Distribuitor apa rece, sau calda: DEGEABA

Distribuitor apa | “Dice”?

Orice fabricant de orice, demonstreaza ca ai nevoie de acel orice. Un vânzator de distribuitor apa ti-l baga pe gât. Idem, un instalator care ase-o-nvatat el di-la bãdiucu’. Un inginer îti arata câte stie el, pe când tu nici macar n-ai auzit de distribuitor apa. Uau! Nu trebuie sa fii prof’ univeristar sa-ntelegi articolu’ asta. Oricum, recomand si articolul de inst. termice:Temperatura joasa, senzori extern & intern. Confort & economie & viata: maxime.

De ce se foloseste distribuitorul de apa rece, sau apa calda menajera? DEGEABA. Sa dai tu banii pe el. Toti imobiliarii il folosesc, dar mai toate instalatiile curg, oricum, in apartamentele noi. Ce durata de viata are cladirea – caramizi, betoane, acoperis etc.? Se dãrâma cladirea, dar, super-cool, tu ramâi cu distribuitoru’ Chuck Norris si tevile Van Damme fãrã teuri.

Produse degeaba: dedurizator, sau Calgon in Cluj-Napoca, unde apa are duritatea 2ºG. Ai nevoie de produsele astea? Nuuup!

Distribuitor apa | Chipurile: rosturi

Un distribuitor de apa rece, sau calda are, vez’-Doamne, urmatoarele rosturi:

Ø. Daca faci instalatia aparenta, rostul distribuitorului e multimea vida, zero barat, Ø. Se pierde si minimul rost pe care mai-mai ca l-ar avea: punctul 1.

1. La tevile multistrat (PExAl, Hencãl, PE-Xa Rehau, PEx-A Uponor etc.) cu montaj ingropat, eviti sa bagi teurile-n sapa, sau tencuiala. Cica vor curge. Adaptorii/conectorii [ãia unde legi bateriile] vor fi-ngropati, eniiuei. PPR-ul si cuprul pot fi cu montaj îngropat, lejer. Culmea tehnicii: pui distribuitor si mergi cu cupru “angropat”.

OBLIGATORIU! PROBA DE PRESIUNE INAINTE DE INGROPACIUNE!

2. Inchidere/separare consumator. Adica, se duce rezervoru’ la buda si pana vine instalatoru’ poti sa-l inchizi si sa folosesti, pânã-una-alta, chiuveta, sau dusu’. Bideu n-ai.

distribuitor apa robinet coltar

3. Echilibrare hidraulica. Adica, ai in distribuitor 3 bari. De aici pleaca apa la fiecare consumator (chiuveta, buda etc.) cu 3 bari. Daca ai un consumator mai apropiat, traseu scurt, poti obtura curgerea apei cu robinetii de pe distribuitor, astfel incat sa ai presiune ok si la chiuveta mai indepartata, când merg deodata.


Superb! Omu’ mer’e la budã. Dã drumu’ simultan la: budã, bideu, ghiuwetã GHW, dus. Scenariu foarte des întâlnit.


¾. Scapi de pierderile de sarcina locale. Adica, pierderile de presiune, mmCA, in teuri.

2². Esti administrator de bloc. In subsol, din distribuitor pleaca apa rece si calda la fiecare apartament in parte. Un vecin nu plateste consumu’. Ii tai apa cu foarfeca.

Distribuitor apa | DEZAVANTAJE. De ce sa nu-l folosesti?

La un hotel de 5 stele, ai recirculare de apa calda pana la fiecare baterie. De ce crezi ca acolo dai drumu’ la apa calda si instantaneu te bagi in dus? Ce zici de apa rece pe zona corpului un bideu it is built for? Bine ca n-ai bideu, totusi 😉

Daca tii la confort, faci recirculare de acm. Cum o faci folosind distribuitorul? Pui kilometri de tevi si n³ distribuitoare? Cool!

Dã banii pe baterii cu senzori, comenzi vocale, wi-fi etc.!

case eficiente termic smart wc bideu
case eficiente termic | smart wc bideu cu alexa si ok google

Familia are nevoie de confort acum, NU peste 30 de ani luminã. Stim noi standardele de confort din viitor? Copiii-si vor face exact cum va fi atunci.

case eficiente energetic baterie cu senzori si termostat
case eficiente energetic | baterie cu senzori si termostat

-1. RISIPA DE APA, ENERGIE, NERVI de asteptare. Dai drumu’ la chiuveta. Arunci la gunoi apa racita-n teava. Nervos, astepti apa calda. Vine apa calda. Beton! Ura! Dup-aia faci dus. Arunci apa racita pe teava care merge de la distribuitor la dus. Consum de-a lela de apa si de gaz, sau mai nasol: de lemne, ori curent electric. Daca lungimile sunt mai mari, diametre mai mari, cu atât e mai naspa risipa de apa + energie + nervi de asteptare. Idem: daca vrei sa bei apa rece.

