Cum se alege un boiler?

Atentie! Recomandat sa NU folosim CUPRU pentru tevile de „intrare” in boiler, cum ar fi apa rece și recirculare apa calda menajera. Vezi!

Dezavantaje boiler: bani investitie (boiler + vas expansiune sanitar + accesorii + montaj), bani pierderi caldura, fara control perfect temperatura acm = bani investitie + montare vana 3 cai termostatata acm Esbe, spatiu ocupat, inestetic. Însa, daca sunt dese 2+ dusuri simultane, consum de acm ba prea mare, ba deloc de-a lungul zilei, ai un dus smecher cu un milion de jeturi, n-ai haz (pardon, gaz), se impune folosirea unui boiler. Nu e cel mai simplu de ales. Totusi: câteva chestii tehnice despre cum se alege un boiler.


Calculeaza volumul unui boiler și volumul vasului de expansiune sanitar în articolul Proiectare suport!


Vezi mai jos despre: volum, putere serpentina/sursa caldura, presiune, temperatura! Cam toate ar trebui bagate-n seama. Your call.


Adaugare boiler [acumulare] unei centrale normale, de apartament

Daca vin noi membri in familie, ori se cumpara un dus c-un milion de jeturi, se poate adauga un boiler în anul 4, sau oricand.

Boiler adăugat unei CT normale

Boiler adaugat la CT normala


Nicio abatere de la confort. Nu l-as folosi daca:

A. În casa sunt 1..2 (chiar 3) persoane. Greu sa suprapui exact aceleasi 10 minute/24h pentru 2 dusuri simultane.

B. Nu exista 2+ bai. Exista doar un dus + chiuveta de bucatarie care s-ar suprapune. De banii pentru boiler (2500+ lei / boiler, vas expansiune sanitar, vana 3 cai termostatata, accesorii, manopera) as lua o masina de spalat vase. Faci economie de apa și detergent, poti continua Netflixu’. Bine, de 2500+ lei iei avion de spalat vase.

C. Un membru nou. Se poate adauga un boiler în anul 4. Exista CT care au tabloul electric pregatit pentru a comanda acm prin boiler.

cum se alege un boiler masina de spalat vase

Atentie! Chiar de ai boiler super-solar, tot trebuie sa astepti apa calda din pct. A în pct. B. Ghinion! Cu cât mai lung traseul, diametre mai mari ale tevilor, volum distribuitor, robineti etc., cu atât mai mare timpul de asteptare + apa tzipată-n canal 🙁 Pune recirculare 🙂 Cei cu fose septice stiu despre ce vorbesc aci.

Cât-de-cât p-acelasi subiect: Apa calda la centrale termice pe gaz

Vezi mai jos în articol consumul de acm real al unei familii 3..4 persoane, debite, volume și de ce trebuie sa folosesti acea vana de amestec!

Cum se alege un boiler? Ce este boileru’?

Boiler ar fi un rezervor sub presiune de apa calda menajera cu un schimbator de caldura incorporat: serpentina, rezistenta electrica, rezervor-în-rezervor etc. Dar, întelegem, totusi, prin boiler și un simplu acumulator de apa calda menajera, sau tot felul de chestii unde este un minim volum de acm. De obicei sunt verticale. Exista și orizontale, însa.

Observ ca-n magazine, la raionul boilere apar și preparatoare instantanee de acm. Astea au un mic-mic volum de apa, dar nu vorbim de ele aici. Instant-urile electrice, pe gaz, chiar lemne etc. = intra apa rece și iese instantaneu calda. Cam cum fac centralele termice de apartament (24 kW), sau bateriile alea Delimano (3 kW), sau la un coafor sa te spele pe cap (pâna la 6 kW, cca 2,5 l/min = ok).

cum se alege un boiler instant electric

Daca ai o baie la Honolulu fata de boiler, doar o chiuveta și astepti 10 minute apa calda, ia un Delimano, totusi.

Cum se alege un boiler? Variante constructive.

A. Boilere indirecte

Apa rece se încalzeste indirect, de la o sursa exterioara de caldura: centrala termica pe gaz/lemne/peleti, panouri solare, pompe de caldura etc. Pot fi mai multe surse ce alimenteaza acelasi boiler.

A1. Boiler indirect: rezervor apa + serpentina (sau n serpentine).

cum se alege un boiler indirect
cum se alege un boiler indirect

Prin serpentina se recircula apa fierbinte. În rezervor intra apa rece pe jos și iese calda pe sus spre chiuveta. Serpentina poate fi și pe o flansa, astfel încât, daca se sparge, se poate schimba.

cum se alege un boiler serpentina pe flansa
cum se alege un boiler serpentina pe flansa

A2. Boiler indirect: tanc-în-tanc (rezervor-în-rezervor) cu sau fara serpentine.

cum se alege un boiler tan in tanc

Apa fierbinte este în rezervorul mare. Apa rece intra pe jos în rezervorul mic și iese calda pe sus spre chiuveta. Serpentina/ele (suplimentara/e) poate/pot recircula apa fierbinte de la panouri solare, sau alt cazan pe lemne etc. Varianta întâlnita mai des la puffere = alt subiect.

B. Boilere directe

Apa calda se incalzeste direct de la sursa proprie de caldura: rezistenta electrica, lemne, gaz etc.

B1. Boiler direct electric: rezervor apa + rezistenta electrica

cum se alege un boiler plonjor

Un fel de plonjor (plonjon la Cluj) bagat intr-o oala mare închisa, sub presiune.

B1′. Recomand boiler electric cu pompa de caldura. Factura de curent de 3..4 ori mai mica.

cum se alege un boiler pompa de caldura

B2. Boiler direct pe lemne.

cum se alege un boiler pe lemne

Întâlnit în filmele horror vechi. Un fel de oala înalta cu apa, p-o soba mica, câta oala.

B3. Boiler direct pe gaz.

cum se alege un boiler pe gaz

Întâlnit în filmele horror mai noi. Un fel de oala înalta cu apa, p-un ochi de aragaz, câta oala. În filme de Oscar se vede și varianta cu tiraj fortat.

C. Boilere și indirecte și directe = boilere mixte

Astea pot avea 1 milion de variante.

C1. Boiler termo-electric = rezervor apa + serpentina + rezistenta electrica

cum se alege un boiler termoelectric

În rezervor intra apa rece și iese calda spre chiuveta. Se încalzeste de la serpentina și rezistenta electrica fierbinti.

Poate fi: tanc-în-tanc, cu n serpentine, rezistenta electrica prevazuta din fabrica, sau rezistenta electrica montata ulterior. Întâlnit des la cazane pe lemne/peleti. Ca ti-i lene sa pui pe foc, s-atunci încalzesti cu rezistenta electrica.

cum se alege un boiler serpentina și rezistenta electrica

D. Acumulator (rezervor) apa calda menajera

cum se alege un boiler acumulare

Apa calda se prepara în alta parte (centrala termica, schimbator caldura instant cu placi, sau tub-în-tub etc.).  Aici doar se acumuleaza apa calda. Varianta asta este pe la super-Termoficari de oras/cartier.

Cum se alege un boiler? Presiunea.

O chestie nu prea cunoscuta de cumparator. Ma rog, nici de vânzator, de fapt.

Atentie! Pretul difera foarte mult de la 3 bari la 10 bari.

Apa rece are 5 bari. Se incalzeste. Se dilata. Presiunea devine 7,8 bari. Recomand: boilerele de 10 bari, chiar daca ai vas expansiune sanitar. Sau, faci un calcul profi pentru volum expansiune. Presiune, temperatura initiale, presiune, temperatura finale = volum expansiune. Pune si-o supapa de suprapresiune de cât duce boilerul: de 3, sau 6, 8, ori 10 bari!

Cum se alege un boiler? Puterea calorica. Serpentina, rezistenta electrica etc. kW.

În afara de volum, nimeni nu întreaba de aceasta putere termica a boilerului. Ce-i cu asta?

