Case eficiente termic. Top arhitectura degeaba.

Case eficiente termic în clima de România? Nu salvezi planeta ca pui cazan pe peleti/cucuruz, pompa de caldura, ori panouri solare. Sau, aduci de sub pamânt bosonul lui Higgs. Pui 3² kilometri de sârme, te legi la net inteligent și vin mai mici facturile? O salvezi consumând putina energie, apa etc. Greii iPhone X, Samsung Note 8, Google Pixel 2 XL se bat care consuma mai putin, NU care are baterie mai mare. Tehnologia 5G aduce-n primu’ rând economie de energie, dup-aia viteza de trafic.

Încearca sa faci diferenta dintre casa nou-nouta și regândire casa existenta! Nici nu imita apartamentul din care tocmai te muti!

Daca ai timp, poate gasesti vreo idee folositoare în articolul despre eficienta energetica: termic, ventilat, iluminat, electric | Case cu cap, nu cu bani 😉 Este cam lung 🙁

ACTUALIZARE martie 2018: curentul electric a devenit de 4 ori mai scump decât gazul. 0,639 lei/kWh versus 0,159 lei/kWh.

Factura gaz 500 lei/luna? 2000 lei pentru curent. Pompa de caldura? COP-ul minim: 4, sa merite banii.

1. Case eficiente termic. Chilometri patrati, case imense?

Citeam un arhitect în Forbes: fiecare mp neconstruit contribuie la eficienta energetică. De ce românii au încaperi în care intra doar pentru a sterge praful? Arhitectii români nu reusesc sa convinga clientul de obtin asa case eficiente termic? Arhitectura-i degeaba? Încaseaza la m²? Case de km²?

Majoritatea spune: “Păi, cu 10000 de euro mai făceam 2 camere” 🙂 Chipurile, ‘s figuri: sertar cu senzori, sau smart-budă-bideu 😉 Chestii care, oricum, aduc doar + confort, nu grija facturilor cu încălzirea, ori grija prafului si-a igrasiei din camerele goooale!

Case eficiente termic sertare cu senzori

case eficiente termic smart wc bideu

Arhitectura-n alta tara? Cam: ok.
Case eficiente termic. Arhitectura degeaba cartier.

Arhitectura-n România? Cam: ioi!
Case eficiente termic. Arhitectura degeaba kmp.

Daca vrei pensiune, mergi la un arhitect de pensiuni! Mai mic tarifu’, lei/km en-gros².

Ce dilíi polonezii astia!? Propun case sub 120 m². Ce sărăntoci! en.archipelag.pl

2. Case eficiente termic. Geamuri imense?

Factura de 800 lei/luna? 400 lei sunt pentru geamuri.

case eficiente energetic pierderi pe geamuri

De ce avem în România de-a dreptu’ pereti de sticla la dormitoare? Geamuri de 0,8 x 2,0 m la bai?

Temperatura medie 1985-2015, ianuarie: Cluj -6°C, minima ever -30°C, Ljubljana -1°C, Copenhaga -1°C, Stockholm -3°C, Miami +16°C. La Miami faci geamurile cum ai chef. La Jucu-i mai frigălău decât la Miami. Ghinion!

Faci peste 2 ani un geam, daca observi ca ai profita de mai multa lumina. Un geam de 4900 € cât China-l poti mici?

În România ce vezi pe geam? Mileuri eficiente termic.
Case eficiente termic. Arhitectura degeaba perdele.

Ai, în Dâmbu Rotund, privelistea asta cumva? Vez’ vreun mileu, ori vreo vecină?
Case eficiente termic. Arhitectura degeaba perete sticla.

Case eficiente termic Naomi

Rezistenta termica a celui mai scump geam 1,37 m²K/W, a unui perete izolat termic 6,5 m²K/W. Un geam mediu e de 8 ori mai prost izolator termic decât un perete izolat termic. Asa și factura ta de incalzire, și cea de aer conditionat, de 8+ ori mai mareee.

Forma geamurilor? Fa-le verticale H>L, sau patrate! Razele de lumina bat si-n tavan, si-n podea. Razele sa “vada” și pe orizontala toata încaperea = faci 2 geamuri. Intersectarea razelor de lumina pe orizontala dicteaza distanta dintre geamuri. Ca la nordici.

case eficiente energetic geamuri norvegia

case eficiente termic jaluzele cu telecomanda

Faci geamurile mai mici = ai bani de gaz, ai bani de jaluzele (exterioare = optim) cu telecomanda și senzori de miscare, temperatura, lumina. Tanana…

case eficiente termic senzori lumina, temperatura

Vara nu-ti da soarele-n crestet, iarna izolezi termic cu ele, nevasta nu urlă: “Serios? Cum poti sta cu draperiile ne-trase?”.

Mai jos: ferestre de milionari, French Riviera = Côte d’Azur.

2′ Case eficiente termic. Orientarea. Ce-s alea puncte cardinale?

