Apa calda la centrale termice pe gaz

Debitul de apa calda la centrale termice pe gaz de 24 kW poate fi mai mare in functie de marca?

NU! Doar combinare de comert ca un model, sau altul ar face mai multa apa calda.


 

Nu-ti fie lene si dã o geanã pe:Cum se alege un boiler! 🙂 Sau, fa un calcul de volum boiler, ori volum vas de expansiune sanitar în articolul Proiectare suport!


Apa calda de spalat vase, de spalat corp uman, de scaldat ‘n vana, o numim tehnic apa calda menajera (acm), sau sanitara (acs). Dar, sa simplificam. O numim: APA CALDA.

Apa calda ar fi agentul termic intr-o instalatie de incalzire (20..90°C). Apa fierbinte, chiar 150°C = agentul termic de la CET la puncul termic de cartier. Acest agent, spun, ar fi produs necazul din capitala, în ianuarie 2018.

Agentul comerical “duce” oferte, agentul termic “duce” caldura. Agentul termic e lichidul care circula prin tevi, calorifere, centrala termica. Agent termic poate fi si amestec apa cu antigel, ulei etc.

Debitul de apa calda menajera (acm)

Sa faci un dus SANATOS, o CT are nevoie de ceva putere. In general 20..24 kW, cca 12 l/min apa calda.

Pentru astia 12 litri/minFizica are nevoie de 24 kW. Nu cred ca esti curios de formula de calcul.

Vrei 2 dusuri sanatoase? Ai nevoie de 24*2 kW. Degeaba iei o CT de 28 kW. Vei avea fix-pix, cca 1,6 litri in plus.

Daca in acelasi timp, faci dus si careva, harnic de altfel, spala vase – ca te-ai zgârcit sa iei masina de spalat vase, debitul de 12 l/min se imparte la cei doi consumatori. Inegal, totusi. Care e mai aproape ia mai mult.

Rezolvare: pui limitator de debit la baterii: 6 l/min de exemplu. Vezi limitator, sau baterie economica.

Pentru incalzirea unui apartament ar ajunge un 3..6 kW. Deci, puterea de 24 kW este pentru a face apa calda, nu pentru caldura/încãlzire.

Exista vreo centrala de 24 kW cu debit mai mare de apa calda?

Nu si nu!

Ca o centrala mai scumpa, sau mai brand-uita, face mai multa apa calda este o vrajala de comert.

Cu aia 24 kW, Fizica nu poate mai mult. Fizica e aceeasi si pentru Motan, Saunier Duval si pentru Viessmann, sau Bosch, ori Buderus etc.

Randamentele difera prea putin sa conteze, 0-3%, fix-pix la apa calda menajera.

Sa nu astepti apa calda menajera din pct. A în pct. B, faci recirculare. Vezi!

Cum “se face” apa calda la centrale termice pe gaz?

  1. Preparare instantanee cu ajutorul unui schimbator de caldura cu placi. Majoritatea centralelor de apartament/case.
  2. Preparare intr-un boiler cu serpentina (sau schimbator cu placi + rezervor = optim) incorporat in CT. O singura cutie are si centrala, si boilerul.
  3. Preparare intr-un boiler cu serpentina separat de CT (boilerul poate fi de perete, sau de pardoseala, vertical, ori orizontal).
  4. Preparare cu schimbator de caldura (cu placi, sau teava-in-teava etc.) si stocata intr-un rezervor de acumulare
  5. Stai linistit! Poti adauga un rezervor de acumulare/boiler la o centrala de apartament existenta.

1. Centrale termice cu preparare instantanee de acm

vaillant condensare

Apa calda se face instantaneu, ca nesu’. Apa rece trece prin centrala si iese instantaneu calda, spre chiuveta, nu nes.

Apropo: poti face nesu’ cu apa calda de la chiuveta, cã-i potabilã. Pont: umpli oala cu apa calda, ca centrala are randament 108%, pe când aragazu’ cât? O fierbi de la 40°C, nu de la 10°C. Mai economic, mai rapid.

Avantaj: dimensiuni mici ale CT, economie de gaz (ca daca nu se cere acm, centrala sta pe loc), temperatura acm perfecta, pret cel mai ok.

Dezavantaj: nu poti face 2 dusuri SANATOASE, 12 l/min, in acelasi timp. Însa, poti face 2 dusuri NESANATOASE , 6 l/min, daca pui limitator de debit, sau iei baterii verzi, cu reglare de debit maxim. În poza: baterie de chiuveta, dar iei ceva similar de dus.

Betrii economice

Poate ajuta si articolul Puterea la CT.

2. Centrale termice cu boiler incorporat

centrala in condensatie cu boiler

Sunt asa: A. boiler cu serpentina si B. rezervor acumulare si schimbator cu placi. Încurajez B.

Boilerele, in general, sunt de la 30, la 120 litri. Exista de perete, sau de pardoseala (boiler sub CT).

Poti mentine apa calda in boiler la 60°C, o amesteci cu apa rece si uite cum ai 110 litri de acm la 40°C.

