscr.com/i7ve7g
  Iar pe "bonul de casa", dat de aparatul magic de masurare al domnului inginer de service zice, Eficienta 98%, pierderi de 1,2% și un punct de roua la 52,1 grade.
  La prima privire de la 98% eficienta pe bon la cea de 102% cat scrie in manual e o diferenta care, ma gandesc, conteaza destul de mult, sau ma insel.
  Inainte de a seta 60ºC erau 55ºC in temperatura apei din centrala.
  M-am gandit și la senzor extern, ca am citit ca "reglate toate bine", adica și senzorul de casa, și curba de caldura din centrala, și impreuna cu el pot duce la o scadere de 30% a costurilor. O fi adevarat?
  Senzorul extern se conecteaza direct la centrala, sau trebuie sa fie un "cuplu" cu termostatul de camera? Ca momentan avem un Salus și am gasit un senzor Bosch compatibil cu centrala.
  Din nou multumesc anticipat pentru efortul de a-mi raspunde. Cu siguranta intrebarile mele le au și alti oameni, doar ca inca nu te-au gasit.

  Cancel reply

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked*

  • Sorin,
   De la 102 la 98% e ok. 12 lei/luna. Repet: trebuie sa regleze și pentru CO și noxe. Probabil pe 102% era prea mare poluarea.
   Io nu am centrala montata fara senzor extern de temperatura. Clientii îl cam folsesc. Între 20..30% reduce factura de gaz. Cu cât alegi graficul mai bine, cu atât economiile mai mari.
   Senzorul este independent de termostatul de camera. Are contacte separate în centrala.
   Orice termostat on/off este potrivit pentru orice centrala termica. Doar "rupe" curentul.

   Cancel reply

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked*

  • Salutare din nou,
   Am facut testul propus de tine: caloriferul s-a incalzit in totalitate. Însa, centrala a avut porniri scurte, dese. Crestea temperatura apei prea repede și se oprea. Vorbesc de cel din sufragerie, care e cel mai mare și cel mai rece.
   Mai departe ce e de facut? Ma poti ghida cum sa fac echilibrarea hidraulica, tinand cont ca sunt pe distribuitor?

   Cancel reply

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked*

   • Sorin,
    Crestea temperatura repede =
    1. N-ai circulatie suficienta. Undeva e obturat ceva: robinet, conector, teava etc. Verifica robinetii tur + retur/calorifer, tur + retur/distribuitor! Aeriseste distribuitorul/colectorul!
    2. Puterea minima a centralei e prea mare. Din pacate, centrala ta, Bosch Condens 2500 W, are Pmin = 8,1 kW pe temperatura joasa 50/30ºC și 30% din puterea nominla. Recomandare: inginerul de service poate regla puterea maxima a centralei. De la 24 kW s-o coboare la minimum posibil! Ca pentru încalzire n-ai nevoie nici de cei 8,1 kW cu toate cele 6 calorifere pornite.

    Verifica daca va fi acelasi fenomen și pentru celelalte calorifere!
    Vezi în manual "Functia aerisire"! = pompa recircula la viteza maxima apa prin instalatie, fara flacara/încalzire.
    Recirculi 10 minute pe fiecare calorifer în parte. Cum ai verificat cel din sufragerie.
    Asta poate ajuta la "desfundare".
    Abia apoi putem trece la echilibrare.

    Cancel reply

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked*

 • Salutare Bogdan,
  In urma testelor propuse de tine am aflat cu stupoare, ca domnul instalator mi-a montat gresit distribuitorul la centrala. In sensul ca partea de retur a distribuitorlului (calorifere) a conectat-o la turul centralei. Astfel mie imi baga caldura in calorifere pe jos, nu pe sus.
  Si, datorita faptului ca aceste calorifere au un sistem anume de ghidare a apei, cred ca asta e problema.

  Multumesc pentru toate raspunsurile date.

  Cancel reply

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked*

  • Buuun! Se-ntâmpla și la case mai mari. Rezolvabil usor.
   Succes!

   Cancel reply

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked*

 • ESTI DEMENTIAL!!!! Din toate punctele de vedere. Am invatat mai multe aici decat din orice manual de termotehnica (sau termodinamica ?).

  Cancel reply

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked*

 • ESTI DEMENTIAL!!!! Din toate punctele de vedere. Am invatat mai multe aici decat din orice manual de termotehnica (sau termodinamica ?).

  Cancel reply

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked*

 • La sistemul tickelmann din poza magistralele ingropate de tur și retur au acelasi diametru pe toata lungimea sau in trepte? Ca daca e in trepte, cum banuiesc, apar multe complicatii, n' repere,tot felul de teuri reduse.

  Cancel reply

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked*

  • Pot fi diametre diferite, sau egale.
   Daca sunt telescopic, vor fi în oglinda: tur versus retur.
   O reductie poate fi din teu, sau pur și simplu pe un tronson de teava.

   Cancel reply

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked*

 • Salut. Cat de grav poate fi daca la o instalatie a unei case, incalzita clasic (calorifere), s-au montat distribuitoare cu debitmetre despre care acum am aflat ca se folosesc la incalzirea in pardoseala. Parca se incalzesc prea greu caloriferele. Exista vas de echilibrare, celtrala Vaillant 46 kw, pompa recirculare acm.
  Se impune un senzor extern cum am citit in recomandarile dvs?
  Multumesc anticipat pentru raspuns.

  Cancel reply

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked*

  • Of! Este super ok cu acel distribuitor. Se poate face echilibrare termică mai ușor.
   Dezavantaj: scump + cutie ce se vede.
   Nu am înțeles dacă există grup de amestec.
   Grupurile alea sunt aiurea că fac amestec vrem, nu vrem. Cu 10-15 grade e mai joasă apa după ele.
   Senzorul de exterior = piesa principală. Nu cred că sunt instalații în 2019 fără!

   Cancel reply

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked*