Categories: Termice
February 14, 2018
| On acum 1 an

Case eficiente energetic: termic, ventilat, iluminat, electric. Case cu cap, nu cu bani :)

Românii nu mai au case eficiente energetic. Citeam un arhitect în Forbes: fiecare mp neconstruit contribuie deja la eficienta energetică. De acord.


Acest articol este în lucru.


citez: “NU salvezi planeta ca pui cazan pe peleti/cucuruz, pompa de caldura, ori panouri solare. Sau, aduci de sub pamânt bosonul lui Higgs. Pui 3² kilometri de sârme, te legi la net inteligent și vin mai mici facturile? O salvezi consumând putina energie, apa etc. Greii iPhone X, Samsung Note 8, Google Pixel 2 XL se bat care consuma mai putin, NU care are baterie mai mare. Tehnologia 5G aduce-n primu’ rând economie de energie, dup-aia viteza de trafic.”

Faci treaba mică. Apesi butonul mare al rezervorului? Te speli pe dinti, te săpunesti, te razi. Opresti apa, sau jet continuu? Căldura merge. Lasi geamurile deschise? Etc. Jet oprit = disconfort? Hmm…

Non-consumul și educatia salveaza populatia, planeta!

Case eficiente energetic | Anti-gaz? Scapi de facturile e-on, dar vei fi sclavul cazanului, sau ratelor BRD pentru pompe de caldura si/ori panouri solare 🙁

În ochii românilor, CH4, gazu’-i râia pe pământ. De ce? Io nu „anteleg”. În România este cea mai ieftină energie. Probabil, peste 50 de ani va fi bio-gaz in tevile alea. Termoficarea din Cluj, având exces de putere la cazane/generatoare pe gaz, produce curent electric si-l vinde către Electrica. Electrica-l re-vinde tie. Cool: esti “independent”!

[Citesti pe telefon pagina asta în format AMP =  încarcare mai eficienta, trafic mai mic de date, consum mai mic de baterie telefon. Google.]

Case verzi? Masini electrice verzi? Cai verzi pe peretzi? Nincs szennyezés?

De ce crezi că există programul Casa verde în tările UE? Că-s profitabile și tara apreciază businessmanul din tine? Sau: nu-ti scoti banii niciodată, dar, în schimb, ar fi nepoluante?

De ce-s eco masinile electrice? Just because: se mută poluarea-n afara oraselor. Te dai cu masina? NU te da mare ecologist! Poluezi în alt loc al Terrei, “decât”. Lotru-Ciunget, Tarnita Cluj nu polueaza. Corect. Masinile electrice consumă energie electrica – produsă cu hidrocentrale, eoliene, solare, sau gaz, motorină, păcură etc. Te dai ecologist? = Te dai cu biciGleta = Probabil, vei mânca ceva-ceva mai mult, dar NU poluezi. Cică la eructat și flatulat poluam ceva-ceva.

Vezi 10 motive masini electrice = de rahat!

Io-s de acord cu tipa din India, non-consum + educatie: Before the Flood, DiCaprio. 1,5 ore.

Daca ai chef: Izolatie termica polistiren sau vata, geam sau perete

Pompele de caldura merg cu particula lui Dumnez’o? Zice ProTV-ul?

În România, la casa omului, energia electrică e de 4 ori mai scumpă decât cea din gaz. Vezi subsolul paginii! Sau, verifică facturile tale!

Sunt curios: o fabrică de panouri solare fotovoltaice se alimenteaza electric tot de la panouri? Daca ai raspunsul: scrie un comentariu, pls! Elon Musk ar avea ceva, dar n-am gasit pe net. Stiu: Google și Apple au cladiri alimentate doar de panouri.

Vezi la pagina 14 ce înseamnă COP la o pompă geotermală [apă-apă], sau COP la o pompă aer-apă. Atentie! Dau COP-ul în conditiile cele mai favorabile. N-ar da date tehnice în alte conditii, Do’mne feri’!

Factorul COP poate fi foarte redus în unele conditii. Sub 0 grade afara/pământ + temperaturi agent peste 35°C. Ce factor COP are o pompă de caldură când afară (sau pamântul la geotermale) e mai rece de +7°C? Ce COP are la -5°C, ori la -18°C si temperatură apă peste 35°C. Când se prepară apă caldă menajeră la 52°C, COP = ?

Ad enervant. Util?

Să fie mai eficientă o pompă de căldură decât o centrală termică pe gaz, ar trebui să aibă sCOP-ul mai mare de 4 în orice conditii.


Case eficiente energetic | Casa care împarte 😉 energie vecinilor: Casa Buhnici

Reclamă cât cuprinde?

Fac o mica abatare de la articol. Voi dezvolta in articole viitoare: solare fotovoltaice și solare pentru apa calda menajera. Nu te umfla-n pene ca te-ncalzesti în România cu tuburi vidate!

Un client imi recomanda sa urmaresc Casa Buhnici, sa fur informatii pretzioase. Mie imi pare doar reclama la greu, sau langa Bucuresti e o alta Fizica.

Daca tii la mediu, citeste, te rog, un articol de National Geografic: How Green Are Those Solar Panels, Really? Sau, Puterea minimă, super-documentat, scris de mine 😉

Cum ti-ai face geamurile? Merita privelistea? Miami? Minima RECORD: +1°C. Snow = Ø. Bucuresti, cel mai frigălău: -26°C. Snow = curios, da. Te poti uita și la numarul mediu anual/30 ani de zile cu soare 😉

Se vede pe geam tanti? Sau, zi ocian?

Panouri solare fotovoltaice

Buhnici da 10.000 € = 46.000 lei pentru kit fotovoltaic de 6 kW, rotunjit de la 4,24 kW 😉 Nu spune: cu TVA? Se prea poate: cu.

Ok. O familie, 4 persoane, cu electrice obisnuite, non-verzi (nu becuri LED, nu electrocasnice A+++, nu pompe de caldura, nu casa enteligenta etc.) plateste o factura de 200 lei cu TVA. Cam sub 200 lei, dar, ma rog… Io 70 lei/luna = 55 ani. Fă calculul de mai jos cu istoricul facturilor tale!

46.000 lei : 200 lei/luna = 230 luni : 12 luni/an = 19,17 ani. Bine. € a mai crescut. Deci:

peste 19 ani și 2 luni, Buhnici incepe sa recupereze investitia, daca a pus banii jos, NU credit.

Credit ipotecar, mai avantajos, ca la anii aia nu-ti da nimeni Nevoi personale. Cat costa un credit de 46.000 lei la Banca Transilvania pe 19,17 ani? Cca 74.532?

Tu platesti facturi lunar, la salariu [micit de Olgutza] 😉 NU CU BANU’ JOS. 74.532 lei : 200 lei/luna = 31 ani. Macar, de ne-ar scarpina pe spate, sau ar împatura hainele, sau ar plati factura de Vodafone. Nedrept 🙂

Ce durata de viata au panourile fotovoltaice, kitul? Look down and here! Observi ca nu-necep de la 100%? Decupat de pe buhnici.ro:

Parerea mea umila despre amortizarea fotovoltaicelor: NEVER EVER, SOHA, JAMAIS, NOCH NIE, NUNCA ETC. Tot respectul pentru tehnologie și fabrici, dar calculele de mai sus spun ca NOPE recuperare de lei. Ma rog, poate în 25 ani lumină 😉 Din pacate, acelasi lucru pentru tuburile vidate 🙁

Ad enervant. Util?

Cică Buhnici va alimenta viitoarea sa masina electrica cu panourile foto. Beton 😉  O baterie = 60 kWh?

60 kWh : 4,24 kW panourile foto = 14 h, 10′ timp încărcare.

Anti-gaz. Warum?

Nu va folosi gaz metan. Uau! Verde!? Stie, oare, care e cea mai ieftină energie [kWh] în România? Întreabă un bucătar/chef, papa bun: microunde, inductie, sau gaz? La tzeeeranca de Beyoncé insăsi se găteste pe gaz.

Pompa de caldura ap-apa (sol-apa) pentru incalzire?

De-ar fi apa termala, as spune ca profita de energia din pamântul patriei. De acord.

Nu consumă nimic? Bine-ar fi. Cât costă pompa, foraju’, montaju’? 10000 €? Sa mai fac un calcul pentr-un credit bancar?

Pompa sol-apa Stiebel Eltron “Simply the Best”. Corect. Super serioasa marca. Centrale t. în Cluj, din ’90.

Dar, nu inteleg de ce spune coeficient de performanta 5,5..6,0? Se refera la COP? Booh… Betooon ar fi. La -7°C, vad 2,97. Repet iar: curentul e mai scump de 4 ori decât gazul în Românica noastră dragă.

Rezervoare Stiebel Eltron de 400 litri. Vezi în pliant: “Standby losses in 24 hours”. Why so big? Pierderi caldura pe zi = 3 kWh x 2 buc = 6 kWh pe zi. Într-adevăr un inginer nesigur pe calculele sale, supradimenioneaza = succesul lui. ÎNSă, insuccesul tău = bani pe investitie + bani pe facturile viitoare. Vezi cum se alege un boiler! De ce volum mic-mic?

6 kWh/24h = 0,25 kW = 250 W, per ora s-ar veni. Enervanta unitate de masura: Watt. Cum ai avea 2×100 W + 1×50 W becuri de pe vremea lu’ Ceauseascu, aprinse zi-lumina + noapte-întuneric. Iti da nevasta-n cap cu becurile 🙂

Are 16 panouri fotovoltaice de 265 W bucata. Cool! REPET: energie = putere x timp. 265 W x 10 ore de super-soare = 2,65 kWh. La Bucuresti e soare 24 ore din 24, cred. S-a gândit la luna de pe cerul înstelat? Iarna, daca da Domnu’ sa nu fie nori, are vreo 7 ore cu super indulgenta. Deci: 3 panouri CEL PUTIN sunt dedicate pentru pierderile de caldura din rezervoare. Io înclin sa spun ca vreo 8-10 panouri 🙁 Bun! Ne-am lamurit cu energia.

Instalatie de racire pereti + tavan

Răcirea lui o explic io muuult mai simplu: radiatie rece. Adica, toate coprurile solide din casa (mobila, asternuturi, bibelouri, oameni, pisici etc.) vor ceda caldura, prin radiatie, ca-s mai calde, peretilor și tavanului prin care circula apa la media de 18°C. După care aerului. În plus: aerul mai rece “cade”. Simplu: vezi radiatia rece! Racirea cu aer ar avea avantajul de filtrare aer (microorganisme, praf, umiditate), dar, ar cosuma ceva mai multa energie, curent electric. Discutabil, oricum.

Plus-uri, totusi:

 1. Incalzire prin pardoseala. De ce nu și prin pereti/tavan, daca tot are sistemul de tevi p-acolo? De ce nu si-n hol? Va pune ceva covor de la Jysk? Langa peretii exteriori i-as fi recomandat sa faca un pas mai mic la teava, de 3..5 cm, 3..5 fire de teava. Prin conductie incalzea peretele, in plus de-acolo vine frigul. Nu umbli pe langa acei pereti, sa-ti fie prea cald la picioare. Ce factor COP are pompa de caldura la 35/30°C, sub zero grade p-afară?
 2. Incalzire prin pardoseala. A folosit polistiren extrudat, nu placa cu nuturi. Castig: 2..3 W/mp și rezistenta termica + mecanica.
 3. Racire. Cam pompe de caldura vezi pe racire.
 4. Telecomandă la geamuri. Senzor de ploaie. Minus: nu la toate geamurile, nu “obloane” automate cu senzori lumină, miscare, temperatura.
 5. Protectie la UV a geamurilor. N-am observat daca la toate.
 6. Orientare spre sud a geamurilor imense.
 7. Cornisa spre sud, (iesitura acoprisului / prispa): vara umbreste, iarna lasa soarele sa scalde peretii. Minus: nu pe toata latura, ceva prea inalta, nu lată. Probabil, arhitectul a calculat pozitia soarelui iarna/vara. Simularea .cad pare a fi vara: razele soarelui cam “bat” în geamuri: “Hi, Buhnici!”
 8. Vestibul la intrare.
 9. Stratul de izolatie din sticla expandata de la Geocell.
 10. Mai caut 😉

Nu sunt anti-Buhnici. Sunt doar anti-bani-aruncati! Citeste și alte articole din site!

Recomand: cauta pe Google si-n alte limbi, in afara de română! Considera ca la noi ninge și avem -18°C! Vezi la americani!


Case eficiente energetic | km² de spatiu, chipurile, util

Revin la articol.

Din pacate, arhitectii romani considera confortul omului doar: case imense, pereti exteriori din sticla, geamuri cu arcade, balcoane cu sticla, inaltimi exagerat de mari etc.

Ad enervant. Util?

Instalatiile pentru arhitecti, implicit și pentru clienti, sunt ceva chestii enervante, care mai mult incurca. Romanu’ da 100 € p-un medalion de faianta și n-ar da 50 € p-un calorifer. Ce sa spun de incalzire/racire prin pardoseala/pereti, confortul termic optim? Scuuump. De n-ar fi asa, vedeam și altceva. Sau, arhitectii nu reusesc sa convinga omu’. Vezi vila Iti! Exagerez. Un progres, totusi: observ mai mult de 1 baie la o casa cu n² dormitoare. Ura!

Vrei o casa cum are Beyonce? Apuca-te de cantat! Ce tzeeerancă! Are aragaz pe gaz. 🙂

Case eficiente energetic | Casa taranului roman | Casa cu cap

Daca vrei sa te inspiri pentru casa ta, mergi la muzeul satului românesc! Bucuresti, Cluj, Sibiu, Galati, Maramures, Ion Creanga

Taranu’ roman construia incredibil de eficient energetic.

 • Marimea casei. Necesara pentru un mos s-o baba, de exemplu. Inaltimea incaperilor optima. Poate, prea mica.
 • Orientarea fata de punctele cardinale. Geamurile spre sud, sud-vest pe cat posibil. Isi permiteau. Nu-i prea incurca casa vecinului.
 • Prispa (târnatu’) pe una, sau doua laturi, peste care vine sarpanta. Soferii stiu: Vara, soarele bate cam perpendicular pe România. Razele nu lovesc geamurile. Le blocheaza prispa. Iarna, soarele bate cam paralel pe România. Scalda cu razele sale infrarosii geamurile, peretii. In plus, prispa diminueaza bataia vantului. Se reduce transferul termic, sau infiltratiile de aer rece/cald.
 • Geamurile. Marimi calculate pentru iluminatul natural necesar. Nu pereti de sticla Miami. Cel mai frig in ianuarie +10,6°C. Snow = Ø.

Case eficiente energetic | Casa taranului roman | Casa cu cap

 • Forma geamurilor. De obicei: verticale H>L, sau patrate. Razele de lumina bat si-n tavan, si-n podea. Razele sa “vada” și pe orizontala toata incaperea, optau pentru 2 geamuri. Intersectarea razelor pe orizontala dicteaza distanta dintre ele. Ca la nordici.
 • Acoperisul tip sarpanta inalta. In România, curios, ninge. Zapada, cu greutatea sa, ar rupe un acoperis “orizontal”. S-ar folosi grinzi foarte groase s-o sustina. Acoperisul e departe de tavanul cald. Zapada nu se topeste. Ramane pe acoperis ca un izolator termic. Izolator termic ar fi și aerul din volumul generos al acoperisului.
 • Incalzirea. Prin radiatie, nu convectie. Vezi caldura mai ieftina, mai placuta? Cuptorul cald are contact cu podeaua și cu peretii. Transfer termic prin conductie. Hornu’, de asemenea, degaja caldura prin radiatie. Normal, sunt de culoare alba sa radieze maxim. De aceeasi energie profitau și pentru gatit.
 • Hornul. Construit pe interior. Profitau de caldura lui pe toate laturile. Acum e cu cel putin 3 laturi afara și cu tencuiala cazuta.
 • Chirpiciul din pereti și paiele din acoperis nu le cunosc tehnic. Nu stiu rezistenta la transfer termic a acestora, nici comportamentul la umiditate. Materiale termo-fono-izolatoare, polistiren, vata minerala, poliuretan etc. nu prea erau.

Case eficiente energetic – CONFORTUL. Tu ce intelegi prin confort?

Case eficiente energetic – confort | Spatiul alocat. Câta mp utili? Loc de luat masa, sau camera tehnico-menajera?

Bucuria arhitectilor. Incaseaza la mp, nu la materie cenusie impartasita tie. Incorect. Is rau aici.

Normal ca ai nevoie de diferite suprafete, mp, pentru anumite incaperi. La fel, o inaltime minima sa n-ai senzatia ca-ti sta tavanu-n cap.

Nu face casa mai mare decat are nevoie familia ta! Pentru soacra e numa’ buna sufrageria. Copiii vor alt standard de confort peste 25 de ani. Musafiri sa doarma la tine vei avea 2 nopti pe an. Numar in scadere cu trecerea anilor.

N-ai nevoie de dormitor de 6×6 = 36 mp. Mai bine faci 2 dormitoare de 3×3 = 9×2 = 18 mp. Destul de probabil sa dormiti separati in anu’ 7. Re-incepi sa te uiti la meciuri. 🙂

Nu fi asa modern cu OPEN SPACE: bucatarie + loc de luat masa + sufragerie! Copiii mânca, oricum in bucatarie, chiar pe blat, și se-‘ntorc la tablete. Bucataria fa-o etansa fata de restul casei! Altfel, imputzi tot ăupăn speisu’ tău cu peste prajit.

Nu face holuri imense! Nu stai niciodata in ele. La intrare sa-ti calculezi, totusi, volumul hainelor și papucilor.

Fa o baie pentru fiecare membru al familiei!

Cel mai elegant: un singur nivel. Cel mai eficient: demisol + parter + pod nelocuit.

Case eficiente energetic – confort | Functionalitatea spatiului. Cum umbli prin casa? Fluxul tău tehnologic.

La romani o casa are 250 mp, dar uscatoru’ de haine din sarme de la Dedeman este in mijlocul “livingului”. Faci metri patrati de living pentru intins haine, sau iei o masina de uscat haine cu pompa de caldura?

Arhitectul ar trebui sa propuna o zona din casa unde stai ziua + o zona unde cam dormi. Nu pui masina de spalat haine-n demisol, și le usti la etaju’ 1. Te speli și te bagi in pat, fara sa strabati vreo 3 holuri + casa scarii cu 12°C.

Ziua: Gatit, papa, spalat vase. Spalat haine, calcat haine, depozitat haine. Lectii hmm, TV 4k, treaba mica.

Ad enervant. Util?

Adica: bucatarie, sufragerie, baie, camera tehnico-menajera cu masina spalat haine, masina uscat haine, calcat, depozitare haine, schiuri, clapari, mop, aspirator, robinet de umplut o galeata, o chiuveta de spalat una-alta, centrala termica etc.

Noaptea: Spalat corp uman, TV la noi ramanii, dormit.

Adica: dormitoarele cu baia lui fiecare.

Case eficiente energetic – confort | Orientarea incaperilor (geamurilor). Iti pui geamurile Miami la nord?

Arhitectul va trebui sa incerce marea-cu-sarea. Cam multi vecini.

La nord: dormitoarele

Nu te-ntere’ lumina, ca dormi. Nu consumi cu becurile. Pentru incalzire, la fel: ziua soarele nu “da” caldura spre dormitoare, intr-adevar. Insa, tu esti in zona de zi. Noaptea nicio latura a casei nu vede soarele. Ti-e egal.

Dulapul inzidit fa-l pe perete exterior! Salvezi multa caldura. Geamu’, oricum, va juca mai mult rolul de schimbat aer, decat cel de iluminat. Tanana…

La est: bucataria

Pentru trezire, alaturi de cafea, contribuie razele solare care-ti dau in retina. Ar trebui sa gatim dimineata și la amiaza, cica. Vezi alimentele la lumina naturala. Dupa masa esti in sufragerie. Economie la lumina și caldura. Scenariu cam de weekend. Unii fac un labosh pentru toata saptamana.

Gatesti doar dupa masa? Incearca orientarea sud-vest. Poate, in apropiere, la 1-2 usi, as dispune camera tehnico-menajera. Cam aceeasi orientare.

Lasa geam deasupra blatului unde speli, tai și prajesti ceapa! Nu te stresa! și geamu’ se spala.

La sud, sud-vest: sufrageria / zona de zi

Atentie! Prevede prispa, copertine, obloane etc. pentru lunile iunie-august!

Ca o concluzie. Diurn cand și unde-n casa stai cel mai mult, ar trebui sa fie și soarele, și geamurile. Soarele-ti da caldura. Iti da lumina.

Case eficiente energetic – confort | Temperatura mediului interior. Pui patu’ pe perete exterior? Faci dus in coltul friguros al casei?

Zic mediul interior. Confortul termic este optim cand atat aerul, cat și chestiile solide din casa sunt calde: scaune, mese, paturi, mileuri, buzi, cazi, dusuri, baterii, clante, asternuturi, pereti  de care te atingi, sau esti aproape (de exemplu un pat langa perete, sau la dus), pardoseli (parchet, gresie, covoare etc.) și ce mai crezi tu ca-i enervat de rece.

Omul modern face prea putin efort fizic. Efect: plaja de confort termic se reduce. Acum, 2017, este undeva la 20..24°C. Inainte era 16..28°C. La fel, am devenit mai sensibili la viteza aerului. Peste 1 m/s cam strambam din nas. Vezi calitatea aerului mai jos.

Sa faci și corpurile solide calde, ar fi bine sa ai chestii radiante in casa. Daca ai convectoare – renumitele caloriferele din tabla de otel, trebuie sa fie mai cald aerul cu 2..4 °C fata de radiatie. Un semineu da caldura prin radiatie: de-aia zice lumea ca, uau, ce caldura da semineuuu’. La fel, radiante sunt și caloriferele de tip radiator, tevile cu agent termic, incalzirea prin pardoseala/pereti etc.

Vezi mai detaliat ce-i cu radiatia și convectia: caldura mai ieftina, mai placuta!

Cea mai placuta caldura este cea data prin radiatie (ca soarele). In acelasi timp, cel mai enervant disconfort este radiatia rece. Cand cedezi tu caldura prin radiatie spre pereti, podele, tavane chestii mai reci decat noul tu traieste fresh. Cand te trage frigu’ la spate. Cu cat mai rece peretele, geamu’… cu atat mai naspa dpdv al confortului termic.

Arhitectii romani nu cred c-ar sti chestiile astea, elementare pentru cineva de specialitate. Sau, fac in dusmanie? Dar, noii-aparuti, dizainarii de interioare? In afara de perdelele lor, desconsidera absolut orice element din instalațiile clientului. Exemple:

Unde esti in curu’ gol e zona cea mai rece din casa. Baile romanilor sunt pe colturile caselor, dusul in coltul bailor, langa geam. Paturile, negresit, pe pereti exteriori. Incredibil! Dulapurile inzidite, normal, de-a lungul peretilor interiori. Caloriferele sunt amplasate langa usi, și pe aceiasi pereti interiori.

Ca o concluzie. Zonele in care esti mai dezbracat, chiar ud, incearca sa le amplasezi pe pereti interiori, calzi. Caloriferele pe pereti exteriori, sub geamuri pe cat posibil. Suprafata geamului e și mai rece, te trage si mai tare frigul. Buiandrugul va avea mai putina igrasie. Ma rog, igrasia se poate ascunde dupa perdelele designerului.

Case eficiente energetic – confort | Temperatura apei calde menajere. Trasee + diametre mici = timp scurt.

Confortul maxim = dai drumu’ la robinet și ai instant apa calda. Nu astepti pana vine de la centrala/boiler.

Renunta la 1 mp de faianta și pune instalatie de recirculare apa calda intre CT/B pana la chiuvete, dusuri.

Ca o paranteza: la un Hotel de 4 stele, e obligatorie recircularea pana la bateria chiuvetei.

Renunta la 4 gresii și foloseste baterii termostatate, sau o vana de amestec pentru toata casa. Da: sunt fan Esbe. Suedezii sunt grei. Reglezi temperatura apei calde cat vrei, nu te chinui s-o tot potrivesti + protectie la oparire, mai ales de ai copii. Un VTA cca 250 lei.

Cu consumul de acm las-o mai moale! De ai panouri solare, vara, platesti, oricum, apa și canalul. De ai fantana, dar ai fost prins de compania de apa, platesti, totusi, canalul. Daca ai fosa septica, stii deja ce-nseamna consum mare de apa.

Case eficiente energetic – confort | Iluminatul. Preferi becurile cand faci teme, sau tai ceapa?

Cel mai bun confort vizaul este iluminatul natural. Acum, 2017, exista n³ tipuri de becuri ce imita lumina naturala: de rasarit, amiaza, apus. Culori respectiv: reci, neutre, calde. Dar, nu intocmai, nu gratis.

Stii de ce sunt asa mari geamurile la scoala? De ce sunt in stanga elevilor? Sa vada la lumina naturala. In România majoritatea sunt dreptaci. Cand scriu, mana nu le tine umbra. Tanana…

Romanii au pereti intregi de sticla, dar acoperiti totalmente cu mileuri opace și aprind lumina in amiaza mare.

Sa ai lumina naturala, ai nevoie de geamuri, usi (suprafete vitrate). Oricat de scump ar fi un super-termopan icosa-cameral, low-e etc., nu se apropie de rezistenta la transfer a peretilor izolati cat-de-cat.

Cel mai smecher geam: low-e, argon etc. U=0,61 W/m²K. Un polistiren jenant-de-ieftin din Dedeman, lambda=0,04 W/mpK, 10 cm + o caramida normala, Porotherm Robust, 30 cm fac R=0,24 W/m²K. Nu pun la socoteala izolatii cu lambda 0,022 W/mk, sau caramida cu lamba 0,09 W/mk. Optii de 10 ori mai rezistent termic un perete decat un geam.

Geamuri mari = facturi muuult mai mari pentru energie.

Pentru iluminat, ai grija la orientarea incaperilor. Calculezi cum și cat bate soarele la un moment dat al zilei.

La dormitoare nu te prea-ntere’ lumina. Geamul va servi doar sa-ti oxigenezi creieru’.

In camera de zi și bucatarie ai cam vrea sa ai lumina. Calculeaza cum bate soarele și pune geamul astfel incat razele sa scalde cat mai mult din incapere, pe verticala și orizontala. Chiar de geamul nu va fi pe mijlocul peretelui.

Mai bine faci geamurile verticale, H>L, sau patrate și pui 2+ bucati. Simplu. Calculezi cum se vor intersecta razele luminoase. Ai lumina pe verticala podea + tavan. Ai lumina pe orizontala stanga-dreapta. Ai schimb rapid de aer la deschidere geam – scoti sfara, flatulatiile mai repede. Ai economii insemnate de energie și acelasi confort optic.

Decat un geam imens acoperit de draperii, le faci mai mici și ai bani de jaluzele electrice automatizate. Exista jaluzele automate care se inchid-deschid la cheremul unui senzor de lumina, reglat de tine. Senzorul observa cand trebuie aport luminos de la bec. Bec dimabil, normal. Super-tare vara: eviti și efectul de insolatie al geamului.

Becurile dimabile te ajuta sa reglezi lumina cum ai chef + economie de energie. Careva nu-i fan lumina intensa, de exemplu.

Ai grija la temperatura de culoare! Dau senzatie termica de rece, sau cald.

Pentru activitati diurne (gatit, spalat, teme) alegi culoare rece, mai alba, albastruie. Pentru povesti pe divan alegi culori calde, mai galbui, rosiatice. Poti pune 2 becuri: ziua cand e innorat aprizi cel rece, seara cel cald. In baile de dormitor pui culoare calda. In baia de zi cum crezi.

Case eficiente energetic – confort | Calitatea aerului: umiditatea relativa, nivelul de oxigen, viteza aerului, praful. Uscator de sarme din Dedeman sau Leroy Merlin?

Dupa cum bine stim: romanii nu prea “deschide” geamurile. Au flori. Lucru bun la gas, nu la nas. O chestie ce-mi permite sa am o rezerva cand proiectez necesarul de caldura. Nu-s corect.

Umiditate optima ar fi undeva intre 45..60%. Nivelul de oxigen peste 19,5%. Viteva aerului sub 1 m/s. La cursurile de praf am cam lipsit. In orase, sigur e peste nivelul recomandat. In Cluj sunt ceva panouri pe strada (normal ca defecte) cu calitatea aerului.

Disconfortul dat de calitatea aerului te afecteaza și pe tine, și casa: igrasie pereti, uscare/umflare usi, mobila, electrocasnice, rugina etc. Ca noroc, in România aerul e destul de ok de-a lungul anului.

Chestii rezolvabile prin deschidere-inchidere geamuri, usi. Daca ti-e e lene: ventilare naturala organizata, ori ventilare mecanizata. Aerul conditionat poate contribui aici. Cam scump: centrala de tratare a aerului, CTA.

Schimb de aer exterior-interior: in casa sus aer cald, suprapresiune, jos aer rece, depresiune. Aerul iese pe sus și intra pe jos. Diferenta de inaltime mare = schimb mai rapid. Geam ingust vertical? Recomandat. Geam orizontal scund? Contributie spre zero.

ăia 6 litri de apa pe-o tura de haine intinse la uscat unde crezi ca merg? In elemente de constructie si-n narile tale. Tanana… In sezonu’ rece, energia pentru evaporare/uscare vine de la Domnul, sau de la facturile tale?

Ca o concluzie. Mai deschide și tu un geam, mai ales ca-i termopan. Incearca sa pui geamurile pe 2 laturi concurente, nu paralele, ca-ti zboara creierii de curent – curentii de aer, tehnic 🙂 Proiectantul de instalații a calculat necesarul de caldura pentru a incalzi aerul proaspat, enervant de rece, ce intra pentru a te oxigena.

Case eficiente energetic – confort | Nivelul acustic. Ore de liniste, bă! 22-06 și 14-16. Decibeli in cerebeli.

Ne plangem de blocurile lu’ Ceausescu, dar sunt cam peste ce se construieste amu’ – blocuri, case.

Nu esti curios c-a pornit hidroforu’, ce-asculta vecinu’ pe Youtube, cum curge apa prin tevi, sau ca tocmai s-a terminat treaba mare mai sus etc.

Folosete materiale fonoizolatoare! Caramizi, vata, polistiren.  Conducte care nu suna, care nu transmit sunetele! Alte chestii sunatoare.

Gemuri mari = zgomot mare. Vezi mai sus Iluminatul!

Case eficiente energetic – confort | Calitatea elementelor de constructii, instalații

Nu esti fan tevi curgatoare, schimbat baterii, ingalbenit calorifere, robineti spart, inundatii, canalizare musafira-n baie etc. Stii tu…

Nu-ti place igrasia, tencuiala cazuta, faianta crapata, lavabila galbejita… Aici nu ma bag. Sunt arhitecti, constructori, designeri, proprietari.

Case eficiente energetic – CONSUMUL DE ENERGIE

In Romania merge caldura din septembrie pana-n mai. Cam 9 luni/an. Deci: platesti ceva pentru incalzire.

Pe langa incalzire, mai platesti alte facturi pentru casa: energie curent electric, apa-canal. UPC=ul, Alarma SRL, Mopu’ SA… nu ne-ntere’ aici.

 1. Energie pentru incalzire. Cele mai grele facturi per cursul anului.
 2. Energie pentru preparare apa calda menajera
 3. Energie pentru iluminat
 4. Energie pentru ventilare – optional. Obligatoriu de ai vreun WC fara geam. Zic.
 5. Energie pentru electrocasnice – nu chiar optional
 6. Energie pentru racire – optional
 7. Energie pentru tratarea aerului – optional

1. Case eficiente energetic – consumul de energie | ÎNCăLZIREA, CăLDURA, racirea

 • In România cea mai ieftina energie este GAZUL. E-on gaz Cluj: 0,159 lei cu TVA/kWh. Electrica Cluj: 0,635 lei cu TVA/kWh. Deci: curentul e mai scump de 4 ori fata de gaz. Lemn de foc fag Leroy Merlin: 0,185 lei cu TVA/kWh. Am pus transport 22 lei. Am considerat lemn uscat, 1,1 mc masa de lemn, nu geometric, 4 kWh/kg. Daca masa de lemn reprezinta 80% din volum, iar lemnul nu e uscat, pretul lemnului poate fi de 2..3..4 ori mai mare. Vezi ce nasoale sunt lemnele ude! Vezi un articol despre lemne “la negru”!
 • Daca ai gaz pe strada, alege centrala termica pe gaz! Fata de lemn: control, randamente mult mai bune, poluare redusa, pierderi de energie pe horn, boiler si-n camera centralei zero.
 • Daca iei pompa de caldura, ar fi recomandat sa aiba factorul COP peste 4 la temperaturi exterioare sub +7°C.
 • Daca iei incalzire electrica – plasme termice, panouri infrarosii, incalzire electrica in pardoseala, aeroterme etc. -, sa ai in vedere ca energia electrica este mai scumpa de 4 ori fata de energia din gaz!
 • Casa mare = facturi mari. Calculeaza dinainte cam cati mp ai avea nevoie sa te simti comod!
 • Geamurile fa-le pentru iluminatul natural si/sau aer proaspat. Evita peretii de sticla!
 • Geamurile au o rezistenta la transfer termic mai mare, sau mai mica. Nu te-ntere’ hexa-camerale. Cere magazinului de termopane doar lambda, sau k, ori R – rezistenta la transfer termic W/mp*K, sau invers mp*K/W.
 • Orienteaza geamurile zonei de zi spre sud, sud-vest! Adopta para-solare pentru geamuri + perete chiar.
 • Pune dormitoarele spre nord! Fa-le geamuri mici, ca nu-ti trebuie nu-stiu-ce lumina! Vor fi pentru oxigenare creier mai mut.
 • Dulapurile inzidite fa-le pe pereti exteriori!
 • Dusurile, paturile pune-le pe pereti interiori! Evita baile pe colt! Nu mai pune vana exact sub geam.
 • Ceva mai scump de facut, dar mai putin consumator de energie: demisolul.
 • Izoleaza termic toate elementele de constructie: fundatii, centuri, planseu peste pamânt, planseu peste ultimul etaj, acoperis, pereti, buiandrugi, placile balcoanelor, console, cornisa, atic.
 • Da bani pe grosimea izolatiei, NU pe densitate. Mai bine iei un polistiren cu densitate mica, dar gros, 10+10 cm de exemplu. Nu un polistiren cu densitate foarte mare, dar gros de numai 10 cm. Densitatea te intereseaza sub placa, sapa, sau pe peretii ce-i lovesti cu mingea.

Case eficiente energetic – consumul de energie |- ENERGIA PENTRU APA CALDA MENAJERA

Daca faci dus tot a 3-a zi, nu te stresa! Romanul nu e fan chiuveta cu 2 cuve: spalat + clatit. Daca se gateste și se spala vase la greu, mai eficienta decat tine, campion la risipit apa calda (apa + energie), este o masina de spalat vase.

Lucrez la articol. Mai este text de adaugaaat. N-am timpul necesar. Mi-au trebuit 6 ani de studii superioare și 23 de ani de lucrat cu termicele. Deci: vreun an să-l gat. De fapt, ca o casa = nu se gată veci.

Între-timp, citeste celelalte articole din blog.

Stay tuned for your comfort and your money!

(Se va intelege: toti = majoritatea. WordPress-ul [meu] nu ma lasa cu diacritice.)

Bogdan

'99: Facultă instalații Cluj, '00: Management energetic clădiri, '95-azi: fan termice

Disqus Comments Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*

View Comments

 • Foarte logic, organizat, documentat și structurat articolul; ca și celelalte de altfel.
  Dupa ce am studiat saitul, as indrazni o intrebare: care ar fi optiunea dumneavoastra pentru incalzirea unei case intr-o locatie fara acces la gaze naturale? Exista electricitate și apa curenta. Nu exista canalizare și gaz.
  Multumesc!

  Cancel reply

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked*

  • Ioan,
   Articolu' nu-i gata. Oricum, multumesc.
   Gluma: Bucurestiu' foloseste plurale pentru ape și gaze. Ape = apa rece + apa și mai rece? Gaze = gaz natural + gaz uman artificial? În schimb, verbele le acorda cu singularul: "Ce face fetele?". Justificau la ProFM ca daca sunt sub 20 bucati, se accepta acordarea verbului la forma de singular a subiectului :)
   Nu înteleg românii nicicum. Sunt razboaie, mor soldati pentru gaz/e. Ma rog...
   Barbatii români sunt foarte tehnici. Stiu despre: cazane, pompe, distribuitoare, boilere, diametre, pufere, cable etc. Te miri câte stiu. Din pacate pentru ele, sotiile sunt cele care-s acas' cu copiii. Doamnele "pune" pe foc. Majoritatea clientelor mele nu-s prea încântate de solutia tehnica propusa de sot. Nu arunca cenusa, nu curata cazanu', nu verifica presiunea apei s.a.m.d. Io as obliga fochist angajat la orice termo-soba, termo-semineu, cazan pe lemne etc. Ma rog, sunt cazan-lemne-hater. Noxe și CO = cele mai mari. Confort, eficienta = minime.
   Incompetenti: la "casa verde" se dadeau bani și pentru cazane pe lemne. Acum nu.
   Propun pompa de caldura aer-apa. Încalzire prin pardoseala. Daca e casa de vacanta: aer conditionat și gata.
   Fara canalizare, recomand: chiuveta bucatarie cu 2 cuve, masina de spalat vase, recirculare apa calda menajera, baterii "verzi".

   Cancel reply

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked*

 • Bogdan,
  Multumesc mult pentru raspuns.
  Raspuns la gluma: Bucurestiu' este inepuizabil, dar eu "is moldovian", din dulcele targ; iar pi aici sunt curente ambele forme (gaz/e) pentru treaba asta. :)
  Barbatul roman din mine, admit, discret tehnic, a ales sa intrebe expertul, deoarece a fost convins de articolele de aici; iar doamna, intr-o prima faza, a fost pusa sa citeasca aceleasi articole (asta ca sa nu fiu acuzat ulterior pentru solutia aleasa) :) Acuma e drept ca doamna va vrea semineu, cu siguranta; chiar daca va fi nevoie de lemne, curatat cenusa și altele; și daca tot va vrea, probabil ar fi mai bine sa fie termo ma gandesc.
  Acum situatia din teren: este vorba despre o locatie in apropierea Iasului, cu utilitatile descrise anterior, cu un lac vecin; se va vrea o locuinta permanenta. Temperaturile in zona sunt scazute (cu exceptia acestei ierni), uneori cu foarte multe grade sub zero; zona e expusa curentilor de aer + inghetatul lacului.
  Multumesc inca o data pentru raspunsul prompt!

  Cancel reply

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked*

 • Domnu BOGDAN, sunteti super profesionist.
  Cum pot lua legatura cu dvs?
  Vreau sa construiesc o casa și chiar am nevoie de parerile dvs, chiar și contra cost.

  Stima.

  Cancel reply

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked*

  • Din pacate, n-apuc se finalizez acest articol.
   Omu', pare-se, nu primeste din partea arhitectului notiuni ELEMENTARE despre CONFORT. Investeste în chestii „la moda”, nu care-ar aduce confrot, economie, non-poluare etc.
   În Contact sunt: optimsibo@gmail.com, 0760238051.

   Cancel reply

   Leave a Reply

   Your email address will not be published. Required fields are marked*