Avantaj: poti face 2..3 dusuri SANATOASE in acelasi timp. 2 x 55 l/dus din boiler + 10 l/min instantaneu.

Dezavantaj: dimensiuni ceva mai mari CT, pierderi de caldura prin boiler, temperatura acm variabila, mult mai scumpe. Recomand Esbe.

Pentru a elimina 2 dezavantaje, sunt centrale construite cu schimbator de caldura cu placi si doua rezervoare de acumulare, 2*20 litri. Pot furniza acm la temparatura constanta, exact cum cere omu’. Daca ramane o singura persoana acasa, sau noaptea, se poate opri incalzirea apei din rezervoare. Centrala va fi folosita ca una normala: încalzire + acm instantaneu. Pierderi de caldura prin boiler sunt evitate. Dupa mine best of CT cu boiler încorporat. Revin cu modelele de pe piata din România. Sper… 🙂

centrala termica cu schimbator placi si 2 rezervoare

3. Centrale termice cu boiler separat

In cazul asta pui ce boiler vrei. Si 1000 litri de vrei. Cu n³ serpentine. Boiler solar, cã sunã mai jmecher. Pentru case, 4..6 persoane, recomand intre 80..160 litri.

Atentie! Centrala trebuie sa fie “doar incalzire”, adica fara preparare acm. Daca înca n-ai cumparat-o. Dac-o ai deja, vezi pct. 4 si pct. 5!

Avantaj: poti face n² dusuri in acelasi timp. Functie de volum boiler, putere termica serpentina boiler si putere termica CT.

Dezavantaj: dimensiuni mari CT + boiler, legare hidraulica intre CT si B, pierderi de caldura prin boiler, temperatura acm variabila, muuult mai scumpe.

centrala cu boiler separat

4. Centrala normala (încalzire si acm instantaneu) + rezervor de acumulare

Ai deja centrala? Sa spunem de 24 kW. Va certati de la apa calda?

Poti adauga un vas de acumulare. Poate fi si un boiler electric vechi. Doar ca: mai trebuie adaugata o pompa.

Poti interpune un boiler (chiar electric vechi), ca un tampon, între CT si chiuveta. Pont primit de la un cititor. Robert propune. Io-i multumesc. În cazu’ asta nu mai treb’e nimic în plus.

Poti adauga un boiler cu serpentna/e. Adaugi o pompa, sau vana cu 3 cai.

Avantaj: poti face 2+ dusuri in acelasi timp, in limita volumului acumularii. Oricum, ai un istoric si stii cum se consuma acm-ul tau.

Dezavantaj: dimensiuni mari CT + acumulare, legare hidraulica intre CT si rezervor, pierderi de caldura prin rezervor, temperatura acm variabila, relativ scump.

5. Poti adauga un rezervor de acumulare (boiler cu, sau fara serpentina) la o centrala cu preparare instantanee (de apartament)?

De fapt, cam ca punctul 4.

Vezi schema de functionare, explicatii tehnice!

CT apartament existenta + boiler/acumulare

Varianta de mai jos vine cu pompa, cu toate mãtzãraiele necesare etc. Pret super-ok.

cum se alege un boiler legat la centrala termica normala

boiler pentru centrale termice existente

Ce noroc ca s-a ‘nventat apa calda! Unii înca mai cred ca ei o inventeaza, sau re-inventeaza.

Serviciu-l ushior, de esti la birou!

Duminica placuta, de te-ai întors de la iarba verde!

Noapte buna, de n-ai somn… iar! Sper ca nu de la lipsa de acm. If so… sorry!

28
Zici, sau contrazici ceva?

6 Comment threads
22 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
  Te-ntere' ce-i p-aci? Pune-un email!  
Dã-mi de stire!
Alex

Buna!
Stau in dubii cu achizitionarea unei centrale.
Stau la casa de circa 190 mp, distribuiti pe parter + mansarda.
Casa este izolata exterior, are 2 bai, dar locuim 2 persoane adulte si un copil.
Îmi poti recomanda o centrala? O centrala de 24 kW ar face fata la încalzirea casei?

Robert

Daca ai o centrala cu ACM si e nevoie de debit de apa calda mai mare decat poate oferi centrala, se poate folosi un boiler electric (fara serpentina) si sa se conecteze iesirea de apa calda din centrala la intrarea de apa rece a boilerului?
In acest fel s-ar folosi energia electrica pentru a mentine apa calda in boiler atunci cand nu exista consum, centrala atunci cand debitul necesar este acoperit de centrala si ambele, atunci cand debitul cerut depaseste capacitatea centralei.
Temperatura apei care iese din centrala trebuie sa fie mai mica sau egala cu temperatura pe care este setat boilerul.

Bogdan

Salutare!
Am citit mai demult articolul si eram pornit sa imi cumpar un boiler motan cu acumulare (BA120LPV). Acum am studiat din nou si boilerul asta nu respecta schema propusa de tine. Adica apa rece nu poate intra direct in boiler, ci merge doar la centrala. Asadar debitul de ACM e limitat de centrala, deci n-ai facut nimic. Ma poti lumina si pe mine?

