Distribuitor apa rece, sau calda: DEGEABA

Distribuitor apa | “Dice”?

Orice fabricant de orice, demonstreaza ca ai nevoie de acel orice. Un vânzator de distribuitor apa ti-l baga pe gât. Idem, un instalator care ase-o-nvatat el di-la bădiucu’. Un inginer îti arata câte stie el, pe când tu nici macar n-ai auzit de distribuitor apa. Uau! Nu trebuie sa fii prof’ univeristar sa-ntelegi articolu’ asta. Oricum, recomand și articolul de inst. termice: Temperatura joasa, senzori extern & intern. Confort & economie & viata: maxime.

De ce se foloseste distribuitorul de apa rece, sau apa calda menajera? DEGEABA. Sa dai tu banii pe el. Toti imobiliarii il folosesc, dar mai toate instalațiile curg, oricum, in apartamentele noi. Ce durata de viata are cladirea – caramizi, betoane, acoperis etc.? Se dărâma cladirea, dar, super-cool, tu ramâi cu distribuitoru’ Chuck Norris și tevile Van Damme fără teuri.

Produse degeaba: dedurizator, sau Calgon in Cluj-Napoca, unde apa are duritatea 2ºG. Ai nevoie de produsele astea? Nuuup!

Distribuitor apa | Chipurile: rosturi

Un distribuitor de apa rece, sau calda are, vez’-Doamne, urmatoarele rosturi:

Ø. Daca faci instalatia aparenta, rostul distribuitorului e multimea vida, zero barat, Ø. Se pierde și minimul rost pe care mai-mai ca l-ar avea: punctul 1.

1. La tevile multistrat (PExAl, Hencăl, PE-Xa Rehau, PEx-A Uponor etc.) cu montaj ingropat, eviti sa bagi teurile-n sapa, sau tencuiala. Cica vor curge. Adaptorii/conectorii [ăia unde legi bateriile] vor fi-ngropati, eniiuei. PPR-ul și cuprul pot fi cu montaj îngropat, lejer. Culmea tehnicii: pui distribuitor și mergi cu cupru “angropat”.

OBLIGATORIU! PROBA DE PRESIUNE INAINTE DE INGROPACIUNE!

2. Inchidere/separare consumator. Adica, se duce rezervoru’ la buda și pana vine instalatoru’ poti sa-l inchizi și sa folosesti, până-una-alta, chiuveta, sau dusu’. Bideu n-ai.

distribuitor apa robinet coltar

3. Echilibrare hidraulica. Adica, ai in distribuitor 3 bari. De aici pleaca apa la fiecare consumator (chiuveta, buda etc.) cu 3 bari. Daca ai un consumator mai apropiat, traseu scurt, poti obtura curgerea apei cu robinetii de pe distribuitor, astfel incat sa ai presiune ok și la chiuveta mai indepartata, când merg deodata.


Superb! Omu’ mer’e la budă. Dă drumu’ simultan la: budă, bideu, ghiuwetă GHW, dus. Scenariu foarte des întâlnit.


¾. Scapi de pierderile de sarcina locale. Adica, pierderile de presiune, mmCA, in teuri.

2². Esti administrator de bloc. In subsol, din distribuitor pleaca apa rece și calda la fiecare apartament in parte. Un vecin nu plateste consumu’. Ii tai apa cu foarfeca.

Distribuitor apa | DEZAVANTAJE. De ce sa nu-l folosesti?

La un hotel de 5 stele, ai recirculare de apa calda pana la fiecare baterie. De ce crezi ca acolo dai drumu’ la apa calda și instantaneu te bagi in dus? Ce zici de apa rece pe zona corpului un bideu it is built for? Bine ca n-ai bideu, totusi 😉

Daca tii la confort, faci recirculare de acm. Cum o faci folosind distribuitorul? Pui kilometri de tevi și n³ distribuitoare? Cool!

Dă banii pe baterii cu senzori, comenzi vocale, wi-fi etc.!

case eficiente termic smart wc bideu
case eficiente termic | smart wc bideu cu alexa și ok google

Familia are nevoie de confort acum, NU peste 30 de ani lumină. Stim noi standardele de confort din viitor? Copiii-si vor face exact cum va fi atunci.

case eficiente energetic baterie cu senzori și termostat
case eficiente energetic | baterie cu senzori și termostat

-1. RISIPA DE APA, ENERGIE, NERVI de asteptare. Dai drumu’ la chiuveta. Arunci la gunoi apa racita-n teava. Nervos, astepti apa calda. Vine apa calda. Beton! Ura! Dup-aia faci dus. Arunci apa racita pe teava care merge de la distribuitor la dus. Consum de-a lela de apa și de gaz, sau mai nasol: de lemne, ori curent electric. Daca lungimile sunt mai mari, diametre mai mari, cu atât e mai naspa risipa de apa + energie + nervi de asteptare. Idem: daca vrei sa bei apa rece.

-½. Ai muuult mai multa apa racita pe tevile cu trasee lungi distribuitor-consumator + apa din distribuitor + ca românii merg cu teava de 20..32 mm intre centrala/boiler și distribuitor. La fel, apa rece stătută, ne-improspatata in tevile folosite mai rar. Tanana!


Pe bune! Am văz’t casă cu 3 buz’, iar, spre celebrele, vitalele distribuitoare, tevi TECE de 32 mm. Incredibil! Dice? Se leagă pompierii, de n-au apă-n cisternă? În sate se bagă apa cu tevi PEHD 63 mm.


Dac-ai timp: Apa calda menajera

0. PREȚUL. MONTAJUL. SPATIUL. ASPECTUL. Dai bani pe el. Dai bani pe cutie. Dai bani pe spart/reparat perete. Dai bani pe montarea lui. Ocupa spatiu. Se vede.

0,5. Dai o groaza de bani pe teava.

1. Toti fabricantii de tevi multistrat au și fitinguri recomandate pentru montaj îngropat: Uponor, Rehau, Kan etc. PPR-ul și cuprul il poti baga, oricum, unde vrei. Durata de viata? Vezi Cele mai bune tevi!

2. In Top degeaba intra cu brio și folosirea distribuitorului cu robineti + robineti coltar la fiecare consumator. Adica, inchizi/separi de doua ori acel consumator? Why?

3. Echilibrarea hidraulica. Daca mergi ramificat (o singura teava + teu la fiecare consumator), faci echilibrarea din diametrele tevii + robinetii coltar. Considera și simultaneitatea de folosire a apei. Adica: deodata dai drumu’ la buda, dus, bideu și chiuveta? Am uitat: bideu n-ai, ca la ce-ti treb’e!? Noroc pă tine c-ai distribuitor!

¾. Cu distribuitor ai trasee de teava muuult mai lungi: scapi de pierderile locale, dar dai de pierderile de sarcina liniare, mmCA/m. Coturi nu folosesti, ca indoi teava. Oare, ce pierderi de sarcina ai pe distribuitor? Vezi un caclul cu perderile de presiune liniare și locale!

4. Instalatii sanitare adevarate, the best sunt cele “in bucla”: tot timpul apa rece proaspata, fara bacterii și apa calda in tevi pana la toti consumatorii. Vezi filmuletele cu propunerea Uponor! Super-tare. Ai confortul maxim c-un consum minim de apa și energie.

Distribuitor apa Robineti siguranta coltar

Distribuitor apa Robineti separare

5. Renunti la distribuitor = salvezi planeta. Nu moare nimeni ca îngropi 3 teuri, care, oricum, sunt destinate montajului îngropat. Consum mult mai mic de teava, consum zero de alama, inox, PPR, din ce-a fi distribuitorul, consum zero de tabla/plastic pentru cutie. Economie de apa și energie. Nervi mai putini pentru asteptare. Confortul tau: superior.

Distribuitor apa | Recomandari

a. La casa noua: incearca sa pui baile una peste alta, sau una langa alta!

b. Boilerul, sau centrala termica cu preparare instantanee acm se afla in punctul A. Chiuveta in punctul B. Incearca sa ai lungimile AB cat mai mici! Pune centrala in centrul de greutate al consumatorilor de acm. Folosesti des chiuveta la bucatarie? Pune centrala, sau boilerul langa chiuveta! Folosesti des acm la baie, pune boilerul, sau centrala-n baie! Poti pune centrala in demisol și boilerul in bucatarie, ca nu tuseste nimeni.

c. NU folosi diametre mari pentru acm. Ai presiune in reteaua de apa rece, ai presiune la apa calda. Nu folosesti veci peste 3 consumatori de acm simultan. Diametru mare / trasee lungi = risipa de apa + energie + nervi asteptare.

c’. Noi, românii le avem cu tehnica: punem reductor de presiune pe bransamentul de apa și marim diametrele tevilor. Tare. Occhio! Legea spune: compania de apă iti da apa la max. 6 bari. Ai mai mult de 6 bari? Protectia consumatorului!

d. Chiar de izolezi termic tevile, apa se raceste totusi, dar, mai lent.

e. Fa instalatie de recirculare acm pana la ultima baterie! Dai drumu’ la apa calda, vine instant’ apa calda. Dai drumul la pompa de recirculare acm doar 30 minute dimineata și cum consideri seara. Confortul tau va fi optim + consum minim de apa, energie, nervi asteptare. Pompele de recirculare pot avea incorporate orar + termostat, ori sunt auto-adapt, learning = dupa vreo saptamana cam stiu cand se foloseste apa calda-n casa omului. Orice varianta = sub 1 leu/luna curent electric.

distribuitor apa recirculare acm

e’. Cu banii de distribuitoare faci instalatia de recirculare.

