Categories: Termice
January 8, 2019
| On acum 2 luni

Case eficiente termic. Top arhitectură degeaba.

Case eficiente termic în clima de România? Nu salvezi planeta ca pui cazan pe peleti/cucuruz, pompa de caldura, ori panouri solare. Sau, aduci de sub pamânt bosonul lui Higgs. Pui 3² kilometri de sârme, te legi la net inteligent și vin mai mici facturile? O salvezi consumând putina energie, apa etc. Greii iPhone X, Samsung Note 8, Google Pixel 2 XL se bat care consuma mai putin, NU care are baterie mai mare. Tehnologia 5G aduce-n primu’ rând economie de energie, dup-aia viteza de trafic.

Încearca sa faci diferenta dintre casa nou-nouta și regândire casa existenta! Nici nu imita apartamentul din care tocmai te muti!

Daca ai timp, poate gasesti vreo idee folositoare în articolul despre eficienta energetica: termic, ventilat, iluminat, electric | Case cu cap, nu cu bani 😉 Este cam lung 🙁

ACTUALIZARE martie 2018: curentul electric a devenit de 4 ori mai scump decât gazul. 0,639 lei/kWh versus 0,159 lei/kWh.

Factura gaz 500 lei/luna? 2000 lei pentru curent. Pompa de caldura? COP-ul minim: 4, sa merite banii.

1. Case eficiente termic. Chilometri patrati, case imense?

Citeam un arhitect în Forbes: fiecare mp neconstruit contribuie la eficienta energetică. De ce românii au încaperi în care intra doar pentru a sterge praful? Arhitectii români nu reusesc sa convinga clientul de obtin asa case eficiente termic? Arhitectura-i degeaba? Încaseaza la m²? Case de km²?

Majoritatea spune: “Păi, cu 10000 de euro mai făceam 2 camere” 🙂 Chipurile, ‘s figuri: sertar cu senzori, sau smart-budă-bideu 😉 Chestii care, oricum, aduc doar + confort, nu grija facturilor cu încălzirea, ori grija prafului si-a igrasiei din camerele goooale!

Arhitectura-n alta tara? Cam: ok.

Arhitectura-n România? Cam: ioi!

Daca vrei pensiune, mergi la un arhitect de pensiuni! Mai mic tarifu’, lei/km en-gros².

Ce dilíi polonezii astia!? Propun case sub 120 m². Ce sărăntoci! en.archipelag.pl

2. Case eficiente termic. Geamuri imense?

Factura de 800 lei/luna? 400 lei sunt pentru geamuri.

De ce avem în România de-a dreptu’ pereti de sticla la dormitoare? Geamuri de 0,8 x 2,0 m la bai?

Ad enervant. Util?

Temperatura medie 1985-2015, ianuarie: Cluj -6°C, minima ever -30°C, Ljubljana -1°C, Copenhaga -1°C, Stockholm -3°C, Miami +16°C. La Miami faci geamurile cum ai chef. La Jucu-i mai frigălău decât la Miami. Ghinion!

Faci peste 2 ani un geam, daca observi ca ai profita de mai multa lumina. Un geam de 4900 € cât China-l poti mici?

În România ce vezi pe geam? Mileuri eficiente termic.

Ai, în Dâmbu Rotund, privelistea asta cumva? Vez’ vreun mileu, ori vreo vecină?

Rezistenta termica a celui mai scump geam 1,37 m²K/W, a unui perete izolat termic 6,5 m²K/W. Un geam mediu e de 8 ori mai prost izolator termic decât un perete izolat termic. Asa și factura ta de incalzire, și cea de aer conditionat, de 8+ ori mai mareee.

Forma geamurilor? Fa-le verticale H>L, sau patrate! Razele de lumina bat si-n tavan, si-n podea. Razele sa “vada” și pe orizontala toata încaperea = faci 2 geamuri. Intersectarea razelor de lumina pe orizontala dicteaza distanta dintre geamuri. Ca la nordici.

Faci geamurile mai mici = ai bani de gaz, ai bani de jaluzele (exterioare = optim) cu telecomanda și senzori de miscare, temperatura, lumina. Tanana…

Vara nu-ti da soarele-n crestet, iarna izolezi termic cu ele, nevasta nu urlă: “Serios? Cum poti sta cu draperiile ne-trase?”.

Mai jos: ferestre de milionari, French Riviera = Côte d’Azur.

2′ Case eficiente termic. Orientarea. Ce-s alea puncte cardinale?

Arhitectii au n! termeni tehnici: POT, CUT, daining etc. Nu ne-ntere’. Oricum, fac baile cu 2/3 pereti exteriori, dusul, evident, pe colt. Pun sufrageria la nord-est. În schimb, e treaba lor cum fac cu vecinii, dar, macar, insista sa ai dormitoarele la nord!!! Acolo dormi, diurn nu-ti treb’e soare: nici ca-cald, nici ca-lumina.

Ad enervant. Util?

