CT cu boiler încorporat & Stratificare temperatura

Boiler acm stratificare temperatura

Nu mi-am prospus un site cu articole de cercetatori britanici. Dar, cititorii pun intrebari. Io raspund. Un articol despre boiler acm stratificare temperatura. Reinventam apa calda? Hai!


Încet, completez pagina de proiectare – suport. Vezi calculul pentru boiler volum + serpentina! Oricum, calculele pentru acm sunt cele mai grele din domeniul nostru. Nici supra-dimensionare, nici disconfort. Greu.


Clar. Temperatura în boiler nu e aceeasi de jos pana sus. Senzorul ce simte temperatura apei calde menajere poate fi pus: jos, sau mijloc, ori sus. În plus, comanda de preparare este asa:

  1. CT gaz + boiler + senzor NTC. Pornit-oprit ar fi undeva la +/- 3..4°C. Reglare pe 60°C = oprire la 64°C, deci.
  2. CT gaz/lemn/electric + boiler + termostat imersie. Un termostat scump de imersie are o plaja de +/-3°C. Dar, nu mai rapid de 1 grad/minut. 6 minute x 14 l/min = 84 litri.

Adica, orice-am face, NU avem exact temperatura reglata, ceruta, vruta. La CTcombi, încalzire + acm instantaneu = exact temperatura râvnită de la 2 litri/minut la 10..14 l/min [CT 24 kW generic].

Io recomand raspicat acea vana termostatata de amestec cu 3 cai. Esbe Premium = the best. Antioparire copii, nu 200+ euro pe baterii termostatate ori n bucati etc. Vezi Cum se alege un boiler! NU pune un boiler de 300 litri stiind ca ar veni acm la t°C constant doar 150 litri! Esbe rezolva problema. Buna ar fi și o instalatie de recirculare acm. Cu learning pump 🙂 Ma rog.

Boiler mare = investitie, spatiu, pierderi energie MARI 🙁

Recomand: boiler „mic” + serpentina puternica, kW + vana amestec acm = apa fierbinte boiler + apa rece. Cel mai important pentru om: BEST CONFORT. În plus: best investitie, spatiu, pierderi caldura și facturi ulterioare.


CT 35 kW? Putere serpentina 12 kW? Coborâm puterea CT pentru acm la 12 kW. Debite mici? Porniri-opriri CT optime. Pompa electronica, rog!


Boiler acm stratificare temperatura în functie de timp

Bun. Sunt cercetari despre viteza apei prin boiler, pierderile de caldura pe sus, pe verticala, pe fundul boilerului. Incredibil. Totusi, astea chiar n-as crede sa intereseze pe careva.

Nu este cerere de acm = tind sa se egalizeze temperaturile sus ^ jos.

Boiler acm temperatura - timp
Boiler acm temperatura – timp

Boiler acm stratificare temperatura în functie de înaltime

Boiler acm temperatura - înaltime
Boiler acm temperatura – înaltime

Boiler acm stratificare temperatura propunere ^ CT cu boiler încorporat Vaillant Eco TEC plus VUI 306/5-5

Boiler acm temperatura serpentina vs SC
Boiler acm temperatura serpentina vs schimbator cu placi + acumulare 1 x 20 litri

Boiler acm stratificare temperatura propunere ^ CT cu boiler încorporat Viessmann Vitodens 111

Centrala termica cu acumulare si schimbator instantaneu

La fel, este o CT cu schimbator de caldura cu placi + rezervor acumulare 46 l.

Boiler acm stratificare temperatura propunere ^ CT cu boiler încorporat Ariton Clas B Premium

Boiler acm temperatura serpentina vs schimbator cu placi + acumulare 2 x 20 litri
Boiler acm temperatura serpentina vs schimbator cu placi + acumulare 2 x 20 litri

Clas B = best CT cu B încoprorat. Zic.

Cele bune și zile fara surpize la dus!


PS, totusi 🙂

Familie cu adolescenti = boiler ceva mai mare + vana amestec. Sau baterii dus ECO. Nu-s prea curiosi sa tot regleze apa calda menajera, nici sa se ‘ncadreze-n 7 minute 😉

Boiler apa calda. Când? Economii. Confort. Cu/fara expansiune? Legionella.

CT gaz combi, fara boiler: când nu exista dusuri cu jeturi gambe, sale, umeri, gât, cap, cu debite cerute 20+ litri/minut.

  1. Cada 200 litri. CT 26 kW. Umplere [de la 10°C] la 45°C: 18 minute.
  2. Dus cu debit economic cca 7 l/min. CT asigura 2 dusuri simultane la 40°C. Apa rece 10°C. Vara AR are 15+°C.
  3. Se poate adauga un boiler în anul 4. Exista CT care au tabloul electric pregatit pentru a comanda acm prin boiler.
  4. Calculat volum boiler la 60°C. Se poate incerca și mentinere la 55°C, 42..39°C. Daca nu confort de acm, se revine la 60°C. Pot fi 2 membri plecati de-acasa etc.
  5. Se poate folosi orar, sau temporizare pentru mentinere apa fierbinte în boiler. Temporizare = începe prepararea de acm la prima solocitare. Mentine activa prepararea 5..120 minute de la ultima solicitare. Pleaca familia. Nu cere nimeni acm. Ai uitat CT+B pornite. Nu se prepara acm. A revenit careva acasa. Se spala pe mâini. Re-începe prepararea de apa fierbinte în boiler. Gata. Verifici date tehnice centrala termica gaz 😉 Cauti functie Confort, Temporizare.
  6. Boilerul departe de consumatori de apa rece. Cca 5 m. Conducte, armaturi cu temp. de lucru peste 65°C. Temperatura mentinere acm sub 65°C. Nu pun clapeta sens. Ce se întâmpla? Nimic. Lovituri de berbec excluse. Vas expansiune sanitar fara rost. Dilatarea aia de 1,52 litri + socurile mecanice la închidere baterii merg în imensa retea de apa rece a Medgidiei. Dilatarea de 1,5 litri = când prepar de la 10°C la 65°C, în boiler de 160 litri.
  7. Pentru calcul volum vas expansiune sanitar, vezi pagina Proiectare – suport!
  8. Cam toate centralele au functia anti-legionella. Ceva bacterie. Temperatura 66°C = moare în 2 minute. La cazanele pe lemne, oricum, omul are 70+°C în boiler. Dezinfectat chiar 😉

Adaugare boiler [acumulare] unei centrale normale, de apartament

Daca vin noi membri in familie, ori se cumpara un dus c-un milion de jeturi, se poate adauga un boiler în anul 4, sau oricand.

Boiler adaugat unei CT normale
Boiler adaugat unei CT normale

19
Zici, sau contrazici ceva?

5 Comment threads
14 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
  Te-ntere' ce-i p-aci? Pune-un email!  
Dă-mi de știre!
john

Am un boiler ariston bch 200 și urmeaza sa il conectez la centrala genus one system, dar m-am impotmolit la senzorul care sa il controleze. Teaca pentru senzor este in partea superioara. Ce senzor merge pus in cazul de fata pentru a comanda centrala sa incalzeasca apa din boiler? Nu am reusit sa gasesc nicio indicatie online. Multumesc!

john

Pai boilerul a venit fara senzorul respectiv, eu intrebam ce senzor ar trebui pus acolo in teaca și conectat, prin fir la centrala?

john

Hmm…. atunci trebuie sa ma uit mai bine in cutia centralei sau in centrala, nu am vazut senzorul respectiv. Mai mult, nici instalatorul nu a bagat de seama și se lauda ca a mai instalat asemenea centrale.
Multumesc pentru lamurire!

Vlad

La un boiler cu serpentina, daca setezi temperatura apei la 60 grade (sa zicem), la ce temperatura va circula apa din serpentina ca sa incalzeasca apa din boiler la 60 grade?

Sus, unde-i Iancu!