Arhitectii au n! termeni tehnici: POT, CUT, daining etc. Nu ne-ntere’. Oricum, fac baile cu 2/3 pereti exteriori, dusul, evident, pe colt. Pun sufrageria la nord-est. În schimb, e treaba lor cum fac cu vecinii, dar, macar, insista sa ai dormitoarele la nord!!! Acolo dormi, diurn nu-ti treb’e soare: nici ca-cald, nici ca-lumina.

3. Case eficiente termic. Înaltimi imense?

case eficiente termic bal

Din pacate, Regele Mihai nu te mai viziteaza. Sala de conferinte, mol, sau sala de clasa la scoala cu inaltimi mari = oxigen pentru atâtea suflete din interior + acustica. Un om degaja 200 W caldura. Ai atâta multimea de oameni? De ce H util = 2,80..3,20 m? Am client cu Hu = 4,20 m. Hu = 2,40..2,50 m e chiar ok.

4. Case eficiente termic. Dulapuri înzidite. Dressing = îmbrăcare?

Ceausescu facea-n apartamente debará. De ce fac românii la o casa noua-nouta dulapuri înzidite? În dormitoare dulapuri imense pentru grebla și plapuma? Dressing cu aspiratoru’ și mopu’? Fa o camera tehnica/menajera/depozitare și gata! Daca-ti suna mai cool: kinda laundry room.

case eficiente termic depozitare

case eficiente termic laundry

case eficiente termic camera tehinca menajera

Acolo ai: centrala termica, o chiuveta, un robinet de umplut galeata de mop,

case eficiente termic robinet galeata

aspiratoru’, masina de spalat haine, masina de uscat haine, masa de calcat, depozitare schiuri, garnituri de pat, haine de iarna și slipu’, mileuri, oala cu Ø 80 cm, vaza de rubin. Nu prind miros de benzina. Un televizor sa nu pierzi Bravo! Ai stil și Google Home.

case eficiente termic baie cu dressing

Fa dormitoru’ mai mic și buda cu, sau lânga dressing! Te speli, te-mbraci, mergi la serviciu = fluxu’ tau. Pont: în dressing te dezbraci-îmbraci = ai nevoie de cald ca-n baie.

Daca tot faci dulapuri înzidite, fa-le pe pereti exteriori! Eficient termic, nu? La dormitor faci geam pentru oxigenare creier, nu pentru lumina.

5. Case eficiente termic. Insulă-n bucatarie?

case eficiente termic insula bucatarie

Unii români aleg insula-n bucatarie. Propune arhitectul? Stii de ce?

case eficiente termic flux bucatarie

Stii fluxul de lucru in bucataria unui restaurant? Insula = bucatarie mai mare degeaba. Mai bine o faci normal și ai loc de-o masa.

case eficiente termic masa bucatarie

Fluxul tau va fi: luat din frigider/camara zarzavat, curatat zarzavat, spalat zarzavat, taiat zarzavat, fiert zarzavat, luat oala de pe foc, postat poza cu oala pe Facebook, servit masa, pus blidele-n masina de spalat vase.

6. Case eficiente termic. Loc de luat masa, open space?

Prajesti peste? You choose!

case eficiente termic open space?

Open space?

case eficiente termic miros open space

Bucatarie normala? Cam: da!

case eficiente termic bucatarie ok

Bucatarie etansa, sufragerie separata = nu stiu colegii de lucru ce-ai mâncat, suprafete utile destinate, nu spatii degeaba, nu-ti suna-n creier masina de spalat vase, sau batut jnitzele. Românu’-si face casa câta pensiunea, dar nu separa bucataria de sufragerie. Economie de m², totusi!? În plus: întinde hainele-n open space, pe sârmele din Dedeman! În cazu’ asta, pune vata!

Case eficiente energetic uscator dedeman

Pont: faci bucatatarie copii/sotz friendly.

7. Case eficiente termic. Baie pe coltul casei? Vana pe coltul baii?

case eficiente termic baie ok

Casa non-România-architecture. Vezi unde-i buda și vana? Vezi camera tehnica? Nu stiu cum reusesc arhitectii și dizainării români de mai tot timpu’ baile sunt cu 2 pereti exteriori. Normal, unde esti ud si-n curu’ gol, în dus: pe coltul exterior. Normal, caloriferul pe perete interior. Stiu arhitectii români ce-i ala sas? Normal, cealalta baie in coltul opus al casei. Normal, centrala termica departe de bucatarie și bai.

8. Case eficiente termic. Nu tu o prispa, o cornisa!

case eficiente termic prispa

case eficiente termic prispa românia

Case eficiente energetic

Fan prispa.org! Români de-ai nostri, totusi. Fa-o macar sa nu te ploua cât deschizi usa și lasi jos plasele cu pita feliata!

Arhitectul tau stie cum bate soarele-n România iarna și vara? De vânt nici nu-ntreb.

case eficiente energetic soare iarna

case eficiente energetic soare vara

Vara, soarele bate cam perpendicular pe România. Razele nu lovesc geamurile. Le blocheaza prispa. Iarna, soarele bate cam paralel pe România. Scalda cu razele sale infrarosii geamurile, peretii. Soferii “stie”.

