Categories: Termice
January 10, 2019
| On acum 2 luni

Transferul de căldură. Cele mai bune calorifere vs Pardoseală.

Mulți folosesc cuvântul “radiatoare” în loc de calorifere. “E” mai tehnici. Nu e simplu de înțeles care ar fi cele mai bune calorifere. Facem o ‘ncercare. Oricum, românii nu dau doi bani pe calorifere/instalații, că dau pe faianță, medalioane, mileuri și gresie. Logic: căldura n-o poți arăta.

Căldură mai plăcută, mai ieftină? Poate cel mai interesant articol din site.

Încep așa: caloriferele sunt ceva chestii mai calde care “dau” căldură. Unele direct ție, altele aerului prima dată, după care, aerul cald îți dă ție căldură.

Dacă ai chef, citește și € Instalații degeaba!

Căldură se transmite prin trei forme: conducție, convecție, radiație.

Cele mai bune calorifere – conducția (transmisia)

1. Conducție. Când ții o lingură (nu și mâna) deasupra flăcării de aragaz, și-n secunda următoare te arzi. Sau, când te lipești de altă persoană. Prin conducție faci pâinea prăjită pe plită. Transmisia asta enervantă te obligă să izolezi casa, să pui geamuri mici și bune.

Cele mai bune calorifere – convecția

2. Convecție. Când ești într-un autobuz iarna și nimerești la geamul care nu se-nchide. Sau, vara-n același autobuz, te pui în spate la vreo tanti ce dă cu evantaiu’. Fată-sa-i în Spania. Prin convecție faci cartofi copți în lér. Tot convecție: când cuburile de gheață răcesc Absolut-ul, sau Finlandia. Se văd curenții cum coboară de la gheață spre fundul paharului.

Cele mai bune calorifere – radiația

3. Radiație. Când îți dă soarele-n cap vara și-ncepi să radiezi de bucurie. Sau, stai la coadă-n ceva primărie și-ți dă-n urechea stângă teracotă, sau reșoul lu’ tanti de-acolo. Micii se fac prin radiație. Dai cu bere peste flacără, să eviți convecția. Nimic mai simplu: niște unde cu lungimi în spectrul infraroșu 😉 De făcut shaorma cu de-toate.

Cele mai bune calorifere – endoterm, exoterm

Ar mai fi căldura latentă, primită/cedată prin condensare/evaporare. Iarna sufli-n pumni. Aburii condensează pe pumni. Mâna primește căldură. Ieși din piscină. Se evaporă apa de pe piele. Cedezi căldură. Așa funcționează pompa de căldură, frigiderul, aerul condiționat etc. Dar, cu ceva agent frigorific.

Cele mai bune calorifere. Care crezi c-ar fi cea mai plăcută căldură?

Radiația, indiferent că e “dată” de soare, șemineu, soba bunicii, reșoul pe care-ncălzeam fasolea, jaru’ de la grătar, foc de tabără, cuptor de palanetze, ciupercă radiantă sub care fumăm ș.a.m.d. este cea mai plăcută căldură. La fel, cel mai enervant disconfort termic este “radiația rece”. Când cedezi tu căldură prin radiație la pereții foarte reci, sau când te trage la șale. Cum ar fi la români: ești gol și ud în baie, care, normal, e pe colțul casei, iar dușul, evident, pe colțul cel mai rece al băii, unde, bineînțeles, se află cel mai mic calorifer ca putere din casă.

Cele mai bune calorifere. Cum dau căldură caloriferele?

Bun! Calorifere să dea căldură prin conducție nu prea există, c-ar trebui să fie lipite de noi! Interesant: există ceva cuverturi/saltele electrice, sau fotolii cu încălzire. La fel, ai conducție-n Be-aM-We-uri cu încălzire la buci și șale. Același lucru la încălzirea-n pardoseală: atingi cu tălpile, fundul, spatele, sau cum ai chef să stai.

Caloriferele dau căldură prin convecție și prin radiație. Simplu: convectoare, sau radiatoare. Mă rog, mai inteligent, convecto-radiatoare, unele. Alea ce au un ventilator băgat în ele și-n priză “e” ventilo-convectoare. Normal, ventilo-radiatoare nu există, că nu poți ventila niște radiații.

Cele mai bune calorifere. Convectoare, sau radiatoare?

Interesant. Dacă ai în casa căldură dată de chestii radiante te simți ok la 20..21 °C. Dacă ai chestii convectoare, ce dau aer cald, te simți ok doar la 22..24 °C. Cu radiatoare ai facturi mai mici și căldura mai plăcută. Ți-ar fi trecut prin cap? Zici altfel? Dacă ai deja instalația, poți face o comparație. Când te speli pe dinți, simți caloriferul scăriță cum te radiază. Ce să mai spun de încălzirea pardoselei!? Avantajul radiației este că „lovește” corpurile solide: pereți, tavan, podea, dulapuri, bibelouri, mileuri etc., inclusiv pe tine. Diminuează efectul enervant de radiație rece. Dezavantajul convecției este că încălzește aerul prima dată, după care, aerul cald încălzește corpurile solide, adică și pe tine. Ești corp solid, chiar dacă nu mergi la sală.