Bogdan

Salut din nou si scuze ca insist. E foarte corect ce ai scris aici, dar tot ce ai scris e valabil pentru un boiler care respecta schema propusa de tine mai sus.
Ce voiam eu sa spun este ca boilerul de la motan (BA120LPV) nu e construit pe schema asta (aici schema boilerului //motan.ro/images/manuale/Suport/Boiler/Manual%20boiler%20BA120L_09.12.2015.pdf)!
In schema ta apa calda poate proveni doar din boiler, sau atat din boiler cat si din productie instant (totul e limitat la debitul apei reci), pe cand la boilerul Motan debitul ACM e limitat de debitul centralei (boilerul se alimenteaza doar prin centrala, nu poate fi alimentat si direct cu apa rece asa cum e in schema ta).
Studiu de caz 🙂 : Apa calda in boiler e setata la 40grd, iar la centrala 55grd. Dau drumul la apa calda. Pompa nu pleca. Atunci apa rece merge la CT si apa de 55grd intra in boiler pe la parte inferioara, iar eu folosec apa calda care iese pe la partea superioara a boilerului. Dar tot cu un debit limitat de centrala. Deci ce am rezolvat?

Bogdan

:)) ai foarte multa rabdare cu mine. Mutumesc si pentru ultimul raspuns. Am o obiectie la schema ta…ai desenat alimentarea cu apa rece pe la supapa de siguranta. Conform celor de la motan alimentarea se face pe la litera K, iar atunci din cauza supapei de sens apa rece se duce doar spre centrala.

Bogdan

Nici fizic nu e ok. Am studiat toate pozele pe care le-am gasit.
Consider in continuare ca asa cum e construit boilerul. Debitul de acm e dictat tot de centrala (deoarece singurul aport de apa proaspata in boiler se face prin centrala). Deci, stocarea de apa calda e practic inutila, pentru ca nu ma pot bucura de ea niciodata. Stiu ca suna absurd.
Dar. Am gasit bolierul la sh la un pret f bun. L-as lua si as muta intrarea apei reci in zona dintre corpul boilerului si pompa de recirculare. In felul asta consider ca as fi aproape de schema initiala propusa de tine. Ce parere ai?

Bogdan

Multumesc. Am inteles acum. Credeam ca centrala limiteaza mecanic debitul de apa. Acum inteleg ca doar o limitare termica. S-auzim de bine!

Robert

Am citit toate articolele. Am inteles schema ta.
Dar, nu inteleg ce este gresit la schema propusa de mine.
Apa calda la consumator vine de la un boilerul electric, in care intra apa calda din CT, nu rece. Deci, consumul electric este foarte mic.
Consumul vara va fi 50 lei pt gaz + aproximativ 30 lei pt electric. E mai mult decat daca se foloseste doar gaz, dar instalatia costa mai putin si este mai simpla.

Iulian

Un vaillant de 24 kw, modelul vuw, la care nu pot pune boiler exterior, fiind cu schimbator.
Instalatorul mi-a propus si montat un boiler electric de 80 l, la iesirea de AC a centralei, intrand in AR boiler, si AC boiler continua circuitul AC centrala. Fara pompa, fara nimic altceva. Mi-a pus termostatul boilerului la 45 grade si al centralei la 60 grade si a spus sa le las asa. Este ceva gresit? Pot avea probleme in timp cu pompa centralei sau altceva? Consumul este exagerat mai mare? Tks.

Marius

Salutare. De mult timp caut ceva de cumparat, sau facut homemade care, legat la termosemineu meu aqua plus 25 kW (17 kW in apa), sa lungeasca incalzirea pt noapte. Puffer nu prea face fata. CT electrice mi se par stricacioase. In momentul acesta se mai pot adauga rezistente Bogdan? Am 50l apa in tevi+calorifere, fara termosemineu. Pot asigura cam 7 kW monofazic. Sau, poate ai alta solutie, simpla/safe, cu 220 V, 7-9 kW max. Am vazut pe la rusi ceva soba normala cu lemne ce avea atasat rezistente. DAR, mi-e frica sa il gauresc pe al meu. Astept o parere.

Marius

Daca il umplu bine, aprins de sus, tine 3 ore lejer. O incarcatura = caldura mare mare. Am cam 6 metri de calorifer 22/60 + portprosop, legate acum la parter. Urmeaza sa leg si mansarda. De asta ziceam ca nu cred ca mai duce si puffer. Ma gindeam la ceva ca un boiler cu 2 rezistente 2 + 6 kW. Eventual, si cu o serpentina pe care sa o bag in priza la terminarea focului seara tirziu, sa pastreze caldura cit o putea. Probabil mansarda o reduc/inchid ca nelocuita. Exista un aer conditionat jos, dar ma deranjeaza zgomotul. Il folosesc ocazional. Nu stiu daca ar mentine si cit timp caldura un astfel de mini boiler in casa- macar la parter. Imi place ce faci aici, apreciez maxim. Te salut.

Sus! Iancu-i dus.