9. Case eficiente termic. Hornul pentru semineu.

case eficiente termic prispa românia

Fa-l pe interior, în mijlocu’ casei, nu pe exterior! Nu pica tencuiala în anu’ 2, nu încalzesi degeaba gardu’ vecinului. Lasa de la tine 1 mp util! Poti vinde casa și fara metru asta.

Hornu’ prevazut de arhitectii români. Pfui…

case eficiente termic horn degeaba

10, sau 1. Case eficiente termic. Izolatie termica sub casa? La fundatii? Ce-i aia? Exista?

Izolatie termica sau vata minerala

Arhitectu’ român atât recomanda: Pune super vata minerala bazaltica pe cei 22 mp de pereti! Restul de 152 mp ai geamuri, oricum.

Arhitectu’ ti-a recomandat măcar valorile minime de câcat normate în România ale lui R’min, rezistenta termica minimă corectată? Câteva exemple:

Pereti exteriori: 1,4 m²K/W. În Slovenia: 6,7 m²K/W, hââ? În România case eficiente termic? Realy?!

Plansee peste ultimul nivel: 3,0 m²K/W. În Suedia: 7,7 m²K/W.

Placi peste sol: 4,5 m²K/W. În Danemarca: 8,3 m²K/W.

Valorile normate U [W/m²K], adică 1/R, prin Europa. Repet: valori minime impuse de lege. Poti izola termic mai mult, cât vrei!

Case eficiente termic în România? Serios!?

Concluzie? Confortul tau nu e doar CASA MARE.

Consum mic de energie și apa = poluam mai putin = traim mai mult = mai multi stra-stra-nepoti.

Vei vorbi cu arhitectu' tau despre?

Dac-ai votat, vezi pãrerile!

Platesti arhitect nu doar pentru POT, CUT, DTAC etc. Platesti și pentru calcule: cum bate soarele lumina + caldura, cum bate vantul, necesarul de aer proaspat, fluxul tau optim prin casa, vecini, izolatie termica etc. Nu pui masina de spalat la subsol, și usti hainele la etaju’ 2. Nu ai sufrageria la nord sa nu vezi veci razele solare, sau Manasturu’.

Casa de piatra! Si… izolata termic!

PS: Nu face garaju’ la 100 de metri de casa, ca nevasta cu copiii și cu pungile de Kaufland vor fi leaorca pâna-n cas’. Pe vremea imperiului roman domnitzele coborau din carutze sub copertinele de intrare.

case eficiente termic intrare romana

Ma rog, nici cu istoria nu le am: dupa poza. Oricum, se-ntelege…

7
Zici, sau contrazici ceva?

1 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
  Te-ntere' ce-i p-aci? Pune-un email!  
Dă-mi de știre!
Daniel

“9. Case eficiente termic. Hornul pentru semineu.
Case eficiente termic, prispa România

Fa-l pe interior, în mijlocu’ casei, nu pe exterior! Nu pica tencuiala în anu’ 2, nu încalzesi degeaba gardu’ vecinului. Lasa de la tine 1 mp util! Poti vinde casa și fara metru asta.”

In privinta asta perfecta dreptate. Mult am avut și eu de lamurit la “intelepti” ca de: hornu nu-i sa dea caldura. Poate lua foc casa. Etc etc. Condens la CT și stiu eu cate și mai cate. Dar, am lasat astea. Am dat cu search-ul pe net și in loc de horn de inox izolat si… cu interior de 0.4 grosime, plus milioane pe ml. Am comandat teava sudata la Direct-Line Cluj (Nu-i reclama. ‘i-adevarat.) și am facut hornu total 8 m, plus T-uri cu capace, nu coturi. Mai usor la curatat. și am ajuns undeva la vreo 2000 lei. Dar, ma scuzati, teava de 2.5 mm inox nu 0.4. Comparabil? și uite asa trece frumos prin doua bai, mascat ca, na, sa nu ramana asa. DAR, toata iarna geam rabatat. Nu degeri in baie. Hornul plus IPAT-ul au mers super. Vorba paralelor: “kam scarita”. Deci, hornu merita pe interior.
Cineva spunea: ba, da tu CT d-asta iti pui? Sa faci caldura cu hornu?
Eu: Da. Daca fumu-i rece, il impingi tu in sus, cumva?

Daniel

800 lei teava de 6 m. De fapt, in 2017, ca e calculata dupa €. și na. “S-o umflat”. Eu am zis aprox 2000, ca am av nevoie de doua. Adica 1 și jum. și T-uri, capace etc. Dar, macar aici pot spune treaba ce ai spus-o. La “distribuitoare ACM “ca se duce casa și ramai cu ala”. Io chiar raman cu teava, dar macar am iesit și mai ieftin 🙂
PS Teava sudata, nu trasa.

Daniel

Vorba paralelor = vorba tigoromilor

Daniel

Ok. Fara griji, ca d-alea nu folosesc eu 🙂
Pai, referitor la link-uri, am obs ca apar doar scris normal, nu poti sa le accesezi, doar copy-paste etc. Sau, poate numai mie. Asta numai la comentarii, ca in rest merge.

Sus, unde-i Iancu!