De la cazan pe lemne la centrala pe gaz. Putere CT gaz?

Ce putere ar trebui sa aiba centrala noua, pe gaz?

Puterea cazanului vechi NU are nicio legatura cu puterea centralei noi. In functie de consumul de lemne de-a lungul iernilor, se stie EXACT ce putere consuma casa.

Veste foarte buna! Multi trec de la cazan pe lemne la centrala pe gaz.

Energie kWh/luna vs putere kW [per ora].

Atentie! NU lua CT gaz de 60 kW, 50 kW, 42 kW! Nici de 35 kW, chiar! Casa cere puterea, NU cazanul vechi. Vezi istoricul de lemne!


Consum de lemne mediu pe luna, sezon rece

Adrian J., casa, parter + mansarda, cu o suprafata utila de cca 180 mp, fost utilizator de cazan pe lemne, scrie pe site:

„Consumul de lemne, esenta tare (fag sau carpen) este undeva la 2 metri steri pe luna. Cumpar cam 10 ms în octombrie/noiembrie, pe care îi las la uscat afara, natural. Îi consum în urmatorul an, începând cu noiembrie. Depinde de temperatura. Umiditatea lemnelor nu am verificat-o niciodata. Dar, dupa depunerile de gudron din cazan, nu e prea mare. Cred ca e ok.

Deci, cam 2400 lei per sezon de iarna.

Boilerul este mixt, electric + o serpentina, de la Romstal, 150 l.

Clar, îmi trebuie o CT doar încalzire. La cazan am termostat de ambient cu radio, Auraton 2020TX  Plus.

Centrala doar 24 kW? Eu ma gandeam la vreo 30+. Crezi ca ar trebui sa am încredere în tabel Cele mai bune centrale termice? Eu ma îndreptam spre un Vaillant, sau Viessmann. Astea nu stau excelent la raportul de modulare.”

Ce putere kW [nu energie kWh] consuma, de fapt, casa incalzita cu lemne?

Io raspund:

„1 metru ster = 0,66 mc masa lemn.
2 ms = 1,32 mc masa lemn/luna.
1 mc lemn uscat, esenta tare = 750..850 kg.
1,32 mc x 800 kg = 1056 kg lemn/luna.
1 kg fag uscat = 4,18 kWh/kg.
4,18 kWh/kg x 1056 kg/luna = 4414 kWh/luna. Repet: lemn uscat.
Zicem, randament cazan 80% [cu indulgentaaa].
4414 kWh/luna x 0,8 = 3531 kWh/luna, energie ceruta încalzire + acm. Iar: lemn uscat, randament maxim/cazan.
Pe ora va fi: 3531 kWh/luna : 30 zile : 24 h/zi = 4,9 kW, putere, per ora.

Lemne non-uscate, randament nu ideal = 4,9 x 60% = 2,94 kW = cel mai probabil.

Aici, recomand articolele: Putere minima, rapotul de modulare = viitor + Temperatura joasa, senzor extern + intern. Confort & economie & viata: maxime + Putere centrala termica ^ case. De fapt, recomand muuulte alte articole.

Sa spunem, totusi, 5 kW este puterea medie. Bun. Mai frig: 11,3 kW. Mai cald: 2,3 kW.
Deci, CT de 24 kW este „peste cap”, chiar.
În România nu sunt CT de 11..12 kW, ca dincolo.”

Se poate folosi cazanul pe lemne in paralel cu centrala noua, pe gaz?

Io compleCtez:

„Completare
În paralel cazan lemne + CT gaz? NU trebuie facut mai nimic. Anume:
1. Termostatul nou, legat la CT gaz pe 21°C. Lemnele, cu termostatul existent, legat la pompa puffer-calorifer, oprita sub x grade in puffer, asigura 22°C în casa? CT gaz n-are comanda de încalzire.
2. Senzorul nou pentru boiler al CT gaz reglat pe 45°C. Lemnele, cu termostatul de imersie, asigura 60°C în boiler? CT gaz nu are comanda de preparare acm. Gata.
3. Clapeta/supapa de sens pe tur CT gaz + clapeta/supapa de sens pe pompa cazan, daca nu exista deja. Cca 15 lei 🙂
4. Termostatul pe lemne OBLIGATORIU sa ceara mai mult decât cel pe gaz. 23° vs 22°, de ex.
5. Punctele 3 și 4 OBLIGATORII: CT gaz are temperatura maxima a apei 82°C. Pare-mi-se, la 90°C intra în eroare de „supratemperatura”. Oricum, de EVITAT temperaturi de peste 82°C în centrala pe gaz.”

De la cazan pe lemne la centrala pe gaz Tmax 82C
De la cazan pe lemne la centrala pe gaz Tmax 82C

Centrala „combi”, sau „doar incalzire”?

Adrain J. a ales CT doar incalzire + boilerul ce-l avea.

Io propun. Nu dau cu paru’ 😐

  1. Centrala termica combi: incalzire + apa calda menajera instantaneu. Cel mai eficient, mai simplu, mai putin spatiu necesar. Montata langa chiuveta bucatarie = cel mai putin timp de asteptare și apa aruncata. Camera tehnica poate deveni orice: de exemplu laundry, hobby, sport, fumat – room. Top cele mai bune CT.
  2. Mai multe dusuri simultane: Cum se alege un boiler și Apa calda menajera ^ CT pe gaz.
  3. Puffer-ul se pune pe OLX, sau la ferraille. Daca se renunta la lemne.
De la cazan pe lemne la centrala pe gaz Puffer
De la cazan pe lemne la centrala pe gaz Puffer

 

Welcome to the new world, my woody-friends!

PS | Prin comentariile altor articole se gasesc: putere calorifica lemne, randament cazan lemn in functie de umiditate etc.

15
Zici, sau contrazici ceva?

3 Comment threads
12 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
  Te-ntere' ce-i p-aci? Pune-un email!  
Dă-mi de știre!
Daniel

Salutare!
Nu stiu daca mai tii minte. Am vorbit iarna trecuta despre problema expusa și in acest articol. Lemne și gaz. M.ai convins sa schimb pe gaz. Toate bune (fara frica). Bineinteles, prima nu am facut.o la mine, ci la parinti. Deoarece eu nu am avut bransamentul facut, și ca in Romanica, ia ca trecu anu și nu.i trasa teava 🙂 Dar, oricum, la mine era mai dificil sa dau o comparatie intre lemne și gaz (dupa cum am promis atunci) pentru ca am avut casa neizolata și acum e. Dar, in fine. La parinti aceeasi casa, tot asa cum a fost instalatia, absolut tot, doar taiat niste tevi și bagat și una centrala pe gaz. Bineinteles, respectand articolul, ariston genus one. Si, chiar daca iarna nu trecu, dar pana acum o iarna consuma 20 metri ster fag. Erau metri, nu jumatati. Nu adusi cu doua camionete. Acum dupa semnele ce le da nici pe departe acei bani. Oricum, sa treaca iarna și fac poza la facturi. Nu sa fac reclama, dar, nu imi vine sa cred ce indoctrinat am fost in lemnele alea 🙂 și ce diferenta. POATE ASA MAI SCAPA și ALTII.
Dar, acum o rugaminte numai. Inca nu am pus senzorul de ext. Tot din nepasare. Chiar daca inteleg perfect rolul și economia. Intrebarea e daca pun de ext tre obligatoriu și de interior? și daca da, va trebui sa aleg ceva grafic, sau dau simplu pe automat și ata? Mersi.
Si da mai departe cu articole, ca și de nu.s multi, dar cate unu tot se mai desteapta 😉

Daniel

Mersi de raspuns. Dar, acum am o problema. Cum ajung la acel grafic? Daca poti sa imi dai pasii. Mersi!

Daniel

Da, mersi. Am rezolvat.
Acum mai o intrebare. Nu ar fi bine sa ii reduc și din puterea maxima? Sau? Dupa gandirea mea. Ca am vazut ca as putea. 5 dormitoare, 1 bucatarie, 2 bai,2 holuri. Ziduri de.a lu ceausescu 50 cm. Termopane sus izolat. Ce ai zice c.am cat as putea sa reduc? Bineinteles ca nu.i neaparat exact, dar asa in mare, ca dupa mai pot ajusta in caz de ceva.
Mersi inca odata de ajutor!

horatiu

Buna seara!
Dupa cativa ani de asteptari, cei cu gazul au ajuns și pe strada mea. Inspirandu-ma de pe aici, as vrea sa modific instalatia de incalzire existenta și m-as prinde bucura daca m-ati putea ajuta cu niste sugestii, sfaturi, corectii, etc. Am o centrala pe lemne de cca 80 kW, cu 2 puffere de 1500l și vas de expansiune deschis. Din puffere distributia e facuta pe 3 nivele (Pinst=19+25+27 kW cu datele caloriferelor la 90/70/20). Cladirea are 10 ani, e izolata cum se izola atunci, instalatia functioneaza asa de 5-6 ani, de cand am adaugat pufferele. In lunile decembrie-ianuarie-februarie urcam apa pe tur pana pe la 65 de grade, cand e mai cald in jur de 50-55. Apa calda e preparata cu 3 boilere mixte de 80l (serpentina+electric). As vrea sa instalez 3 centrale pe gaz de 30 kW, fara a renunta deocamdata la instalatia pe lemne, gandindu-ma ca in lunile foarte friguroase ar fi mai rentabil cu lemnele pe care le mai am. Apa calda ar prepara-o centralele, acumuland-o in boilere dupa cum spuneati intr-un alt articol. Din ce am citit pe aici (toata stima pentru efortul și pasiunea de a scrie), as face urmatoarele modificari: inlocuirea vasului de expansiune deschis, anularea pompei de circulatie generale (e montata inaintea ramificatiei spre cele 3 nivele), montarea a 3 pompe de circulatie pentru incalzirea pe lemne pe fiecare nivel comandate de cate un termostat de ambient, montarea in paralel a centralelor pe gaz, cate o supapa de sens pe tur atat la CT pe gaz cat și la CT pe lemne. Ar fi suficient atat? Ce se intampla cand lucreaza in acelasi timp și pompa CT pe lemne și CT pe gaz? O intrebare ar fi cum sa procedez cu retururile. Ele in instalatia actuala se unesc și ajung in puffere. M-ar ajuta daca v-as putea trimite o schita, in comentarii vad ca nu pot atasa o imagine. Alta intrebare ar fi (sau poate chiar prima) daca vedeti viabila aceasta solutie, iar daca da vi s-ar parea in regula alegerea Ariston Genus One+ senzorul S-cube?

Va multumesc!

horatiu
Horatiu

Am postat un raspuns cu linkul, dar nu apare. Daca nu-l primiti, va pot scrie pe mail?

horatiu

Multumesc pentru sugestii. și scuze pentru “precipitare”. Punctele 1,2,6 și 7 sunt clare. Pentru celelalte … daca aveti timp și disponibilitate ma puteti ajuta cu o schita? Mi-e neclar, fiind novice, cum vor “comunica” automatizarile CT și cum va fi distributia pe nivele.

Florin

Salut!
Sunt Florin și de ceva vreme urmaresc acest site și tin sa va multumesc pt tot ceea ce postati.
Am rugamintea sa-mi dati și mie un sfat.
Am o casa la tara in jur de cca 180 mp. As vrea sa pun ct pe gaz. Dar, nu exista gaz in zona. Drept urmare, va cer opinia dvs. Am nevoie de un rezervor de gaz de 1750/2750 litri, o ct de 24 kw și un boiler acm.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1.Estimativ, pe ce perioada mi-ar ajunge gazul dintr-un rezervor?
2.Boilerul ar trebui legat de centrala, sau separat incalzit electric și cu panouri?
3.Ar fi o solutie mai buna ct pe lemne?

Va multumesc anticipat.

Sus, unde-i Iancu!