-½. Ai muuult mai multa apa racita pe tevile cu trasee lungi distribuitor-consumator + apa din distribuitor + ca românii merg cu teava de 20..32 mm intre centrala/boiler si distribuitor. La fel, apa rece stãtutã, ne-improspatata in tevile folosite mai rar. Tanana!


Pe bune! Am vãz’t casã cu 3 buz’, iar, spre celebrele, vitalele distribuitoare, tevi TECE de 32 mm. Incredibil! Dice? Se leagã pompierii, de n-au apã-n cisternã? În sate se bagã apa cu tevi PEHD 63 mm.


Dac-ai timp: Apa calda menajera

0. PRETUL. MONTAJUL. SPATIUL. ASPECTUL. Dai bani pe el. Dai bani pe cutie. Dai bani pe spart/reparat perete. Dai bani pe montarea lui. Ocupa spatiu. Se vede.

0,5. Dai o groaza de bani pe teava.

1. Toti fabricantii de tevi multistrat au si fitinguri recomandate pentru montaj îngropat: Uponor, Rehau, Kan etc. PPR-ul si cuprul il poti baga, oricum, unde vrei. Durata de viata? Vezi Cele mai bune tevi!

2. In Top degeaba intra cu brio si folosirea distribuitorului cu robineti + robineti coltar la fiecare consumator. Adica, inchizi/separi de doua ori acel consumator? Why?

3. Echilibrarea hidraulica. Daca mergi ramificat (o singura teava + teu la fiecare consumator), faci echilibrarea din diametrele tevii + robinetii coltar. Considera si simultaneitatea de folosire a apei. Adica: deodata dai drumu’ la buda, dus, bideu si chiuveta? Am uitat: bideu n-ai, ca la ce-ti treb’e!? Noroc pã tine c-ai distribuitor!

¾. Cu distribuitor ai trasee de teava muuult mai lungi: scapi de pierderile locale, dar dai de pierderile de sarcina liniare, mmCA/m. Coturi nu folosesti, ca indoi teava. Oare, ce pierderi de sarcina ai pe distribuitor? Vezi un caclul cu perderile de presiune liniare si locale!

4. Instalatii sanitare adevarate, the best sunt cele “in bucla”: tot timpul apa rece proaspata, fara bacterii si apa calda in tevi pana la toti consumatorii. Vezi filmuletele cu propunerea Uponor! Super-tare. Ai confortul maxim c-un consum minim de apa si energie.

Distribuitor apa Robineti siguranta coltar

Distribuitor apa Robineti separare

5. Renunti la distribuitor = salvezi planeta. Nu moare nimeni ca îngropi 3 teuri, care, oricum, sunt destinate montajului îngropat. Consum mult mai mic de teava, consum zero de alama, inox, PPR, din ce-a fi distribuitorul, consum zero de tabla/plastic pentru cutie. Economie de apa si energie. Nervi mai putini pentru asteptare. Confortul tau: superior.

Distribuitor apa | Recomandari

a. La casa noua: incearca sa pui baile una peste alta, sau una langa alta!

b. Boilerul, sau centrala termica cu preparare instantanee acm se afla in punctul A. Chiuveta in punctul B. Incearca sa ai lungimile AB cat mai mici! Pune centrala in centrul de greutate al consumatorilor de acm. Folosesti des chiuveta la bucatarie? Pune centrala, sau boilerul langa chiuveta! Folosesti des acm la baie, pune boilerul, sau centrala-n baie! Poti pune centrala in demisol si boilerul in bucatarie, ca nu tuseste nimeni.

c. NU folosi diametre mari pentru acm. Ai presiune in reteaua de apa rece, ai presiune la apa calda. Nu folosesti veci peste 3 consumatori de acm simultan. Diametru mare / trasee lungi = risipa de apa + energie + nervi asteptare.

c’. Noi, românii le avem cu tehnica: punem reductor de presiune pe bransamentul de apa si marim diametrele tevilor. Tare. Occhio! Legea spune: compania de apã iti da apa la max. 6 bari. Ai mai mult de 6 bari? Protectia consumatorului!

d. Chiar de izolezi termic tevile, apa se raceste totusi, dar, mai lent.

e. Fa instalatie de recirculare acm pana la ultima baterie! Dai drumu’ la apa calda, vine instant’ apa calda. Dai drumul la pompa de recirculare acm doar 30 minute dimineata si cum consideri seara. Confortul tau va fi optim + consum minim de apa, energie, nervi asteptare. Pompele de recirculare pot avea incorporate orar + termostat, ori sunt auto-adapt, learning = dupa vreo saptamana cam stiu cand se foloseste apa calda-n casa omului. Orice varianta = sub 1 leu/luna curent electric.

distribuitor apa recirculare acm

e’. Cu banii de distribuitoare faci instalatia de recirculare.