Daca ai chef: Detector de gaz. Kit.

f. Regleaza temperatura apei calde menajere la 39..40ºC. Nu te chinui s-o potrivesti din apa rece. Copii nu se oparesc. Precesul de imbatranire a intregii instalații muuult mai lent. Daca ai boiler, iei un Esbe. Vezi Cele mai bune centrale termice.

g. Pentru instalațiile de apa rece și calda foloseste sistemul PPR. Mai bun izolator termic și acustic.

Conductivitatea termica tevi, lambda. Mai mica = mai bine. Perete gros = mai bine.

PPR: 0,24 W/mK. Chiar 0,15 W/mK = 5 lei/m apa rece, 7 lei/m apa calda, scuuump 🙂

Henco/multistrat/PEx: 0,45 W/mK.

Cupru pur = 401 W/mK. De ce insista românii pe cupru ingropat? Super-tare: pierderi caldura tevi cupru.

Tevi incalzire pardoseala: 0,40 W/mK Purmo Pexpenta, sau 0,35 W/mK Rehau Rautherm S PE-Xa. Observi ca Purmo da mai multa caldura decat Rehau? 0,40>0,35. Va fi un articol separat.

De folos articolu'?

Dac-ai votat, vezi pãrerile!

Hev ă nais dei from nau on!

PS Daca ai ceva de comentat, scrie un comentariu! Va fi publicat. Thank you!

PS2 Cu ce ne batem noi capu’? Ne plângem de 50 de secunde întârziere a temperaturii perfecte a apei calde și altii, în super Cluj-Napoca si-n tară, se milogesc de Termoficări, sau de dom’ parinte sa sfinteasca vreo teava. Suntem in 2018. Serios?

13
Zici, sau contrazici ceva?

4 Comment threads
9 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
  Te-ntere' ce-i p-aci? Pune-un email!  
Dă-mi de știre!
bonti

Bogdane, o intrebare putin paralela sau perpeniculara: Un boiler electric uzual.Se recomanda(prin manualele tehnice) urmatoarele: Sa fie piese de fonta racordate la filetele boilerului ,pentru evitarea electrocoroziunii, piese de plastic izolatoare intercalate.Citez manual ferolli :La instalarea conductelor de ap?, respecta?i regulile esen?iale pentru prevenirea coroziunii: „Nu
se instaleaz? ?evi de cupru înaintea celor din fier sau o?el în sensul de circula?ie al apei”. Pentru
a evita formarea perechilor galvanice ?i prevenirea efectului distrug?tor al acestora, în?uruba?i
dup? cele dou? conducte ale boilerului cele dou? racorduri izolatoare furnizate împreun? cu acesta , cu ajutorul unei benzi din teflon.. Daca poti un mic indreptar la tema , prin prisma experientei tale, mersi

bonti

Principiul de curgere: cuprul poate veni numai dupa otel în directia de curgere a apei. Problema se complica daca ai și recirculare acm. (https://sistemecupru.ro/91-combinarea-cuprului-si-otelului-instalații-de-alimentare-cu-apa-potabila). De aia boilerele au anod de magneziu și sunt emailate pe interior. De notat ca pina la intrarea in boiler de evitat teava de cupru. Presiuni și temp. cat mai joase. Tocmai ma hotarisem pentru un boiler mai mic care sa mearga la vreo 80 gr. și vana termostatica esbe pe iesire.

Calin

Am o mare problema cu instalatia, și cu nevasta!
Adica, nu ii vine apa calda la dus, decat in anumite conditii.
Problema, cred, pleaca de la faptul ca centrala e la circa 20 m de dus + numeroase coturi. Teava de cupru de 18 (ca, na, sa vina apa multa: alta greseala). Bateria e una termostatata.
Daca dau drumul la apa (bateria fixata pe circa 40C) vine apa calda constant, dar cand schimb apa pe dus (adica sa curga pe para dusului, nu direct din baterie) se opreste centrala. Probabil, nu mai sesizeaza ca trece apa, datorita debitului mic. Am inlocuit 3 capete (para) de dus, cu gauri mai mari/mai mici. Degeaba!
Singura solutie e sa curga putin apa la chiuveta PE care o am in acea baie, astfel incat sa am debit in centrala, sa functioneze continuu.
Si e enervant. Ma cearta nevasta ca nici nu are presiune la dus si, daca umblu la alt robinet prin casa și il inchid brusc, nici nu mai vine apa calda deloc. Se opreste centrala (Buderus, Logamax GB012K). Am chemat și pe cei de la Romstal, ca de la ei am centrala și bateria termostatata, dar, zic ca instalatia mea e de vina, nu centrala lor.

Mersi

manole

Ai dreptate, mersi mult Bogdan, m-ai lamurit. Ma tenteaza sa arunc distribuitorul și sa folosesc sistemul asta loop.

manole

Bai tata, dar cat ma costa cacaturile alea de coturi duble in forma de “U”… ca am nevoie de cate doua per consumator… ma rupe. cred ca ma intorc la distribuitor…

Sus, unde-i Iancu!