Cele mai bune calorifere – chestii radiante

Dau căldură peste 95% prin radiație. Pot fi: calorifere din fontă, calorifere din țevi (oțel, cupru PPR etc. cum sunt cele port-prosop), șeminee, panouri cu infraroșu, plasme termice, chiar TV-urile plasme, teracote, încălzirea prin pardoseală, becurile cu incandescență etc.

Cele mai bune calorifere – radiatoare

CALORIFERE DE FONTĂ

Ad enervant. Util?

DEZAVANTAJE

1. Inerție termică mare. Le controlezi mai greu temperatura, implicit căldura spre tine. Trebuie să cobori temperatura pe tur, astfel încât să nu ceri pe termostat 20°C și să vezi că ai 22°C, de fapt. Plătești de-a lela 2 grade. Leagă la centrală termică un senzor de temperatură exterioară. There will be a post about it. Treaba aia că “tzin” căldura e o vrăjală de nepricepruțeni. NU faci nicio economie astfel. E doar decalat consumul de gaz.

2. Foarte scumpe. Dedemanu, sau emagu nici n-au. Vezi preț la Romstal! Sau avioane de-a dreptu’, 4630 lei/buc?

3. Foarte grele. Nu că te-ar interesa, dar, instalatorii le ocolesc, că-și rup șalele. De-aia te combină pentru calorifere de oțel. Adevărul e că nici io nu pea insist să le păstreze clientul.

4. Cele vechi din apartamente sunt cam urâte și murdare, interior + exterior. Se spală. Le poți vopsi cu ce culoare vrei. Numai să-ți faci chef. Sau, de-a citit soția articolu ăsta, n-ai de-ales: deja a ales culoarea. Le poți folosi liniștit că nu tușește centrala. Vezi punctul 3 🙂

Cele mai bune calorifere – radiatoare

CALORIFERE DIN ȚEVI, oțel, cupru, PPR / CALORIFERE TUBULARE DEZAVANTAJE

1. Prețul „decât” e singurul dezavantaj. Vezi: la Romstal, la Supratherm din PPR, la Irsap, sau Irsap Teși, preț mai domestic.

Cele mai bune calorifere – chestii convectoare (convective)

Dau căldură 95% prin convecție. Pot fi: calorifere din tablă de oțel, calorifere din aluminiu, ventilo-convectoare, aeroterme, perdele de aer cald (alea la intrare-n magazine), aerul condiționat pus pe căldură, uscătorul de păr, coolerul de la laptop, grilajul din spatele frigiderului etc. Convecto-radiatoarele ar trebui să dea căldură 50% prin convecție, 50% prin radiație. Geometria caloriferelor impune procentul de convecție și de radiație. Acum, geometria (oțel, aluminiu, fontă) este pro-convecție, să le crească puterea termică. Economie de materie primă, putere maximă, W.

Cele mai bune calorifere – convectoare

Tipul IGIENIC
Renunță acum la
mop și mătură!
Viitorul e aici.
😉

CALORIFERE DIN TABLĂ DE OȚEL

AVANTAJE

1. Au inerție termică foarte bună. Pornești căldura și-n 10 minute se face cald.

2. Prețurile cele mai joase lei/kW, că-s de serie. Se produc la greu.

3. Dimensiuni reduse pentru puterea degajată.

4. Unele modele ușor de curățat, plăcute la vedere, diverse dimeniuni etc.

CALORIFERE DIN TABLĂ DE OȚEL

Ad enervant. Util?

DEZAVANTAJE

1. Încălzesc aerul, după care, aerul te încălzește pe tine. Confortul termic îl simți la +2..4 grade peste confortul termic opținut prin radiație.

2. Aerul cald produs stă la cucurigu, pe tavan. Încălzești vecinu’, sau vreo cioară p-acoperiș.

3. Usucă aerul, că se produc acei curenți. Uneori te enervează că mișcă vreo perdea mai ușoară, sau o pânză de păianjen. Unii fabricanți de calorifere din tablă de oțel fac varianta igienic. Igienic pentru că diminuează efectul de convecție (horn/tiraj) și poți da mai ușor cu cârpa, când nu ți-e foarte lene. Au chiar atestate, chipurile, de a fi folosite în medii sanitare. Vezi!

4. Unele modele imposibil de curățat, sau, oricum, faci cu nervi când cureți un calorifer de tablă.

5. Unele modele îți sună-n cap, că se dilată-contractă spre bucuria ta. Mă rog, alea ieftine ce nu prea au oțel în ele, apropo de materia primă pomenită mai sus.

Cele mai bune calorifere – convectoare

CALORIFERE DIN ALUMINIU

Avantajele și dezavantajele sunt similare cu cele din tablă de oțel. Sunt ceva mai scumpe. Unii spun că-s mai estetice. Io n-aș spune. Căută pe Google: design radiators, sau calorifere decorative!  Gugălu’ nu prea vede aluminiul. Cică ar fi cancerigene etc. Nu mă pronunț. Dar, nu cred că mai mult decât aluminiul din ambalajele alimentelor. Adevărul e că alea țin de foame și caloriferele țin de frig. N-ai CSF…

Cele mai bune calorifere – concluSie

Intrebare: Care-s cele mai bune calorifere?

Răspuns: încălzirea prin pardoseală. E drept: nu se spală singură ca-caloriferele, ci se curăță cu mopu’, sau aspiratoru’. Ghinion!

Io aș recomanda radiația.

Port-prosopu’ din băi, poate fi folosit și-n bucătării, port-cârpe. De asemenea în holuri, sau camere mici. Prețuri ok.

În sfârșit,
ai CSF.

🙂

Dacă iei de tablă și n-ai bani de variantă igienic, alege modelul 10, adică doar un panou, fără aripioare convective. N-ai curenți de aer așa mari. Dai cu o cârpă față + spate, că nu-ți pică mâna. Ai observat în România? Faianța se spală cu sârg (care-o spală).  Caloriferele? Robineții lor? Țevile? Ignorare totală.

Zici altfel? Comentează mai jos! La alea de aluminiu nu prea ai CSF. Succes! Va fi un articol despre Cele mai bune calorifere din tablă de oțel.

Podele curate și perdele nemișcătoare vă doresc! 😉

Ad enervant. Util?
Bogdan

'99: Facultă instalații Cluj, '00: Management energetic clădiri, '95-azi: fan termice

Disqus Comments Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*

View Comments

 • Puteti sa ma sfatuiti și pe mine sa fac o alege in vederea achizitionarii unor radiatoare de otel? Am câteva probleme in alegere: nu stiu ce marimi sa iau și cu cate panouri? Sunt pro radiatoare otel cu înaltimea de 60 cm. Nu-mi permit altceva :(

  Cancel reply

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked*

  • Nicu,
   Pretul cel mai bun este pentru caloriferele cu h = 60 cm și de tip 22 = 2 panouri tabla ondulata + 2 rânduri de aripioare convective în interior.
   Marimea?
   Geometric nu te prea intereseaza. Uita-te dupa: 1. PUTERE calorica, W; 2. greutate, kg. 22/600/1000 = 33+ kg.
   Citeste: Top instalații degeaba!

   Cancel reply

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked*

   • Mi s-au recomandat de catre instalator urmatoarele radiatoare de otel:
    Parter
    in sufragerie am 2 ferestre, adica 2 buc de 1400x60x22 si
    dimensiunea camerei este de 6.3x4.3x2.4m (Lxlxh), dimensiune hol (casa scari) 3x3.3x5m recomandare 1200x60x22,
    dimensiune baie 1.5x3x2.4m. Cerinta mea 1000x60x22,
    dimensiune bucatarie 4.9x3.3x2.4 recomandare 1400x60x22.

    Mansarda
    2 dormitoare cu dimensiunile 3x4.3x2.4m mi s-a recomandat in fiecare, cate un radiator de 1400x60x22,
    hol(casa scarii) recomandare 1200x60x22,
    dormitor 4.9x3.3x2.4m recomandare 1400x60x22 și baia 1.5x3x2.4m. Cerinta mea 1000x60x22.

    Ce parere aveti de recomandare? Ma mai încadrez la o centrala de 24 kW. Instalatorul a zis ca nu.

    Cancel reply

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked*

    • Sa spunem c-ar fi PURMO = puteri ok.
     22/600/1000 = 1709 W la 75/65°C. Vezi tabel puteri!
     Am înteles 9 calorifere:
     2 1400
     1 1200
     1 1000
     1 1400
     2 1400
     1 1200
     1 1200
     9 8800 TOTAL
     Deci, ai asa: 8,8 m x 1709 W/1 m = 15039 W = 15 kW.
     Pun pariu ca ai luat/vei lua calitate sub Purmo = putere sub 15 kW.

     ATENTIE! Nu te lua dupa puterile la 90/70°C! Astea erau pe vremea lu Nea Nicu'.
     Centrala din anul 2018 face maximum 80-82°C.