Daca ai chef: Detector de gaz. Kit.

f. Regleaza temperatura apei calde menajere la 39..40ºC. Nu te chinui s-o potrivesti din apa rece. Copii nu se oparesc. Precesul de imbatranire a intregii instalatii muuult mai lent. Daca ai boiler, iei un Esbe. Vezi Cele mai bune centrale termice.

g. Pentru instalatiile de apa rece si calda foloseste sistemul PPR. Mai bun izolator termic si acustic.

Conductivitatea termica tevi, lambda. Mai mica = mai bine. Perete gros = mai bine.

PPR: 0,24 W/mK. Chiar 0,15 W/mK = 5 lei/m apa rece, 7 lei/m apa calda, scuuump 🙂

Henco/multistrat/PEx: 0,45 W/mK.

Cupru pur = 401 W/mK. De ce insista românii pe cupru ingropat? Super-tare: pierderi caldura tevi cupru.

Tevi incalzire pardoseala: 0,40 W/mK Purmo Pexpenta, sau 0,35 W/mK Rehau Rautherm S PE-Xa. Observi ca Purmo da mai multa caldura decat Rehau? 0,40>0,35. Va fi un articol separat.

De folos articolu'?

Dac-ai votat, vezi pãrerile!

Hev ã nais dei from nau on!

PS Daca ai ceva de comentat, scrie un comentariu! Va fi publicat. Thank you!

PS2 Cu ce ne batem noi capu’? Ne plângem de 50 de secunde întârziere a temperaturii perfecte a apei calde si altii, în super Cluj-Napoca si-n tarã, se milogesc de Termoficãri, sau de dom’ parinte sa sfinteasca vreo teava. Suntem in 2018. Serios?

9
Zici, sau contrazici ceva?

3 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
  Te-ntere' ce-i p-aci? Pune-un email!  
Dã-mi de stire!
Calin

Am o mare problema cu instalatia, si cu nevasta!
Adica, nu ii vine apa calda la dus, decat in anumite conditii.
Problema, cred, pleaca de la faptul ca centrala e la circa 20 m de dus + numeroase coturi. Teava de cupru de 18 (ca, na, sa vina apa multa: alta greseala). Bateria e una termostatata.
Daca dau drumul la apa (bateria fixata pe circa 40C) vine apa calda constant, dar cand schimb apa pe dus (adica sa curga pe para dusului, nu direct din baterie) se opreste centrala. Probabil, nu mai sesizeaza ca trece apa, datorita debitului mic. Am inlocuit 3 capete (para) de dus, cu gauri mai mari/mai mici. Degeaba!
Singura solutie e sa curga putin apa la chiuveta PE care o am in acea baie, astfel incat sa am debit in centrala, sa functioneze continuu.
Si e enervant. Ma cearta nevasta ca nici nu are presiune la dus si, daca umblu la alt robinet prin casa si il inchid brusc, nici nu mai vine apa calda deloc. Se opreste centrala (Buderus, Logamax GB012K). Am chemat si pe cei de la Romstal, ca de la ei am centrala si bateria termostatata, dar, zic ca instalatia mea e de vina, nu centrala lor.

Mersi

manole

Ai dreptate, mersi mult Bogdan, m-ai lamurit. Ma tenteaza sa arunc distribuitorul si sa folosesc sistemul asta loop.

manole

Bai tata, dar cat ma costa cacaturile alea de coturi duble in forma de “U”… ca am nevoie de cate doua per consumator… ma rupe. cred ca ma intorc la distribuitor…

manole

Bre, eu zic ca ti-a fugit nevasta cu unu care vinde distribuitoare? Imi spui sa fac sistemul loop, dar ce pula mea… mi se sparge un racord, trebuie sa le opresc pe toate. Apai cu ce mai trag apa la buda cand ma cac, pana vine dorelu’ de ma rezolva?
Imi povestesti dupa aia ca uite ce apa+gaz/curent/lemn risipesc ca se raceste apa-n teava, dar nu vezi OZN-uri cu recirculare care consuma energie+combustibil ca sa faca recirculare. Adica e ca si cum m-as duce la McDonalds si as cere hamburger cu chifla dietetica. Ca doar vreau sa slabesc, nu?

manole

Da, am inteles sistemul de functionare in bucla. Se face pentru toti consumatorii pe apa calda si rece. Iar recircularea este ceva separat/optional.

Am greata de PPR.. mai ales lipituri sub tencuiala/sapa, eu vreau sa folosesc PEX cu sistemul de manson alunecator de la Rehau, Uponor, Tece.

Cred ca merg cu Rehau teava Rautitan, dar nu stiu cum se vor comporta imbinarile alea peste 10-20-100.000 de ani. Asa cu distribuitorul mergeam cu teava fara imbinari si aia era, eliminam un punct sensibil din discutie.

Varianta cu teuri, e clasica.. adica tot nu rezolv mare lucru, ca apa sta pe coloanele consumatorilor, nu se recircula ca-n sistemul loop decat pe coloanele principale.

Sus! Iancu-i dus.