De data asta chiar o chestie straina cumparatorului. La fel, cel mai adesea necunoscuta vânzatorului.

cum se alege un boiler emag

Rezistenta electrica poate fi 1,5 kW, sau 3 kW. Adica: 80 litri se încalzesc de la 15 la 65 °C în 3 ore și 10 minute, sau în 1 h și 35′.

Rezistenta electrica la boilerele ce-o accepta separat, cu montaj ulterior, poate fi chiar 12 kW.

Bun. 80 litri apa-n boiler la 65°C = 174 litri acm la 40°C. Daca folosesti doar seara cca 150 litri, poti lua un boiler 80 litri cu rezistenta de 1,5 kW. Daca umpli o ‘jacuzii de 300 litri, ai nevoie de 80 x 2 = 160 litri cu apa la 65°C = 348 litri acm la 40°C, sau 220 litri la 50°C.

La fel. Serpentina/serpentinele [pt. CT gaz, lemn etc.] din boilere au diferite puteri. Un Tesy de 80 litri are serpentina de 5,5 kW. Un BCH80 are puterea 21,3 kW.

În functie de puterea serpentinei, preturile pot fi de la simplu la dublu, pentru acelasi volum al boilerului.

Putere serpentina/e versus putere centrala termica, panouri solare, pompa caldura etc.

Atentie! Puterea serpentinei degeaba este mai mare dacât puterea sursei de caldura (centrala termica, panouri solare etc.).

Puterea sursei este mica = alegi un volum mai mare al boilerului, cum e cazul boilerelor electrice.

Invers. Degeaba ai centrala termica de 35 kW, iar sepentina din boiler are doar 5 kW. Cei 30 kW sunt total în plus, degeaba, daca ai prioritate totala acm, de exemplu vana cu 3 cai de deviatie. Ma rog. Pot fi: 1 pompa/boiler + 1 pompa/încalzire. Ok asa. Atentie cum faci hidraulic! Oricum, pentru încalzire e nevoie de mult mai putina putere termica, kW.

Cum se alege un boiler? Volumul.

Recomandat este sa fie cât mai mic volumul boilerului: spatiu mai mic ocupat, pierderi de caldura mai mici.

Daca serpentina boilerului este de 20+ kW, ai un debit instantaneu asemanator cu cel al unei centrale termice de apartament, cca 10 l/min. Volumul din boiler vine doar pentru consum de vârf: 2, sau 3 consumatori simultani.

Daca ai pensiune te intereseaza volumul, nu puterea serpentinei. Ca de la un autocar la altu’ este vreme sa se regenereze apa-n boiler.

La casa de locuit te-ntere’ și puterea serpentinei. De exemplu dupa-masa: mai speli un pahar, te mai speli pe maini, mai un dus, mai stergi un pantof, mai clatesti un morcov/ceapa/lime etc. Adica nu nu-stiu-ce volum, însa o oarecare continuitate de debit.

Cum se alege un boiler? Cam câta apa calda menajera consuma un om pe zi?

O familie de 3-4 persoane are lunar, pe contorul de apa rece, cca 15 mc. Sa presupunem ca tot volumul e pentru apa calda.

15 mc = 15 000 litri : 30 zile : 4 persoane = 125 litri/zi/om.

Cu o serpentina de 20+ kW ai debit instantaneu de 10 l/min * 10 min = 100 litri acm la 40 grd.

Rezerva din boiler de 80 litri mentinuti la 60 °C = 146 litri acm la 40 °C, combinata cu apa rece la 10 °C. Vara apa rece are cca 15-18 °C. Regenerare apa-n boiler la 60 °C = 15 minute.

Cu B 80..120 litri, 20+ kW/serpentina, linistit se pot face 2 dusuri simultane + alt consum de acm de-a lungul zilei.

Recomand: CT de 24 kW + B 80 litri de 20+ kW. Super ok pentru: confort acm, investitie, spatiu ocupat, pierderi de caldura.

Adica: iei un boiler de 300 litri DOAR DACA: exista fizic 4 dusuri in casa, serpentina este sub 20 kW, toate cele 4 dusuri se folosesc simultan, exact in aceleasi 10 minute de-a lungul unei întregi zile de 24 h.

Alt exemplu de câta apa calda are nevoie un om pe zi în 2018?

Vara, factura de gaz vine cca 40 lei/luna/familie 3..4 persoane. Adica: 40 lei : 0,151 lei/kWh = 265 kWh. Per ora, va fi 265 kWh : 30 zile : 24 h = 0,37 kW = 370 W (gaz).

Sa exageram: 80 lei/luna. Adica 370 W x 2 = 740 W per ora cum ar veni.

Cu 740 W faci 0,35 l/min acm instant de la 10 la 40 °C. Daca apa rece e mai calda, 14..18 °C, faci mai mult acm.

0,35 l/min x 60 min x 24 h = cca 510 litri acm/zi/familie 3..4 persoane = cca 128 l/zi/om.

DECI: o factura de gaz de 40 lei/luna = 125 l/zi/om : 2 = cca 63 l/zi/om.

Concluzie. Un om consuma per zi între 60 și 120 litri. O familie între 250 și 500 litri acm.

Repet: cu 20 kW/serpentina boiler faci 10 l/min x 25 minute, sau 50 minute = 240, sau 510 litri acm. Adica, centrala ta merge între 25 și 50 minute pe zi pentru a prepara acm. Stai linistit! O vana mare are 150 litri. O umpli-n 15 minute. Considera ca tu ai 80 litri, probabil mai muuult 🙂 Faci Arhimede.

Voi pune un tabel de calcul pentru acm: volum, kW, temperatura, timp regenerare. Fac o forma mai simpla tabelului. Revin, deci.

Cum se alege un boiler? Temperatura. Vana 3 cai termostatata acm. Recomand:  Esbe.

cum se alege un boiler vana 3 cai termostatata acm esbe

cum se alege un boiler VTA Esbe

Cu boilerul nu prea ai mare control la temperatura apei. Poti avea-n unele boilere 80-90 °C. Mai ales la lemne/peleti etc.

Chestia asta, non-electrica ci mecanica, te ajuta la:

1. Mentii în boiler acm la 60 °C. Cu Esbe, copiii NU se oparesc, indiferent cum deschid robinetu’ la chiuveta, sau dus.

2. Ai exact temperatura reglata de tine în 1-2 secunde. Adica 39 °C, sau 42 °C.

3. Nu te mai chinui sa tot potrivesti din baterie apa calda menajera. Deschizi bateria pe apa calda, vine calda, cât ai reglat. Economie de apa și energie. La pensiuni, la munte mai ales, faci cu nervii pâna reglezi acm-ul.

3½. Poti lua baterii ‘vintigi cu rozete separate: Hot, Cold 😉

Cum se alege un boiler - bateriei vintage
Cum se alege un boiler – bateriei vintage

4. Nu dai banii pe baterii termostatate de dus, sau lavoar (700+ lei * nr. de baterii din casa).

Cum se alege un boiler - baterie termostatata Grohe
Cum se alege un boiler – baterie termostatata Grohe

5. La pensiuni, sali de sport, etc. chiar acasa poti folosi baterii doar acm. Duci doar o teava, renunti la apa rece. De banii de apa rece, faci recirculare acm. Tanana…

Cum se alege un boiler? Ai deja centrala încalzire + acm? Poti adauga boiler/e.

Vezi mai detaliat în articolu’ Apa calda la centrale termice pe gaz!

Daca înca nu sunteti mai mult de 2 persoane: iei centrala termica normala, încalzire + acm. Iei un boiler în anu’ 3 si-l legi la centrala și gata. Asta daca va tot certati de la apa calda.

cum se alege un boiler legat la centrala termica normala

Vezi o schema daca vrei sa-l confectionezi singur!

Cam fac reclama la Esbe. Clar.  Dar, dintre marcile montate,  mi se par cele mai ok. Exista și alte marci: Watts, Herz etc.

Daca ai timp, urmeaza sa-ncepi constructia unei case: câteva pareri Case eficiente termic.

Only bine!

6
Zici, sau contrazici ceva?

2 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
  Te-ntere' ce-i p-aci? Pune-un email!  
Dă-mi de știre!
anotherloony

Povesti fara carasi, dar cu apa calda.
La centrale, instantu bate boileru. Aritmetica. Clar.
Dar viata bate filmul si, din cate am vazut eu pe net, pe la centrale cu instant mai apare fenomenul numit dus scotian involuntar. și nu e chiar asa rar.
Nervi, certuri, service, curatari chimice, senzori, dedurizatoare și poate iarasi nervi.
Probabil ESBE, chiar daca nu ar rezolva problema, ar diminua din efecte 🙂
In mod normal, chestia asta nu ar trebui sa se intample. Dar, asa e pe la noi. Lucrurile nu sunt facute cum trebuie si/sau dupa un timp nu mai merg cum trebuie și atunci ai parte de una calda, alta rece. Banuiesc ca asa e mai mult prin sud, unde apa e dura și omu are oarece retineri in da da inca 3000+ lei pt un dedurizator. Mai ales ca pe astia cu boilere nu prea i-am vazut sa se planga pe forumuri de fenomen (cu tot cu stratificare). De obicei, la cei cu boilere apare doar … uuck! Curge apa pe la serpentin. Trebuie sa iau altul. Destul de rar.
De aici ma gandesc ca totusi un boiler face lucrurile mai tolerante. Sau, cei care au setup cu boiler se impaca mai usor cu soarta.
Nu va imaginati ca o concluzie trasa, dupa ce am frunzarit 3 forumuri, e folosita drept argument suprem.
Intreb și eu. Trebuie neaparat boiler de 2000+ lei? și nu ma refer la alea de juma de tona. La baietii de fac centrale, unu de 100l costa atat. Nu le contest calitatile.
Totusi, boiler 80-100l pe la 6-700 lei, suprafata serpentina 0.6 m2, pierderi de ~1KW pe zi(10 lei pe luna sa mentii apa calda) e rau?
Daca da, de ce?

Ma gandeam la la un setup de buget restrans Genus One System 24 + boiler de genul Eldomed Neptun Kombi 100L.
E ok? 3 persoane. Unul mai are ceva pana la adolescenta, dar tot juma de ora sta la dus.
Pe forum citite și pe nesocotite, mie imi pare ca da, insa tot mie, imi lipseste total și experienta cat și feedbacku.
Daca aveti timp și rabdare.
Multumesc

anotherloony

Chestia cu aria unde apa e dura era o exagerare. O sa incerc sa nu mai folosesc figuri de stil.
As vrea sa trec peste punctul 1. Explic:
Intentia mea e sa fac un sistem mai rezistent pana imi permit alte lucrari și achizitii (foraj ca la carte și dedurizator). Centrala, functionand in circuit inchis, nu va fi afectata de calitatea apei.
Banuiesc ca instantul nu merge pus pe circuitul inchis al unui boiler cu serpentina?
In cazul meu 22 grade nemtesti, duritatea. Alimentare din put. Asa ca eu voi seta presiunea. Intentionez sa bag max 3 bari. Ma rog, trebuie sa vorbesc și cu ceva specialist, sa vad cum dimensionez vasul cu membrana pt a evita fluctiatiile mari de presiune și in acelasi timp presiune mica, dar suficieta pt functionerea diverselor masini de spalat.
De ce as pune supapa de sens? Intuiesc ce face, dar nu vad impact major.

As mai vrea sa fac o optimizare de spatiu. Mut boilerul cu serpentina mai departe de centrala. Tot vertical, sub o scara, la 5 m de centrala.

Andrei

Decat vana cu 3 cai termostatata, nu ar fi mai simplu de reglat temperatura din boiler la 39-42 grade și gata. Spui ca nu poti regla exact temperatura. Dar, o centrala pe gaz moderna ar trebui sa asigure o temperatura constanta in boiler. Nu? Asta mai ales daca e vorba de un boiler mai mare, 200 l, sa spunem. Sau, nu e igienic sa stea apa in boiler la o temperatura asa scazuta?

Sus, unde-i Iancu!