     PS
     Io stiu ce spun ezermeshterii: PUNE DE 30 kW CEL PUTIN, SA NU SE FORTZEZE! ;)
     Nu-l enerva! Atâta le treb'e oamenilor, sa contrazica instalatoru'. C-o pus-o.
     Va spune: "Mă lasi cu ăla de pe internet! Serios. Fă-ti tu instalatia, că văd că stii mai bine ca mine. Hai, PA!"

     Cancel reply

     Leave a Reply

     Your email address will not be published. Required fields are marked*

     • Socoteala cred ca e gresita. Sunt 10 radiatoare: 6x1400, 2x1200 și 2x1000=12800 , adica 12,8x1709 = 21875 W = 21 kW. Gresesc?

      Cancel reply

      Leave a Reply

      Your email address will not be published. Required fields are marked*

     • Ai înteles ideea.
      Trebuie facute calculele cu puterile caloriferelor ce le vei lua.
      Mastas: la deltaT60 = 90/70/20 face 2099 W. La 75/65/20 face 1639 W.
      Cu Mastas = 16,4 kW.
      Repet: NU metri conteaza, ca puterea în Watti.

      Sper ca nu-s din foita de aluminiu peretii :)

      Cancel reply

      Leave a Reply

      Your email address will not be published. Required fields are marked*

     • Alternez intre firmele: Vision de la Romstal și Mastas sau Feroli de la Dedeman.
      Ce pare aveti de astea și pe care imi recomandati?

      Cancel reply

      Leave a Reply

      Your email address will not be published. Required fields are marked*

     • Parerea mea nu e cea mai buna despre niciuna.
      Nu recomand niciuna.

      Cancel reply

      Leave a Reply

      Your email address will not be published. Required fields are marked*

 • Buna ziua!
  Am achizitionat centrala model Ariston Alteas One și intr-o luna intentionez s-o montez. Firma cu care urmeaza sa execut lucrarea nu m-a lamurit in privinta alegerii caloriferelor. Va rog sa ma ajutati in vederea cumpararii unor radiatoare de otel pt. un apartament de doua camere (sufragerie = 22 mp, dormitor = 15 mp, bucatarie = 10 mp, baie = 5 mp). Pereti exteriori 60 cm grosime, termopane).
  Multumesc!

  Cancel reply

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked*

  • Calorifere din fonta, model "rusesc" cu 10 elementi, 25 ani vechime. La fel ca marime și in dormitor și in sufragerie.

   Cancel reply

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked*

   • Un calorifer Purmo 22/600/1000 = 20 elemente. Aproximativ.
    Problema este sa fie PROPORTIONAL instalata puterea pe încaperi.

    Puteti merge cu echivalare și asa, supradimensionat de exemplu:
    1. 10 elemente = 1*22/600/1000 Purmo.
    2. 6 elemente = 1*22/600/600 Purmo etc.

    PS
    1. Caloriferele avute sunt super. Le spalati și echipati. N-are nimic centrala. Astea vechi au ceva namol prin ele. Cele noi au un ulei urât. Mai nasol pentru CT, daca nu le spalati și astea noi.
    2. Cele vechi = radiatie. Cele noi = convectie.

    Cancel reply

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked*

  • Daca nu refolositi caloriferele existente, io as calcula noile calorifere în functie de puterile celor vechi.
   Trebuie sa stiu tipul și numarul de elementi. Sau, poze: OptimSibo@gmail.com

   Cancel reply

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked*

 • Buna ziua!
  As dori un sfat in privinta achizitionarii de calorifere. Am un apartament de 78 m utili și am nevoie de 4 calorifere principale. M-am hotarat sa iau de aluminiu modelul de la Nova Florida SEVEN B4, 600x100mm, 182W in felul urmator: 18 elementi 15, 18, 18. Blocul este pe cadre, apartamentul are soare pe el 70 % din zi pe toate geamurile, peretii exteriori sunt din bca gros de 60 cm. Ma puteti sfatui daca fac o alegere buna? Voi folosi o centrala in condensare de la Vaillant de 26kW. Cu dimensionarea aleasa de mine, ajung undeva aproape de cei 30% necesari supradimensionarii caloriferelor. Elementul de aluminiu este la pretul de 40 ron momentan la Romstal. Astept pareri. Multumesc.

  Cancel reply

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked*

  • Alegerea matarialului? Alegerea marcii? Alegerea puterilor?
   +30% ce-ar reprezenta?

   Cancel reply

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked*

 • Am vrut numai sa zic ca tare imi place portprosopul ala cromat. Cat e halatul și de unde?

  Cancel reply

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked*

  • Naumovici spune ca nu e scump. E de la Batman, parca.

   Cancel reply

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked*

   • Am gasit ceva similar la Radox. O seama de nimica, vreo 500 de lire :)))

    Cancel reply

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked*