Centrala termica ideala

Stim de ce dam banii pe masini, sau pe centrale termice? Sa meargaaa! Centrala termica ideala e cea care merge continuu. Curios: nu cea care sta mai tot timpul. Ca merge, ca sta, centrala traieste vreo 15 ani. In acte: durata de viata = 10 ani = piese schimb. Pot fi si-n anul 18 😐

Centrala viitorului va modula puterea de la 0,1 kW la 30 kW. Casa va cere 1 kW, centrala va da 1 kW = merge tot timpul = gaz 0,1 mc/h = 10 metri cubi de gaz in 100 ore = 4 zile si 4 ore. Bun. De-ar fi casa asa izolata termic. Oricum, primavara/toamna pot fi situatii de doar 1..2 kW ceruti.

Deocamdata, 2018, sunt centrale [normal ca import Germania] ce reusesc sa moduleze de la 1,8 la 35 kW. Hmm!? Au ceva ca merg tooot timpul!? Ceva au! 3700 € bucata 🙁

Toate centralele au si optiunea circulare pompa in mod continuu. Adica, termostatul opreste arzatorul, insa, nu si pompa.

centrala ideala turatie variabila
centrala ideala turatie variabila

Imagineaza-ti un flex, sau rotopercutor fara turatie variabila! Rupi discu’, sau bara, burghiul, ori Doamne fereste ce.

Exact asa si centralela termica. Rupe instalatia si factura. Dupa care sta. Ori sta, ori baga.

Se pare ca toata lumea stie ca o centrala termica trebuie sa fie oprita. De ce? O centrala termica trebuie sa mearga = scopul ei in viata = de-aia e fabricata.

Arzator centrala termica ideala. Consumul de gaz.

Luam un exemplu.

Casa la -20°C are nevoie de 6,0 kW. Consum gaz cca 0,70 mc/h.

Casa la +15°C are nevoie de 1,6 kW. Consum gaz cca 0,18 mc/h.

Sta centrala = baga peste 1,6 kW = surplus energie = asteapta sa se risipeasca. Simpluuu!

Centrala dezvolta 8 kW. Necesar de doar 3? Normal. Centrala se va OPRI. Cum isi doreste omul. Din pacate, in dezavantajul sau 🙁 Atat pentru confort, cat pentru jeb.

Centrala termica ideala = cea al carei arzator poate da cei 1,6 kW.

N-are niciun bai ca merge pompa, sau arzatorul. De-aia exista chestiile astea pe Pamant.

Pompa centrala termica ideala. Consumul de curent electric.

Pompa consuma curent electric. Ok. Pompa modulanta.

Pentru 6,0 kW [debit caloric] pompa consuma cca 30 W x 24 h x 30 zile = 21,6 kWh x 0,65 lei = 14 lei/luna. Probabil, mai putin.

Pentru 1,6 kW [debit caloric] pompa consuma cca 18 W x 24 h x 30 zile = 12,9 kWh x 0,65 lei = 8 lei/luna. Probabil, mai putin.

O pompa jenant de ieftina pe un cazan pe lemne cum merge toooata iarna? De 15 ani, chiar. Temperaturi astronomice de 100°C.

Fii convins! Centralele moderne inca le pornesc la vreo 24 de ore, daca-s prea odihnite. Ca iar se blocheaza, de nu = in caz contrar. [Ca, uneori, sunt acuzat de limbaj. Ma rog, de termenii non-tehnico-academici folositi.]

Centrala fara stare si fara batranete vreo 15 ani va doresc!

PS

Poti, duminica dupa Cinema City, s-o scoti din priza vreo 10 minute. Un pic de relaxare si pentru CT. Nu? 😉 Bine. In caz ca n-a fost vreo pana de curent saptamana respectiva 🙂

1
Zici, sau contrazici ceva?

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
  Te-ntere' ce-i p-aci? Pune-un email!  
Dã-mi de stire!
Marius

Salut Bogdan, m-am bucurat ca ai reusit sa mai scrii ceva interesant pe aici. Poate faci un buton cu articolele noi sa nu mai alergam… Sarbatori fericite!

Sus! Iancu-i dus.