3. Case eficiente termic. Înaltimi imense?

Din pacate, Regele Mihai nu te mai viziteaza. Sala de conferinte, mol, sau sala de clasa la scoala cu inaltimi mari = oxigen pentru atâtea suflete din interior + acustica. Un om degaja 200 W caldura. Ai atâta multimea de oameni? De ce H util = 2,80..3,20 m? Am client cu Hu = 4,20 m. Hu = 2,40..2,50 m e chiar ok.

4. Case eficiente termic. Dulapuri înzidite. Dressing = îmbrăcare?

Ceausescu facea-n apartamente debará. De ce fac românii la o casa noua-nouta dulapuri înzidite? În dormitoare dulapuri imense pentru grebla și plapuma? Dressing cu aspiratoru’ și mopu’? Fa o camera tehnica/menajera/depozitare și gata! Daca-ti suna mai cool: kinda laundry room.

Acolo ai: centrala termica, o chiuveta, un robinet de umplut galeata de mop,

aspiratoru’, masina de spalat haine, masina de uscat haine, masa de calcat, depozitare schiuri, garnituri de pat, haine de iarna și slipu’, mileuri, oala cu Ø 80 cm, vaza de rubin. Nu prind miros de benzina. Un televizor sa nu pierzi Bravo! Ai stil și Google Home.

Fa dormitoru’ mai mic și buda cu, sau lânga dressing! Te speli, te-mbraci, mergi la serviciu = fluxu’ tau. Pont: în dressing te dezbraci-îmbraci = ai nevoie de cald ca-n baie.

Daca tot faci dulapuri înzidite, fa-le pe pereti exteriori! Eficient termic, nu? La dormitor faci geam pentru oxigenare creier, nu pentru lumina.

5. Case eficiente termic. Insulă-n bucatarie?

Unii români aleg insula-n bucatarie. Propune arhitectul? Stii de ce?

Ad enervant. Util?

Stii fluxul de lucru in bucataria unui restaurant? Insula = bucatarie mai mare degeaba. Mai bine o faci normal și ai loc de-o masa.

Fluxul tau va fi: luat din frigider/camara zarzavat, curatat zarzavat, spalat zarzavat, taiat zarzavat, fiert zarzavat, luat oala de pe foc, postat poza cu oala pe Facebook, servit masa, pus blidele-n masina de spalat vase.

6. Case eficiente termic. Loc de luat masa, open space?

Prajesti peste? You choose!

Open space?

Bucatarie normala? Cam: da!

Bucatarie etansa, sufragerie separata = nu stiu colegii de lucru ce-ai mâncat, suprafete utile destinate, nu spatii degeaba, nu-ti suna-n creier masina de spalat vase, sau batut jnitzele. Românu’-si face casa câta pensiunea, dar nu separa bucataria de sufragerie. Economie de m², totusi!? În plus: întinde hainele-n open space, pe sârmele din Dedeman! În cazu’ asta, pune vata!

Pont: faci bucatatarie copii/sotz friendly.

7. Case eficiente termic. Baie pe coltul casei? Vana pe coltul baii?

Casa non-România-architecture. Vezi unde-i buda și vana? Vezi camera tehnica? Nu stiu cum reusesc arhitectii și dizainării români de mai tot timpu’ baile sunt cu 2 pereti exteriori. Normal, unde esti ud si-n curu’ gol, în dus: pe coltul exterior. Normal, caloriferul pe perete interior. Stiu arhitectii români ce-i ala sas? Normal, cealalta baie in coltul opus al casei. Normal, centrala termica departe de bucatarie și bai.

8. Case eficiente termic. Nu tu o prispa, o cornisa!

Ad enervant. Util?

Fan prispa.org! Români de-ai nostri, totusi. Fa-o macar sa nu te ploua cât deschizi usa și lasi jos plasele cu pita feliata!

Arhitectul tau stie cum bate soarele-n România iarna și vara? De vânt nici nu-ntreb.

Vara, soarele bate cam perpendicular pe România. Razele nu lovesc geamurile. Le blocheaza prispa. Iarna, soarele bate cam paralel pe România. Scalda cu razele sale infrarosii geamurile, peretii. Soferii “stie”.

9. Case eficiente termic. Hornul pentru semineu.

Fa-l pe interior, în mijlocu’ casei, nu pe exterior! Nu pica tencuiala în anu’ 2, nu încalzesi degeaba gardu’ vecinului. Lasa de la tine 1 mp util! Poti vinde casa și fara metru asta.

Hornu’ prevazut de arhitectii români. Pfui…

10, sau 1. Case eficiente termic. Izolatie termica sub casa? La fundatii? Ce-i aia? Exista?

Arhitectu’ român atât recomanda: Pune super vata minerala bazaltica pe cei 22 mp de pereti! Restul de 152 mp ai geamuri, oricum.

Arhitectu’ ti-a recomandat măcar valorile minime de câcat normate în România ale lui R’min, rezistenta termica minimă corectată? Câteva exemple:

Pereti exteriori: 1,4 m²K/W. În Slovenia: 6,7 m²K/W, hââ? În România case eficiente termic? Realy?!

Plansee peste ultimul nivel: 3,0 m²K/W. În Suedia: 7,7 m²K/W.

Placi peste sol: 4,5 m²K/W. În Danemarca: 8,3 m²K/W.

Valorile normate U [W/m²K], adică 1/R, prin Europa. Repet: valori minime impuse de lege. Poti izola termic mai mult, cât vrei!

Case eficiente termic în România? Serios!?

Concluzie? Confortul tau nu e doar CASA MARE.

Consum mic de energie și apa = poluam mai putin = traim mai mult = mai multi stra-stra-nepoti.

[poll id=”6″]

Platesti arhitect nu doar pentru POT, CUT, DTAC etc. Platesti și pentru calcule: cum bate soarele lumina + caldura, cum bate vantul, necesarul de aer proaspat, fluxul tau optim prin casa, vecini, izolatie termica etc. Nu pui masina de spalat la subsol, și usti hainele la etaju’ 2. Nu ai sufrageria la nord sa nu vezi veci razele solare, sau Manasturu’.

Casa de piatra! Si… izolata termic!

PS: Nu face garaju’ la 100 de metri de casa, ca nevasta cu copiii și cu pungile de Kaufland vor fi leaorca pâna-n cas’. Pe vremea imperiului roman domnitzele coborau din carutze sub copertinele de intrare.

Ma rog, nici cu istoria nu le am: dupa poza. Oricum, se-ntelege…

Bogdan

'99: Facultă instalații Cluj, '00: Management energetic clădiri, '95-azi: fan termice

Disqus Comments Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*

View Comments

 • "9. Case eficiente termic. Hornul pentru semineu.
  Case eficiente termic, prispa România

  Fa-l pe interior, în mijlocu’ casei, nu pe exterior! Nu pica tencuiala în anu’ 2, nu încalzesi degeaba gardu’ vecinului. Lasa de la tine 1 mp util! Poti vinde casa și fara metru asta."

  In privinta asta perfecta dreptate. Mult am avut și eu de lamurit la "intelepti" ca de: hornu nu-i sa dea caldura. Poate lua foc casa. Etc etc. Condens la CT și stiu eu cate și mai cate. Dar, am lasat astea. Am dat cu search-ul pe net și in loc de horn de inox izolat si... cu interior de 0.4 grosime, plus milioane pe ml. Am comandat teava sudata la Direct-Line Cluj (Nu-i reclama. 'i-adevarat.) și am facut hornu total 8 m, plus T-uri cu capace, nu coturi. Mai usor la curatat. și am ajuns undeva la vreo 2000 lei. Dar, ma scuzati, teava de 2.5 mm inox nu 0.4. Comparabil? și uite asa trece frumos prin doua bai, mascat ca, na, sa nu ramana asa. DAR, toata iarna geam rabatat. Nu degeri in baie. Hornul plus IPAT-ul au mers super. Vorba paralelor: "kam scarita". Deci, hornu merita pe interior.
  Cineva spunea: ba, da tu CT d-asta iti pui? Sa faci caldura cu hornu?
  Eu: Da. Daca fumu-i rece, il impingi tu in sus, cumva?

  Cancel reply

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked*

  • Mda... Cladirile vechi ale Clujului unde au hoarnele ;) oare? De ce? Motivul îl stii tu, io și înca vreo 3 alte persoane :) pare-se.
   Buna idee. Stiam c-ar fi mai scumpa teava inox.
   "Vorba paralelor" = vorba banilor?

   Cancel reply

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked*

   • Vorba paralelor = vorba tigoromilor

    Cancel reply

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked*

    • Pfui... tigorom? Nici netu nu m-ajuta ;)
     Poti pune pe site ce link vrei. Poti face și reclama la ce vrei. Nimic oprit aici. Mai mascate cuvintele cu p.
     Catalog tevi inox Direct-Line.

     Cancel reply

     Leave a Reply

     Your email address will not be published. Required fields are marked*

     • Ok. Fara griji, ca d-alea nu folosesc eu :)
      Pai, referitor la link-uri, am obs ca apar doar scris normal, nu poti sa le accesezi, doar copy-paste etc. Sau, poate numai mie. Asta numai la comentarii, ca in rest merge.

      Cancel reply

      Leave a Reply

      Your email address will not be published. Required fields are marked*

     • Linkurile cititorilor: doar copy-paste. Dar, le coZmetizez io dup-aia. Go ahead!

      Cancel reply

      Leave a Reply

      Your email address will not be published. Required fields are marked*

   • 800 lei teava de 6 m. De fapt, in 2017, ca e calculata dupa €. și na. "S-o umflat". Eu am zis aprox 2000, ca am av nevoie de doua. Adica 1 și jum. și T-uri, capace etc. Dar, macar aici pot spune treaba ce ai spus-o. La "distribuitoare ACM "ca se duce casa și ramai cu ala". Io chiar raman cu teava, dar macar am iesit și mai ieftin :)
    PS Teava sudata, nu trasa.

    Cancel reply

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked*