Transferul de căldură. Pardoseală vs cele mai bune calorifere.

Multi folosesc cuvantul “radiatoare” in loc de calorifere. “E” mai tehnici. Nu e simplu de inteles care ar fi cele mai bune calorifere. Facem o ‘ncercare. Oricum, romanii nu dau doi bani pe calorifere/instalații, ca dau pe faianta, medalioane, mileuri și gresie. Logic: caldura n-o poti arata.

Caldura mai placuta, mai ieftina? Poate cel mai interesant articol din site.

Incep asa: caloriferele sunt ceva chestii mai calde care “dau” caldura. Unele direct tie, altele aerului prima data, dupa care, aerul cald iti da tie caldura.

Daca ai chef, citeste si € Instalatii degeaba!

Caldura se transmite prin trei forme: conductie, convectie, radiatie.

Cele mai bune calorifere – conductia (transmisia)

1. Conductie. Cand tii o lingura (nu și mana) deasupra flacarii de aragaz, si-n secunda urmatoare te arzi. Sau, cand te lipesti de alta persoana. Prin conductie faci pâinea prajita pe plita. Transmisia asta enervanta te obliga sa izolezi casa, sa pui geamuri mici și bune.

Cele mai bune calorifere – convectia

2. Convectie. Cand esti intr-un autobuz iarna și nimeresti la geamul care nu se-nchide. Sau, vara-n acelasi autobuz, te pui in spate la vreo tanti ce da cu evantaiu’. Fata-sa-i in Spania. Prin convectie faci cartofi copti in lér. Tot convectie: cand cuburile de gheata racesc Absolut-ul, sau Finlandia. Se vad curentii cum coboara de la gheata spre fundul paharului.

Cele mai bune calorifere – radiatia

3. Radiatie. Cand iti da soarele-n cap vara si-ncepi sa radiezi de bucurie. Sau, stai la coada-n ceva primarie si-ti da-n urechea stanga teracota, sau resoul lu’ tanti de-acolo. Micii se fac prin radiatie. Dai cu bere peste flacara, sa eviti convectia. Nimic mai simplu: niste unde cu lungimi in spectrul infrarosu 😉 De facut shaorma cu de-toate.

Cele mai bune calorifere – endoterm, exoterm

Ar mai fi caldura latenta, primita/cedata prin condensare/evaporare. Iarna sufli-n pumni. Aburii condenseaza pe pumni. Mâna primeste caldura. Iesi din piscina. Se evapora apa de pe piele. Cedezi caldura. Asa functioneaza pompa de caldura, frigiderul, aerul conditionat etc. Dar, cu ceva agent frigorific.

Cele mai bune calorifere. Care crezi c-ar fi cea mai placuta caldura?

Radiatia, indiferent ca e “data” de soare, semineu, soba bunicii, resoul pe care-ncalzeam fasolea, jaru’ de la gratar, foc de tabara, cuptor de palanetze, ciuperca radianta sub care fumăm s.a.m.d. este cea mai placuta caldura. La fel, cel mai enervant disconfort termic este “radiatia rece”. Cand cedezi tu caldura prin radiatie la peretii foarte reci, sau cand te trage la sale. Cum ar fi la romani: esti gol și ud in baie, care, normal, e pe coltul casei, iar dusul, evident, pe coltul cel mai rece al baii, unde, bineinteles, se afla cel mai mic calorifer ca putere din casa.

Cele mai bune calorifere. Cum dau caldura caloriferele?

Bun! Calorifere sa dea caldura prin conductie nu prea exista, c-ar trebui sa fie lipite de noi! Interesant: exista ceva cuverturi/saltele electrice, sau fotolii cu incalzire. La fel, ai conductie-n Be-aM-We-uri cu incalzire la buci și sale. Acelasi lucru la incalzirea-n pardoseala: atingi cu talpile, fundul, spatele, sau cum ai chef sa stai.

Caloriferele dau caldura prin convectie și prin radiatie. Simplu: convectoare, sau radiatoare. Ma rog, mai inteligent, convecto-radiatoare, unele. Alea ce au un ventilator bagat in ele si-n priza “e” ventilo-convectoare. Normal, ventilo-radiatoare nu exista, ca nu poti ventila niste radiatii.

Cele mai bune calorifere. Convectoare, sau radiatoare?

Interesant. Daca ai in casa caldura data de chestii radiante te simti ok la 20..21 °C. Daca ai chestii convectoare, ce dau aer cald, te simti ok doar la 22..24 °C. Cu radiatoare ai facturi mai mici și caldura mai placuta. Ti-ar fi trecut prin cap? Zici altfel? Daca ai deja instalatia, poti face o comparatie. Cand te speli pe dinti, simti caloriferul scarita cum te radiaza. Ce sa mai spun de incalzirea pardoselei!? Avantajul radiatiei este ca „loveste” corpurile solide: pereti, tavan, podea, dulapuri, bibelouri, mileuri etc., inclusiv pe tine. Diminueaza efectul enervant de radiatie rece. Dezavantajul convectiei este ca incalzeste aerul prima data, dupa care, aerul cald incalzeste corpurile solide, adica și pe tine. Esti corp solid, chiar daca nu mergi la sala.

Cele mai bune calorifere – chestii radiante

Dau caldura peste 95% prin radiatie. Pot fi: calorifere din fonta, calorifere din tevi (otel, cupru PPR etc. cum sunt cele port-prosop), seminee, panouri cu infrarosu, plasme termice, chiar TV-urile plasme, teracote, incalzirea prin pardoseala, becurile cu incandescenta etc.

Cele mai bune calorifere – radiatoare

CALORIFERE DE FONTA

DEZAVANTAJE

1. Inertie termica mare. Le controlezi mai greu temperatura, implicit caldura spre tine. Trebuie sa cobori temperatura pe tur, astfel incat sa nu ceri pe termostat 20°C și sa vezi ca ai 22°C, de fapt. Platesti de-a lela 2 grade. Leaga la centrala termica un senzor de temperatura exterioara. There will be a post about it. Treaba aia ca “tzin” caldura e o vrajala de nepricepruteni. NU faci nicio economie astfel. E doar decalat consumul de gaz.

2. Foarte scumpe. Dedemanu, sau emagu nici n-au. Vezi preț la Romstal! Sau avioane de-a dreptu’, 4630 lei/buc?

3. Foarte grele. Nu ca te-ar interesa, dar, instalatorii le ocolesc, ca-si rup §alele. De-aia te combina pentru calorifere de otel. Adevarul e ca nici io nu pea insist sa le pastreze clientul.

4. Cele vechi din apartamente sunt cam urate și murdare, interior + exterior. Se spala. Le poti vopsi cu ce culoare vrei. Numai sa-ti faci chef. Sau, de-a citit sotia articolu asta, n-ai de-ales: deja a ales culoarea. Le poti folosi linistit ca nu tuseste centrala. Vezi punctul 3 🙂

Cele mai bune calorifere – radiatoare

CALORIFERE DIN TEVI, otel, cupru, PPR / CALORIFERE TUBULARE DEZAVANTAJE

1. Pretul „decat” e singurul dezavantaj. Vezi: la Romstal, la Supratherm din PPR, la Irsap, sau Irsap Tesi, preț mai domestic.

Cele mai bune calorifere – chestii convectoare (convective)

Dau caldura 95% prin convectie. Pot fi: calorifere din tabla de otel, calorifere din aluminiu, ventilo-convectoare, aeroterme, perdele de aer cald (alea la intrare-n magazine), aerul conditionat pus pe caldura, uscatorul de par, coolerul de la laptop, grilajul din spatele frigiderului etc. Convecto-radiatoarele ar trebui sa dea caldura 50% prin convectie, 50% prin radiatie. Geometria caloriferelor impune procentul de convectie și de radiatie. Acum, geometria (otel, aluminiu, fonta) este pro-convectie, sa le creasca puterea termica. Economie de materie prima, putere maxima, W.

Cele mai bune calorifere – convectoare

Tipul IGIENIC
Renunta acum la
mop și matura!
Viitorul e aici.
😉

CALORIFERE DIN TABLA DE OTEL

AVANTAJE

1. Au inertie termica foarte buna. Pornesti caldura si-n 10 minute se face cald.

2. Preturile cele mai joase lei/kW, ca-s de serie. Se produc la greu.

3. Dimensiuni reduse pentru puterea degajata.

4. Unele modele usor de curatat, placute la vedere, diverse dimeniuni etc.

CALORIFERE DIN TABLA DE OTEL

DEZAVANTAJE

1. Incalzesc aerul, dupa care, aerul te incalzeste pe tine. Conforul termic il simti la +2..4 grade peste confortul termic optinut prin radiatie.

2. Aerul cald produs sta la cucurigu, pe tavan. Incalzesti vecinu’, sau vreo cioara p-acoperis.

3. Usuca aerul, ca se produc acei curenti. Uneori te enerveaza ca misca vreo perdea mai usoara, sau o panza de paianjen. Unii fabricanti de calorifere din tabla de otel fac varianta igienic. Igienic pentru ca diminueaza efectul de convectie (horn/tiraj) și poti da mai usor cu carpa, cand nu ti-e foarte lene. Au chiar atestate, chipurile, de a fi folosite in medii sanitare. Vezi!

4. Unele modele imposibil de curatat, sau, oricum, faci cu nervi cand cureti un calorifer de tabla.

5. Unele modele iti suna-n cap, ca se dilata-contracta spre bucuria ta. Ma rog, alea ieftine ce nu prea au otel in ele, apropo de materia prima pomenita mai sus.

Cele mai bune calorifere – convectoare

CALORIFERE DIN ALUMINIU

Avantajele și dezavantajele sunt similare cu cele din tabla de otel. Sunt ceva mai scumpe. Unii spun ca-s mai estetice. Io n-as spune. Cauta pe Google: design radiators, sau calorifere decorative!  Gugălu’ nu prea vede aluminiul. Cica ar fi cancerigene etc. Nu ma pronunt. Dar, nu cred ca mai mult decat aluminiul din ambalajele alimentelor. Adevarul e ca alea tin de foame și caloriferele tin de frig. N-ai CSF…

Cele mai bune calorifere – concluSie

Intrebare: Care-s cele mai bune calorifere?

Răspuns: încălzirea prin pardoseală. E drept: nu se spală singură ca-caloriferele, ci se curăță cu mopu’, sau aspiratoru’. Ghinion!

Io as recomanda radiatia.

Port-prosopu’ din bai, poate fi folosit si-n bucatarii, port-cârpe. De asemenea in holuri, sau camere mici. Preturi ok.

In sfarsit,
ai CSF.

🙂

Daca iei de tabla și n-ai bani de varianta igienic, alege modelul 10, adica doar un panou, fara aripioare convective. N-ai curenti de aer asa mari. Dai cu o carpa fata + spate, ca nu-ti pica mana. Ai observat în România? Faianta se spală cu sârg (care-o spala).  Caloriferele? Robinetii lor? Tevile? Ignorare totală.

Zici altfel? Comentează mai jos! La alea de aluminiu nu prea ai CSF. Succes! Va fi un articol despre Cele mai bune calorifere din tabla de otel.

Podele curate și perdele nemiscatoare va doresc! 😉

17
Zici, sau contrazici ceva?

4 Comment threads
13 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
  Te-ntere' ce-i p-aci? Pune-un email!  
Dă-mi de știre!
Ani

Am vrut numai sa zic ca tare imi place portprosopul ala cromat. Cat e halatul și de unde?

Ani

Am gasit ceva similar la Radox. O seama de nimica, vreo 500 de lire :)))

Medtech

Buna ziua!
As dori un sfat in privinta achizitionarii de calorifere. Am un apartament de 78 m utili și am nevoie de 4 calorifere principale. M-am hotarat sa iau de aluminiu modelul de la Nova Florida SEVEN B4, 600x100mm, 182W in felul urmator: 18 elementi 15, 18, 18. Blocul este pe cadre, apartamentul are soare pe el 70 % din zi pe toate geamurile, peretii exteriori sunt din bca gros de 60 cm. Ma puteti sfatui daca fac o alegere buna? Voi folosi o centrala in condensare de la Vaillant de 26kW. Cu dimensionarea aleasa de mine, ajung undeva aproape de cei 30% necesari supradimensionarii caloriferelor. Elementul de aluminiu este la pretul de 40 ron momentan la Romstal. Astept pareri. Multumesc.

Sus, unde-i Iancu!